Cukkini termesztése cserépben - tudj meg róla mindent

Így termeszthetsz cukkinit cserépben!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Termesszónk cukkinit cserépben

Baktériumos hervadás

Az uborkabogár által terjesztett baktériumos hervadás egy halálos növénybetegség, ami lényegében megpecsételi cukkinijaid sorsát. Ha palántáid megfelelő vízmennyiség és napfény ellenére is hervadni és kezdenek, akkor elképzelhető, hogy ez a baktériumos fertőzés áll a háttérben. Mivel gyógyír nincs rá, azonnal el kell távolítanod a cukkinit a cserépből, nehogy tovább terjedjen a közelben lévőkre is. Alaposan sterilizáld a növénytartót, majd egy teljes évig ne használd semmire.

Csúcsrothadás

A csúcsrothadás általában kalciumhiányra utal a növényekben, illetve okozhatja a nem megfelelő öntözés is. Ha termesztettél már paradicsomokat szárazabb időben, és elfelejtetted rendszeresen öntözni őket, akkor jó eséllyel találkoztál már ezzel a jelenséggel. A termés vége rothadni kezd, és ha egyszer megjelenik, akkor nem lehet visszafordítani. Próbáld inkább megelőzni rendszeres öntözéssel és trágyázással.

Uborkabogár

Az uborkabogarak páncélzatát sárga és fekete csíkok díszítik. Nevük ellenére nem válogatnak, és a cukkinikat is épp olyan szívesen fogyasztják, mint az uborkákat. A védekezés érdekében havonta permetezd palántáidat neem olajból és pirétrumból készített keverékkel. Ha észreveszed őket növényeiden, akkor csak szedegesd le és nyomd össze, vagy dobd őket szappanos vízbe.

A cserepes cukkini szüretelése

A cserepes cukkinit rendszeresen érdemes betakarítani, hogy palántáid folyamatosan újabb és újabb termésekkel ajándékozhassanak meg. Lehetőleg ne hagyd, hogy túl méretesre nőjenek a növényeken.

A kerti ágyásokban termesztett palántákkal szemben a cserepes cukkinikat nem ajánlott hagyni, hogy velőssé érjenek, mert ez rengeteg tápanyagot igényel, amiket a palánták az új termésekre is fordíthatnának. Cukkinijaidat tehát nem sokkal az ajánlott szüretelési méret előtt gyűjtsd össze palántáidról. A kisebb terméseknek jobb az ízük, amit elveszíthetnek, ha túlnövik az ajánlott méretet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

keményítőérték

egyenértékszám a takarmányok tápértékének kifejezésére. Azt mutatja, hogy valamely... Tovább

avasodás

a telítetlen ->zsírsavak és a ->neutrális zsírok oxidációja, amelynek folyamán mérgező... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség