Hasznos tudnivalók a díszcsalán gondozásáról - így legyen meseszép díszcsalánod

hirdetes

A díszcsalán gondozása

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ismerd meg a díszcsalánt

A díszcsalán szaporítása

A díszcsalánok magról való nevelése meglehetősen egyszerű feladat. Érdemes őket házon belül elültetni, 8-12 héttel az utolsó várható fagy előtt. Mivel a magvaknak szükségük van némi fényre a csírázáshoz, ne ültesd őket mélyre. Rendszeresen ellenőrizd a talaj nedvességtartalmát. Lehetőleg használj csíráztató berendezést a legjobb eredmények érdekében. Ha nem szeretnél minden évben új díszcsalánokat ültetni, akkor át is teleltetheted őket házon belül. Ehhez 21°C körüli hőmérsékletekre van szükség, és rendszeres metszésre, hogy megőrizd alakjukat. Az ideális fénymennyiség biztosítása érdekében használj nevelőlámpákat.

Díszcsalánok nevelése növénytartókban

A díszcsalánok remekül érzik magukat cserepekben és más növénytartókban, ha megfelelő körülményeket alakítanak ki nekik. Ezeknek a növényeknek jó vízelvezetésű talajra, rendszeres trágyázásra, és fajtánként változó napfénymennyiségre van szükségük az egészséges és látványos növekedéshez. Lehetőség szerint ne kerüljenek szeles, huzatos helyekre, mert könnyedén eltörhetnek.

hirdetes

A tenyészidőszak alatt rendszeres műtrágyázást igényelnek, aminek mértéke függ a készítmény összetételétől és a választott fajtától is. A túltrágyázott díszcsalánok veszíthetnek színükből, ezért inkább kevesebbet adj nekik, mint többet. A lelógó díszcsalánok remekül mutatnak függőkosarakban is. Léteznek még kompakt, bokros fajták is, amiket a kosár közepére lehet helyezni. Ne feledd, hogy a díszcsalánoknak sok nedvességre van szükségük, a függőkosarak pedig hamar kiszáradnak.

hirdetes

Kertdesign díszcsalánnal

Ha szeretnél erős vizuális hatást kelteni kertedben, akkor használj teljes színű változatokat (például Redhead vagy Lime Delight Premium Sun). Ha csalánjaiddal szeretnéd kiegészíteni a környező növények sokaságát, akkor válassz olyan többszínű fajtákat, amelyek harmóniában vannak azokkal, vagy éppen ízléses kontrasztot keltenek velük.

Habár egyetlen példány már önmagában látványos lehet, a nagyobb létszámban jelenlévő díszcsalánok páratlan vizuális élményeket garantálnak. A sötét helyekre helyezett világos fajták segítik feldobni az árnyékos sarkakat, míg a sötét díszcsalánok kontrasztot és mélységet kölcsönöznek a kert világosabb részeinek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bürökmérgezés

a bürök fiatal hajtásainak elfogyasztásakor az állatokban remegés, nyálzás, hányás,... Tovább

nyelvháti fekély

a szm. nyelvének felső felületén a nyelvháti dudor előtti árokban kialakuló, szúrós... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés virág