Bioetanol, bioüzemanyag, biodízel, biogáz: az biomassza erőmű üzemanyaga, a jövő energiája?

A mezőgazdaságban a bioüzemanyagok termelése az egyik kitörési pont

Zöldtech
Hirdetés

Az agrártárca szorgalmazza, hogy az E85 nevű, 85 százalékban alkoholt tartalmazó új üzemanyag minél gyorsabban elterjedjen Magyarországon.
A mezőgazdaságban a bioüzemanyagok termelése az egyik kitörési pont, bioetanol, bioüzemanyag, biodízel.

Az agrárágazat fejlesztésénél három kitörési pont jöhet számításba, a megújuló energiaforrások, az állattenyésztés megerősítése és a kertészeti ágazaton belül a friss zöldség termesztésének fokozása - erről beszélt az agrártárca államtitkára kedden Nagykörösön egy szakmai tanácskozáson.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy ezeknek a fejlesztési törekvéseknek a megvalósítására különböző, főként EU-s forrásokból 1000 milliárd forint áll rendelkezésre, amihez további 1500 milliárd forint járul hozzá a termelők közvetlen támogatásaként. E pénzekből többek között a mezőgazdasághoz kapcsolódó kisvállalkozások részesülhetnek, de jut belőle a kistérségi energiaközpontok kiépítésére is - tette hozzá.

Hirdetés

A hagyományos energiahordozók drágulása nyomán felértékelődik a megújuló energiaforrások szerepe, ami egyben lehetőséget nyújt a hazai gabonafelesleg hasznosítására - mondta az államtitkár. Az ebből előállított üzemanyag egy része mentesül majd a jövedéki adó alól, így kifizetődő lehet a termelése. A tárca szorgalmazza, hogy az E85 elnevezésű, 85 százalékban alkoholt, 15 százalékban hagyományos benzint tartalmazó új üzemanyag minél gyorsabban elterjedjen. Már megjelentek az új motorral futó autók, s előreláthatóan parkolási- és autópályadíj-kedvezményt kapnak majd az ilyen kocsik tulajdonosai. Emellett várhatóan a városi tömegközlekedési járművek is nagy arányban ilyen motorral üzemelnek majd - utalt rá Gőgös Zoltán. (MTI)

Hirdetés

Forrás: www.zoldtech.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

determináció

az —>egyedfejlődésben az a folyamat, amelyben eldől, hogy milyen irányú lesz a sejt... Tovább

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.