Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Hirdetés

Adminisztratív eszközökkel akadályozná meg az Európai Unió, hogy az Egyesült Államokból érkező biodízel szállítmányok tönkretegyék a kontinens belső piacán tisztességesen dolgozó cégeket. Az amerikaiak ugyanis - uniós megítélés szerint - tiltott állami támogatással segítik termelőik és kereskedőik exportját.
Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Az Európai Unió illetékes kereskedelmi panelja kedden dönt arról, hogy támogatja-e az amerikai biodízelre kivetendő, száz kilogramonként 26 és 41 dollár között szóródó büntetővámot. Ezt március 13-án léptethetnék hatályba és fél évre szólna. Ennek elteltével véglegesíthetik a dömpingvámot, ami a gyakorlatban – az esetek zömében – öt éves időszakot jelent.

 


A mezőgazdasági olajos magvakból sajtolt biodízel importját ellehetetlenítő intézkedés az amerikaiak szerint nem más, mint "protekcionista húzás", amit a piacukat féltő európai termelők lobbiztak ki a maguk javára. Kétségtelen, hogy a magas olajárak idején a biodízeltermelés egyre jobb üzlet volt Európában, főként, hogy bizonyos támogatásokat is igénybe lehetett venni a beruházásokhoz.

Hirdetés

 

Hirdetés


Csakhogy az üzleti lehetőséget Amerikában is kiszimatolták, ám ott azt reexportnak illene inkább nevezni. A rendszer úgy működik, hogy Dél-Amerikából, jellemzően Brazíliából az Egyesült Államokba hajózzák fel az olcsó biodízelt, ám az még a kikötőt sem hagyja el, azzal a lendülettel belekevernek "állományjavítóként" kevesebb mint 5 térfogatszázaléknyi ásványi olajat - ezzel jogosulttá válnak a washingtoni támogatás felvételére -, és tovább irányítják a hajót Európába. Nem véletlen, hogy az Észak-Amerikából érkező import a 2005-ös 7 ezer tonnáról felszökött tavaly 1,5 millió (!) tonnára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

csapófészek

olyan, a baromfitartás telepein használt tojófészek, amelynek a bebújónyílására egy... Tovább

hipoglikémia (hypoglycaemia)

a vércukorszintnek a normális érték alá való csökkenése. Előfordulhat éhezés,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.