Bioetanol, bioüzemanyag, biodízel, biogáz: az biomassza erőmű üzemanyaga, a jövő energiája?

A mezőgazdaságban a bioüzemanyagok termelése az egyik kitörési pont

Zöldtech
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az agrártárca szorgalmazza, hogy az E85 nevű, 85 százalékban alkoholt tartalmazó új üzemanyag minél gyorsabban elterjedjen Magyarországon.
A mezőgazdaságban a bioüzemanyagok termelése az egyik kitörési pont, bioetanol, bioüzemanyag, biodízel.

Az agrárágazat fejlesztésénél három kitörési pont jöhet számításba, a megújuló energiaforrások, az állattenyésztés megerősítése és a kertészeti ágazaton belül a friss zöldség termesztésének fokozása - erről beszélt az agrártárca államtitkára kedden Nagykörösön egy szakmai tanácskozáson.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy ezeknek a fejlesztési törekvéseknek a megvalósítására különböző, főként EU-s forrásokból 1000 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez további 1500 milliárd forint járul hozzá a termelők közvetlen támogatásaként. E pénzekből többek között a mezőgazdasághoz kapcsolódó kisvállalkozások részesülhetnek, de jut belőle a kistérségi energiaközpontok kiépítésére is - tette hozzá.

Hirdetés

A hagyományos energiahordozók drágulása nyomán felértékelődik a megújuló energiaforrások szerepe, ami egyben lehetőséget nyújt a hazai gabonafelesleg hasznosítására - mondta az államtitkár. Az ebből előállított üzemanyag egy része mentesül majd a jövedéki adó alól, így kifizetődő lehet a termelése. A tárca szorgalmazza, hogy az E85 elnevezésű, 85 százalékban alkoholt, 15 százalékban hagyományos benzint tartalmazó új üzemanyag minél gyorsabban elterjedjen. Már megjelentek az új motorral futó autók, s előreláthatóan parkolási- és autópályadíj-kedvezményt kapnak majd az ilyen kocsik tulajdonosai. Emellett várhatóan a városi tömegközlekedési járművek is nagy arányban ilyen motorral üzemelnek majd - utalt rá Gőgös Zoltán. (MTI)

Hirdetés

Forrás: www.zoldtech.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

csirkék fertőző bronchitisze

a hathetesnél fiatalabb csirkékben nehezített légzéssel, légcső- és hörgőgyulladással és... Tovább

Rovarölo Force 10 CS

Piretroid típusú talajfertőtlenítő rovarölő szer.Hatóanyag: 100 g / l teflutrin... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 228

Átlagos értékelés: 4.8