Drágább lesz a marha, Európai Bizottság, Agrárgazdasági Kutató Intézet, marha, borjúhústermelés, élőmarha-kivitel , vágómarha, marhahúspiac, termelés

Drágább lesz a marha

T. Dögei Imre
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Európai Bizottság előzetes adatai szerint - idézi az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) piaci információs osztályának jelentése - az unió 15 régi tagországának marha- és borjúhústermelése a múlt évben 7,45 millió tonna volt, két százalékkal több az egy évvel korábbinál (az uniós huszönötökről nem állnak rendelkezésre adatok).
Drágább lesz a marha, Európai Bizottság, Agrárgazdasági Kutató Intézet, marha, borjúhústermelés, élőmarha-kivitel , vágómarha, marhahúspiac, termelés

A termelés Németországban, Írországban és Ausztriában bővült, a déli államok zömében csökkent. A marhahúspiacon továbbra is hiány volt, a 7,7 millió tonnás fogyasztás ugyanis 250 ezer tonnával meghaladta a termelést.

Magyarországon a KSH adatai szerint a múlt év első tíz hónapjában - borjú nélkül - három százalékkal több vágómarhát vásároltak fel az időarányos előző évinél, a marhavágások pedig négy százalékkal növekedtek. Tizenhét százalékkal több bikát vágtak, az összes vágás több mint felét kitevő tehénvágás azonban három százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

Az utóbbi három évben folyamatosan bővült az élőmarha-kivitel - tavaly például 35 százalékkal -, s a kedvező értékesítési áraknak köszönhetően a bevételek 48 százalékkal emelkedtek. Mivel a magyarországi vágómarhárak a csatlakozás utáni emelkedés ellenére sem érték el az uniós átlagot, további növekedésük várható - vélik a kutatók.

Forrás: Szabad Föld

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

talajfertőtlenítő gépek

azok a gépek, amelyek alkalmasak a talajban levő növényi kártevők elpusztítására, ill. az... Tovább

burkolat

olyan fedőréteg, amely a felületeket a különféle hatásoktól megvédi. Nagy jelentősége van... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.8