Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Hirdetés

Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Adminisztratív eszközökkel akadályozná meg az Európai Unió, hogy az Egyesült Államokból érkező biodízel szállítmányok tönkretegyék a kontinens belső piacán tisztességesen dolgozó cégeket. Az amerikaiak ugyanis - uniós megítélés szerint - tiltott állami támogatással segítik termelőik és kereskedőik exportját.
Biodízel-háború készül az EU és Amerika között

Az Európai Unió illetékes kereskedelmi panelja kedden dönt arról, hogy támogatja-e az amerikai biodízelre kivetendő, száz kilogramonként 26 és 41 dollár között szóródó büntetővámot. Ezt március 13-án léptethetnék hatályba és fél évre szólna. Ennek elteltével véglegesíthetik a dömpingvámot, ami a gyakorlatban – az esetek zömében – öt éves időszakot jelent.

 


A mezőgazdasági olajos magvakból sajtolt biodízel importját ellehetetlenítő intézkedés az amerikaiak szerint nem más, mint "protekcionista húzás", amit a piacukat féltő európai termelők lobbiztak ki a maguk javára. Kétségtelen, hogy a magas olajárak idején a biodízeltermelés egyre jobb üzlet volt Európában, főként, hogy bizonyos támogatásokat is igénybe lehetett venni a beruházásokhoz.

Hirdetés

 

Hirdetés


Csakhogy az üzleti lehetőséget Amerikában is kiszimatolták, ám ott azt reexportnak illene inkább nevezni. A rendszer úgy működik, hogy Dél-Amerikából, jellemzően Brazíliából az Egyesült Államokba hajózzák fel az olcsó biodízelt, ám az még a kikötőt sem hagyja el, azzal a lendülettel belekevernek "állományjavítóként" kevesebb mint 5 térfogatszázaléknyi ásványi olajat - ezzel jogosulttá válnak a washingtoni támogatás felvételére -, és tovább irányítják a hajót Európába. Nem véletlen, hogy az Észak-Amerikából érkező import a 2005-ös 7 ezer tonnáról felszökött tavaly 1,5 millió (!) tonnára.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ivarjelleg (nemi jelleg)

azoknak a tulajdonságoknak összessége, amelyek meghatározzák valamely állat ivari... Tovább

csírázásgátló szerek

az étkezési burgonya csírázásgátlására használható vegyületek. 4 g/100 kg burgonya... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.