Kell-e a bio a válságban?

Kell-e a bio a válságban?

Hirdetés

Elhagyják-e az európai fogyasztók a bio élelmiszereket a nehéz időkben? Erre keres választ a Nielsen piackutató vállalat nemzetközi tanulmánya. A cég tizenhárom kategóriában, tizennyolc országban, köztük Magyarországon 24 ezer vásárló megkérdezésével végzett kutatást a bio élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztási szokásokról, melyet a Világgazdaság tett közzé.
Kell-e a bio a válságban?

Eszerint a négy nagy, leggyakrabban vásárolt kategória: a friss bio zöldség és gyümölcs, a tejterméket, a baromfit és tojást, és a friss húst, amelyeket összesen a válaszadók 63-23 százaléka vett a megkérdezés előtti négy hét folyamán a különböző országokban.

Hasonló a helyzet Magyarországon. Nálunk is legkedveltebb bio élelmiszerek közé tartozik a gyümölcs, zöldség, tojás, hús és tejtermék. Amíg azonban a vizsgált országokban átlagosan a fogyasztók közel kétharmada vásárolja kisebb-nagyobb rendszerességgel az említett termékcsoportok bio változatát, addig nálunk 53-54 százalék.
A bio termékek különböző kategóriái iránt mindenütt igen eltérő kereslet mutatkozik a fogyasztók oldalán. Például a bio csokoládé és égetett szeszes ital egyelőre nem vonzza a fogyasztókat. Egyrészt azért, mert itt erősek a gyártói márkák. Másrészt az íz nagyon fontos a termékválasztásnál.

Hirdetés


A bébi ételek és babaápolási szerek a bio terméklista sereghajtói. De ha meggondoljuk, hogy általában a háztartások 2 százalék körüli részében van kisgyerek, akkor a 2 és 1 százalékos vásárlási arány igen magasnak tekinthető. Ez a piaci szegmens érdekes lehetőségeket rejt magában Magyarországon.

Hirdetés


Már csak azért is, mert a kutatás során a legtöbb megkérdezett úgy nyilatkozott, azért vesz bio termelésből származó enni- vagy innivalót, mert egészségesebbnek tartja a maga számára. Második leggyakrabban említett szempont a gyerekek egészsége. Itt a magyarok tartják az Európa-rekordot, mivel a válaszadók 26 százaléka említette ezt az okot. Az európai átlag 16 százalék.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

derítés

oldatoknak különböző szennyező anyagoktól való megtisztítása. Végezhető fiz.... Tovább

biomassza

egy adott ökoszisztémában, adott időpontban ott található élőlénytömeg, amely magába... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.