Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Adminisztratív eszközökkel akadályozná meg az Európai Unió, hogy az Egyesült Államokból érkező biodízel szállítmányok tönkretegyék a kontinens belső piacán tisztességesen dolgozó cégeket. Az amerikaiak ugyanis - uniós megítélés szerint - tiltott állami támogatással segítik termelőik és kereskedőik exportját.
Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Az Európai Unió illetékes kereskedelmi panelja kedden dönt arról, hogy támogatja-e az amerikai biodízelre kivetendő, száz kilogramonként 26 és 41 dollár között szóródó büntetővámot. Ezt március 13-án léptethetnék hatályba és fél évre szólna. Ennek elteltével véglegesíthetik a dömpingvámot, ami a gyakorlatban – az esetek zömében – öt éves időszakot jelent.

 


A mezőgazdasági olajos magvakból sajtolt biodízel importját ellehetetlenítő intézkedés az amerikaiak szerint nem más, mint "protekcionista húzás", amit a piacukat féltő európai termelők lobbiztak ki a maguk javára. Kétségtelen, hogy a magas olajárak idején a biodízeltermelés egyre jobb üzlet volt Európában, főként, hogy bizonyos támogatásokat is igénybe lehetett venni a beruházásokhoz.

Hirdetés

 

Hirdetés


Csakhogy az üzleti lehetőséget Amerikában is kiszimatolták, ám ott azt reexportnak illene inkább nevezni. A rendszer úgy működik, hogy Dél-Amerikából, jellemzően Brazíliából az Egyesült Államokba hajózzák fel az olcsó biodízelt, ám az még a kikötőt sem hagyja el, azzal a lendülettel belekevernek "állományjavítóként" kevesebb mint 5 térfogatszázaléknyi ásványi olajat - ezzel jogosulttá válnak a washingtoni támogatás felvételére -, és tovább irányítják a hajót Európába. Nem véletlen, hogy az Észak-Amerikából érkező import a 2005-ös 7 ezer tonnáról felszökött tavaly 1,5 millió (!) tonnára.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

62/2008. (IV. 30.) FVM rendelet

a Hajdú-Bét Rt. és a NOVOFARM Rt. mezõgazdasági alapanyag-beszállítói által igénybe... Tovább

lószerszámok

az idők folyamán számos változatuk alakult ki. Legrégibb eredetű az egyszerű kancahám, ami... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés