Augusztustól változnak a bor eredetvédelmi szabályai

Hirdetés

Augusztustól változnak a bor eredetvédelmi szabályai

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Augusztustól változnak a bor eredetvédelmi szabályai

A nemzeti szabályozásban az eredetvédelmet a termékleírás veszi át. A termékleírások az EU hivatalos honlapján, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) honlapján jelennek meg.

Az új uniós - és a bortörvény módosítása után Magyarországon is három kategóriába sorolják a borokat. Az első a földrajzi jelzés nélküli bor (ez váltja fel az asztali bor kategóriát). Ezen megjelölhető az évjárat és a fajta, feltéve, hogy a fajtaazonosság eléri a 85 százalékot.
A második kategória az oltalom alatt álló, földrajzi jelzésű bor. Ez 85 százalékban a földrajzi területen termett szőlőből, és a területen belül készül.

Hirdetés


A harmadik kategóriába az oltalom alatt álló, eredetmegjelölésű bor tartozik. Ez kizárólag a földrajzi területen, az ott termett szőlőből készül. A második és a harmadik kategória nagyon hasonló, de az utóbbi esetében a kapcsolatnak a földrajzi hellyel alapvetőnek kell lennie. A konkrét összetevőket a termékleírás tartalmazza.
Augusztustól már az új kategóriák szerint kell fizetni korábbi fogalombahozatali járulékot is, ami korábban egységesen 8 forint volt literenként. Az első két kategóriában 5-5 forintot literenként, míg a harmadikban 10 forintot. Ez a szakmai közvélemény szerint a korábbinál igazságosabb rendszer.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csávázógépek

termények gombás v. egyéb fertőzéstől való védelmére szolgáló stabil v. mobil gépek... Tovább

állatorvos

olyan tudományos ismeretekkel rendelkező, az Állatorvostudományi Egyetemet elvégzett szakember,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.