Bioalga üzemet létesítenének Magyarországon

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bioalga üzemet hozna létre Magyarországon a Green Capital Zrt., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. és az INTELCOM Mérnöki Kft. - tájékoztatta Őri István a GreenCapital Zrt. vezérigazgatója az MTI-t. A közös projekt kapcsán, a három cég szándék- nyilatkozatot írt alá. A szándék- nyilatkozat szerint a cégek algakutatási centrumot és bioalga üzemet hoznának létre.
Bioalga üzemet hozna létre Magyarországon a Green Capital Zrt., a Győri Szeszgyár és Finomító Zrt. és az INTELCOM Mérnöki Kft. - tájékoztatta Őri István a GreenCapital Zrt. vezérigazgatója az MTI-t. A közös projekt kapcsán, a három cég szándéknyilatkozatot írt alá.A szándéknyilatkozat szerint a cégek algakutatási centrumot és bioalga üzemet hoznának létre, amelyben az algatechnológia segítségével nagyüzemi mennyiségben állítanának elő bioüzemanyagot, valamint kozmetikai és gyógyszer alapanyagokat. A megállapodás rögzíti továbbá egy algakutatási centrum, egy algabank és az INTELCOM Kft.-nél már működő kísérleti fotobioreaktor felhasználásával egy tudásközpont létrehozását is.
Hirdetés
Az egyelőre kutatás-fejlesztési stádiumban lévő projektre, a tervek szerint 250 millió forintot szánna a három vállalat a következő egy-másfél év során. Az összeget az üzleti terv szerint uniós forrásból teremtenék elő. Amennyiben a folyamatban lévő pályázati pénzt nem nyerik el, a projekt kifutása hosszabb lehet - jelezte Őri István.A projekt célja, hogy a későbbiekben algatenyészetből kinyert biomasszából bioetanolt állítsanak elő. Az elkövetkezendő kutatások során a magyarországi algatörzseket tipizálják, annak érdekében, hogy eldönthető legyen, mely típusú élőlények lehet az üzemben használni.
Hirdetés
A vezérigazgató elmondta, hogy a későbbiekben főként a tömegközlekedés számára kívánnak bioüzemanyagot gyártani, ehhez a kutatási stádium lezárulta után kockázatitőke-befektetőre is szükség lehet.Őri István kiemelte, hogy az alga előállításához termőföldre nincs szükség, csak vízre, napfényre, és szén-dioxidra.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ragadós galaj (Galium aparine L.)

a búzafélék (Rubiaceae) családjába tartozó egyéves, fekvő v. kapaszkodó szárú, fehér... Tovább

kecsege (Acipenser ruthenus)

a tokfélék (Acipen-seridae) családjába tartozó szálkátlan, ízletes húsú édesvízi hal. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés