notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legszebb kilátások Magyarországon

Hirdetés

Hazánk legszebb kilátói

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarország telis tele van szebbnél szebb helyekkel és tájakkal, de szerintem ezt mindenki tudja. Én személy szerint mindig is imádtam a magasságot, éppen azért, mert így nagyon sok mindent meg lehet csodálni, szerencsére Hazánk bővelkedik kilátókkal, most meg is mutatom nektek, melyek a legszebbek.

Csodálatos kilátók Magyarországon

 

Kékestető Kilátó

 

Hazánk legmagasabb pontján, a Kékestetőn találhatjuk ezt a kilátót. Ha tiszta az idő, akkor csodálatos látványban lehet részünk, csodálatos körpanoráma tárul elénk. Ha nagyon szerencsések vagyunk, akkor északra még a Tátra vonulatait is láthatjuk. A torony magassága egyébként 176 méter, ebből a nyitott kilátó 45 méter. A torony minden nap 9:00-16:00-ig tart nyitva.

 

 

Vaskapu – Esztergom

 

A Vaskapu egy Esztergom óvárosától keletre található, 404 méter magas hegycsúcs, a Maróti-hegyek legalacsonyabb tagja. A hegy nagyban befolyásolja a város arculatát, mert a Vaskapu és a Duna által közrefogott kis területen így alakult ki a kisvárosias városkép szűk utcáival.

A hegy nyugati oldalára felfutó utcákban hagyományosan pincesorok állnak, de manapság egyre több hatalmas villa épült a hegyoldalra. A hegycsúcs népszerű kirándulóhely. Ez annak is köszönhető, hogy autóval is jól megközelíthető, a belvárosból aszfaltút is vezet a Vaskapura, ahonnan belátni az egész várost, a Garam torkolatát, a Dunakanyart; tiszta időben pedig ellátni egészen a mohi atomerőműig.

 

Tihany

 

A Tihanyi-félsziget az egyik legcsodálatosabb hely Hazánkban, nem véletlenül van ennyi ember ezen a helyen egész nyáron. Csodaszép apátságáról már messziről felismerhető, az egyik legtökéletesebb kilátóhely, ugyanis a félsziget minden irányból uralja a Balatont. A bencés apátsági templom alapjain magasodó apátság mellől az egész magyar tengert megcsodálhatjuk. Ha még nem voltatok Tihanyban, akkor mindenképpen látogassatok el még a nyáron, megéri, garantálom! 

 

 

Hirdetés

Ne maradj le a többi kilátóról se! A következő oldalon folytatom!

Csodálatos kilátók Magyarországon

 

Csere-hegyi kilátó Alsóörs

 

Maradjunk még egy kicsit a Balatonnál, Tihanyból ugorjunk át Alsóörsre. Tihany csodálatos, ezzel nem lehet vitatkozni, egy baj viszont van vele, Tihanyból nem látjuk Tihanyt. Éppen ezért kell ellátogatnunk Alsóörsre. Mindenképp érdemes körülnéznünk ezen a kis településen is, a törökházat semmiképp ne hagyjátok ki, de most nézzük a kilátót! 

Csere-hegyi kilátó a Balaton-felvidéken, Alsóörs és Balatonalmádi között, de Alsóörs közigazgatási határán belül található kilátó. Az első torony 1935-ben épült permi vörös homokkőből, a legelső kőből épült kilátó címmel büszkélkedhet a Balaton-felvidéken. A kilátó eredetileg 6,5 méter magasra épült, mert a környező fák alacsonyabbak voltak. Hamar a turisták közkedvelt célpontjává vált. A kilátót sokat rongálták a nyári üdülőszezonban a Balatonalmádi gyermektáboraiban megszálló fiatalok, és az idő múltával a kilátó veszélyessé vált, ezért 1998-ban bezárták.

 

Az alsóörsiek megalapították a Kilátóért egyesületet, mely azért küzdött hogy a kilátót újjáépítsék. 2001-ben a Széchenyi-terv keretén belül megszerezték a felújításhoz szükséges 35 millió forint felét, a másik feléről az alsóörsi önkormányzat gondoskodott.2001-ben megkezdődött a felújítás, mely igen lassan haladt a terepviszonyok miatt. A kilátót megtoldották egy 5 méteres fa magaslattal, így a kilátó ma 11,5 méter magas. A kilátó mellé építettek továbbá egy gondnoki házat, mely a vandalizmus okozta károk elkerülése miatt volt szükséges, így ugyanis biztosítani tudták a kilátó, és a hozzá tartozó épületegyüttes 24 órás védelmét. A kilátóhoz vezető utat is felújították, valamit Kiállító épületet is építettek a kilátóhoz, mely jelenleg a helyi művészeknek szolgál galériaként. Bevezették a közműveket, és egy nyáron nyitva tartó büfét is létesítettek. Az építési munkálatokat a helyi építészmesterek végezték. A kilátó nevét az önkormányzat Csere-hegyi kilátóra változtatta.

 

 

 

Gömbkilátó – Balatonboglár

 

A balatonboglári Gömbkilátóból nem csak a táj csodálatos, de maga a kilátóban is gyönyörködhetünk, akár este is, ugyanis ilyenkor ki van világítva. Az 1950-es évek elején a székesfehérvári Fémmunkás Vállalat készítette.1958-ban a Brüsszeli kiállításon részt vett.
1967-ben került felállításra, mai helyére, Balatonbogláron a Várdombon. Sajnos azonban sokszor csalódnunk meg, mivel a legtöbbször zárva van, nekünk sem sikerült még megcsodálni a tájat, de a gömböt igen, ajánlom mindenkinek. Ha esetleg nektek van képetek a kilátóból, akkor küldjétek el nekünk, köszönjük!

 

 

Nagy-Tubes kilátó – Pécs

 

A 611 m magas Nagy-Tubes csúcsán a Közép-Mecsekben 1910-ben a Mecsek Egyesület egy terméskőből épült kilátót avatott fel. Ezt a kilátót 1918-ban Rauch Jánosról nevezték el János kilátónak. Ezt a kilátót 1981-ben a katonai adótorony építési idején a rossz állapota miatt lerombolták.1991-ben alapítványt hoztak létre a kilátó újbóli megépítése érdekében.1995. szeptember 22-én került sor az új kilátó alapkőletételére, amit Pécs város főpolgármestere helyezett el ünnepélyesen.

 

Egy díszes Zsolnay-váza, benne a kilátó terveivel és néhány más relikviával együtt került elhelyezésre a torony alapjának keleti részén a feljáró kocsiúttal szemben.1995.október 9-én megtörtént a torony alapjának betonozása. 1996. augusztus 13-án elkezdődött a felépítmény (4,33 m magasságig) zsaluzása, vasalása majd betonozása. Majd elkezdődött a betonozás megszilárdulása után a kozári kőbányából származó terméskővel az eddigi betonozás körülfalazása. A kilátó nyugati falába beépítették a régi kilátó kőtábláját. Az eddig elvégzett munka Kovács Szabó János fáradhatatlan munkáját dicséri. A kilátó létrehozásában a Mecseki Erdészeti Rt. is sok segítséget nyújtott.

 

Csodálatos kilátók Magyarországon

 

Csergezán Pál Kilátó

 

Új, lenyűgözően szép formájú kilátó a Budai-hegység legmagasabb pontján, az 559 m-es Nagy-Kopaszon. A Páty, Nagykovácsi és Telki hármas határán emelkedő kilátó felső szintje 18 méter magas. A pont 100 lépcsőfokon elérhető magasságból egyedülálló körpanoráma tárul a látogatók szeme elé. Tiszta időben a főváros 100 kilométeres környezetét belátni, a Mátrától a Pilisen és Zsámbéki-medencén át a Velencei-hegységig. Az esztergomi bazilika akár felhős időben is szabad szemmel látható. A jól azonosítható látnivalók irányát a kilátószinten ábrák és feliratok jelzik. A kilátó névadója a híres természet- és vadászfestő Csergezán Pál, aki számos képen örökítette meg a környék élővilágát. Az 1990-es években elhunyt művész sírja a közeli Anna-laknál az erdőben található.


A kilátó beton alapon nyugszik, szerkezete a kültéri viszonyoknak leginkább megfelelő vörösfenyőből készült. A hannoveri világkiállítás magyar pavilonját is jegyző tervezők különleges lécborítást alkalmaztak. Ez lehetővé teszi a szabad kilátást, ugyanakkor tériszony nélkül lehet feljutni a kilátószintre. A tágas pihenők nagyobb csoportok látogatását is lehetővé teszik, egyszerre 150 fő tartózkodhat a kilátóban. A földszinti beton alapzatot graffiti-álló festékkel festették.

 

 

Erzsébet-kilátó

 

Az Erzsébet-kilátó száz éve közismert kirándulóhely, mely Budapest legmagasabb pontján, a Budai-hegységbe tartozó kupola formájú János-hegy tetején, 527 méteres tengerszint feletti magasságon áll. A kilátótorony építése előtt a hegytetőn egy alacsony, fából készült emelvény állt, amit 1908-ban bontottak le. A kőből készített kilátótorony építését Glück Frigyes] javasolta, majd gyűjtés indult az építkezéshez szükséges pénz előteremtésére, aminek során 51 000 korona gyűlt össze. A főváros közgyűlése 1907-ben elfogadta az építkezés tervét, és Schulek Frigyest bízták meg a tényleges tervek elkészítésével.

