Csökkent a dinnye termőterülete

Csökkent a dinnye termőterülete

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tavalyi "dinnyemizéria" hatására az idén, az elmúlt évi 7000-7500 hektárhoz képest mintegy 10 százalékkal kevesebb területen termesztenek dinnyét a gazdálkodók. Mártonffy Béla, a Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) ügyvezető igazgatója szerint országosan jó közepes termést várnak a gazdálkodók.
Csökkent a dinnye termőterülete

Mindez azt jelenti, hogy mintegy 200 ezer tonna dinnyére lehet számítani ebben az évben.

Az ügyvezető igazgató elmondta: jó hír, hogy a dinnyetermelők összefogtak, és "ki akarják szűrni" maguk közül azokat a gazdálkodókat, akik a szezon kezdetén gyenge minőségű áruval látták el a piacot, ezzel rontva a magyar dinnye versenyképességét mind itthon, mind pedig külföldön.
"A szokásosnál két héttel korábban megkezdődött a dinnyeszezon a dél-békési térségben, az ország legnagyobb dinnyetermő területén" - közölte a Magyar Dinnye Szövetség elnöke. Simonka György, a 33 magyar, többségében dinnye külkereskedelemmel és vetőmag forgalmazással foglalkozó vállalkozást tömörítő szervezet elnöke szerint a korai érés nem jó hír a termelőknek, hiszen még piacon van a korábban érő görögországi és spanyol dinnye, vagyis "összeért" a magyar termés a dél-európai konkurenciával.
A térségben hektáronként 20-30 tonnával kevesebb termés várható, mert a növény hamarabb elvirágzott, így az átlagos 60-70 tonnával szemben, vélhetően 30-40 tonnás lesz a termés. A térségben Simonka György szerint megközelítőleg 4000 hektáron termelnek a gazdák dinnyét, ennek 60 százalékát a külpiacokon, 20 százalékát a hazai áruházláncokban értékesítik, és 20 százalék a feketekereskedelem aránya.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Teraszburkolat

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagot választunk a terasz burkolásához. A... Tovább

csigaölő szerek

a csigák különösen csapadékos időben, a zöldségfélékben okoznak jelentős károkat. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 137

Átlagos értékelés: 4.7