Csicsóka telepítés - előnyös tulajdonságai és fajtái

Telepítsünk-e csicsókát?

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Régebben sok helyen termesztették, napjainkban meg egyre ritkább növény a csicsóka. Pedig értékes termése és több előnyös tulajdonsága miatt helye lehetne a kertekben. Vegyszer nélkül is termeszthető. A csicsóka gumója frissen az igazi, ugyanis tárolás alatt veszít az élvezeti értékéből. A belőle nyert édesítőszer csak dupla annyi cukorrépából vonható ki, ráadásul cukorbetegek és diétázók is fogyaszthatják.

Csicsóka telepítés - előnyös tulajdonságai és fajtái

Értékes zöldség- és gyógynövényként, zöldje és a gumója a lucernához hasonló tápértékű takarmányként szolgál.

Gyenge talajokon, futóhomokon is termeszthető, évelő növény, gumója nem fagyérzékeny, télen is folyamatosan szedhető. Virágja késő őszig nyíló méhlegelő, a hasznos rovarok egyik fő tápanyag forrása, zsenge hajtása kiváló zöldtrágyának. Értékes gyógy-élelmiszer: önmagában, valamint a belőle készült sűrítmény, a csicsókaméz kedvező hatású a cukorbetegség és az érrendszeri betegségek megelőzésére és gyógyítására.

Hirdetés

Több fajtája létezik, de többnyire csak az alapfajjal találkozunk, amely takarmány értékű. Hazai nemesítésű fajtái a Bárdi 3 és a Bükki 20, amelyek gumója sima felületű, étkezési célokra és ipari feldolgozásra is alkalmas.

Jelenleg csak kisebb boltokban, termelői piacokon lehet kapni, nem csak frissen, hanem feldolgozva, például édesítőszerként, savanyúságként.

Ahhoz, hogy ezekkel a termékekkel nagyobb üzletekben is meg lehessen jelenni, a termesztőknek és a feldolgozóknak össze kellene fogniuk.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

107/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból finanszírozott egységes területalapú támogatás... Tovább

talajvíz

az a vízkészlet, amely az első vízzáró rétegen felül helyezkedik el, itt a kőzetszemcsék... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 4.8