Drágább lesz a marha, Európai Bizottság, Agrárgazdasági Kutató Intézet, marha, borjúhústermelés, élőmarha-kivitel , vágómarha, marhahúspiac, termelés

Drágább lesz a marha

T. Dögei Imre
Hirdetés

Az Európai Bizottság előzetes adatai szerint - idézi az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának jelentése - az unió 15 régi tagországának marha- és borjúhústermelése a múlt évben 7,45 millió tonna volt, két százalékkal több az egy évvel korábbinál (az uniós huszönötökről nem állnak rendelkezésre adatok).
Drágább lesz a marha, Európai Bizottság, Agrárgazdasági Kutató Intézet, marha, borjúhústermelés, élőmarha-kivitel , vágómarha, marhahúspiac, termelés

A termelés Németországban, Írországban és Ausztriában bővült, a déli államok zömében csökkent. A marhahúspiacon továbbra is hiány volt, a 7,7 millió tonnás fogyasztás ugyanis 250 ezer tonnával meghaladta a termelést.

Magyarországon a KSH adatai szerint a múlt év első tíz hónapjában - borjú nélkül - három százalékkal több vágómarhát vásároltak fel az időarányos előző évinél, a marhavágások pedig négy százalékkal növekedtek. Tizenhét százalékkal több bikát vágtak, az összes vágás több mint felét kitevő tehénvágás azonban három százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

Az utóbbi három évben folyamatosan bővült az élőmarha-kivitel - tavaly például 35 százalékkal -, s a kedvező értékesítési áraknak köszönhetően a bevételek 48 százalékkal emelkedtek. Mivel a magyarországi vágómarhárak a csatlakozás utáni emelkedés ellenére sem érték el az uniós átlagot, további növekedésük várható - vélik a kutatók.

Forrás: Szabad Föld

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

Alvás

Az alvás   Az alvás az egészségünk egyik legfontosabb részét képezi. Egy kiadós... Tovább

Az akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, ezért kültéren remekül... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.