notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Edd meg te is a banánhéjat

Hirdetés

Védd a környezetet, edd meg a banánhéját is!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Manapság minden második ember az élelmiszerpazarlásról, valamint annak minimalizálásáról beszél, éppen ezért jött el az ideje annak, hogy ejtsünk pár szót a banánról és a finomság héjáról! 

Banánhéj elfogyasztása

Susie Burrell írását osztjuk most meg veletek. Susie egy ausztrál dietetikus, aki blogot vezet, témái között szerepelnek az élelmiszerek felhasználása, és az egészséges életmód is. A most lefordított cikke pedig arról szól, hogy miért kellene megennünk a banánhéjat, nézzük! 

 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs

Susie az adatok ismertetésével kezdi írását – eszerint Ausztráliában az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán, ebből adódóan rengeteg fogy belőle. Ez pedig többmillió tonna banánhéjat eredményez. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a banánhéj valóban hatalmas problémát okoz, Ruandában például kétmillió tonna gyümölcs terem minden évben, ennek viszont csak egy része hasznosítható ehető formában.

 

És nemcsak a banánhéj okoz gondot, hanem a növény többi része is, levele, szára – mind-mind hulladék, ennek megsemmisítése pedig nem egyszerű. Angol kutatók már keresik a megoldást, Mikre Clifford, a nottinghami egyetem műszaki karának professzora azon a véleményen van, hogy a banánból brikettet lehet készíteni, ami nagyon egyszerű, hosszútávon pedig szuper energiaforrást jelentene a fában szegény országok részére is. A növényi hulladék fűtőanyaggá történő alakítása egyébként is a fejlődés egyik alappillére kell, hogy legyen. 

Hirdetés

 

Vagy együk meg a banánhéját is!

Na, de térjünk vissza Susie írásához, ő azt mondja, hogy a leggazdaságosabb, legjobb megoldás az, hogy meg sem hámozzuk a gyümölcsöt. A banánhéj megevésével ráadásul növelni tudjuk az ételek tápértéket, mivel a héj tíz százalékkal növeli az általános rosttartalmat, hála a sok élelmi rostnak. Emellett húsz százalékkal nő a B6-, és a C-vitamintartalma, de a magnézium-, és a káliumbevitel is növekszik. 

Hirdetés

 

A banánháj fogyasztásának művészete

Susie egyébként nem azt mondja, hogy egyben vagy külön, nyersen együk meg a sárga héjat. Azt tanácsolja, hogy főzzük meg a héjat, így a kemény sejtfalak lebomlanak, a tápanyagok pedig könnyebben felszívódnak. Legpraktikusabb, ha turmixokba használjuk a banánhéjat. Hozzáteszi még azt is, hogy az élénk sárga banánban több antioxidáns található, nagyobb a rák ellen védő hatása, a zöldebb héj pedig gazdag triptofán aminosavban, ami javítja az alvásminőséget. A banánhéj felhasználásának rengeteg előnye van, például hús főzésekor elősegíti az ételek nedvességtartalmának növelését – jegyzi meg végül Susie. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

kombájnszérű

betakarított szemes termény fogadására, kezelésére szolgáló terület. Régebben döngölt... Tovább

betain

a fiatal ->cukorrépalevélben, a ->melaszban levő, az egyik fehérjeképző ->aminosavból, a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 3

Átlagos értékelés: 4.0

Érdekességek