 

1908 tavaszán indult be az építkezés. Az építés vezetője Kluczinger Pál volt. Az építkezéshez szükséges köveket a hegy előtt elterülő lapos tetőről épített kötélpályával szállították a helyszínre, míg a vizet puttonyos kocsikon szállították fel a Svábhegyről. Az építkezéshez haraszti és borosjenői mészkövet használtak fel. A felépült kilátótornyot 1910. szeptember 8-án adták át a közönségnek, és Erzsébet királynéról nevezték el, aki 1882-ben járt a hegyen. Ez az építmény az akkori Európa egyik leghatalmasabb ilyen jellegű építménye volt. Neoromán stílusban épült, kör alaprajzú építmény 23,5 m magas és 100 lépcső vezet fel a legfelső szintre. Az alapnál az épület kerülete 53 méter, majd a felére csökken.

 

A negyedik teraszról tiszta időben 75–80 km-es körkilátás nyílik, ritka tiszta időben a Magas-Tátra csúcsai is kivehetők. A szocializmus éveiben a kilátó tetején messzire világító vörös csillag volt. A rendszerváltás után ezt eltávolították. Az 1990-es évekre az egész kilátó állaga leromlott, életveszélyes állapota miatt a felső szinteket a látogatók elől lezárták, teljes felújítására 2001 és 2005 között került sor.

 

Csodálatos kilátók Magyarországon

 

Kisfaludy Kilátó - Badacsony

 

A Kisfaludy- kilátó a Badacsony hegy 437 m-es magassági pontjánál épült. Erkélyéről a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk. A hegy legmagasabb pontján lévő korábbi kilátó funkcióját már nem tudta ellátni ezért is volt szükség az új kilátó megépítésére. Az új kilátó létesítését az is indokolta, hogy a torony műszaki állapota már nem volt megbízható. A fa anyaga elöregedett, az időjárás viszontagságai megviselték már. Az építmény magassága sem bizonyult már megfelelőnek. A torony mellett magasodó fák az évek során annyira megnőttek, hogy a kilátóból már a szemlélő csak északi irányban nyerhetett kilátást, és nem élvezhette körpanorámát csodálatos tanúhegyekre és a Balatonra. A növényzet kurtítása természetesen szóba sem jöhetett, természetvédelmi terület lévén, így került megtervezésre a régi 10,5 m magas torony helyett egy új 18 m magasságig emelkedő kilátótorony.

 

Gellért-hegy


Gellért-hegy (korábban Kelen-hegy, németül Blocksberg) Budapest I. és XI. kerületében, a Duna jobb partján álló, 235 méterrel a tengerszint fölé magasodó kiemelkedés. A Dunára néző meredek sziklafala és a tetejéről nyíló pesti panoráma páratlan látvány. Budapest ékkövének is szokták nevezni. Az UNESCO a Gellért-hegy tetején fekvő Citadella erődjével, a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

 

 

Remélem, hogy mindenki megtalálta a hozzáillőt, én nagyon szeretem mindegyiket, imádlak, Szép Hazám, Magyarország!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-10-30

Így használják a japánok az erdő gyógyító erejét – Próbáld ki te is!

Az erdő gyógyító erejét már régóta használják az emberek, és most erre bíztatlak titeket is. Cikkemben bemutatom nektek a shinrin-yoku lényegét!

2019-10-30

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon!

Két új házatlancsigafaj jelent meg Magyarországon, mostani cikkemben mindent elmondok nektek róluk, nézzük, kell-e tartanunk tőlük!

2019-10-25

A világ 10 legcsodálatosabb fája – Imádjuk mindet!

A világ 10 legcsodálatosabb fáját mutatjuk most be nektek, érdemes megismerni mindegyiket, ugyanis egytől-egyig lélegzetelállítók!

2019-11-06

Madáretető építése házilag – A legjobb, legolcsóbb megoldások

Madáretető építése házilag, mostani cikkemben elmondom, hogyan építhettek mutatós madáretetőt házilag. Tartsatok velem és tudjatok meg mindent a madáretetők házi építéséről!

2019-10-30

Aranyat ér a lótrágya! – 2 ló elegendő egy család hőenergiaszükségletének fedezésére!

Nem mindennapi módon használják fel a lótrágyát, kiderült, hogy egy teljes család hőenergiaszükségletét lehet fedezni két ló segítségével!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2018-08-10

Termessz te is csoki illatú növényeket kertedben

Csokoládé illatú növényeket mutatok most nektek! Ismerjétek meg ti is a csokoládé illatú növényeket, és termesszetek sikeresen a kertetekben csokoládú illatú növényeket!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

ataxia

bizonytalan, ingadozó járás, amely egyébként ép izomműködés mellett az izomműködés... Tovább

Jazzy (NX 17105 M)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja gyengénél erõsebben antociános. Kicsi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 167

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Tudomány