Edd meg te is a banánhéjat

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Védd a környezetet, edd meg a banánhéját is!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Manapság minden második ember az élelmiszerpazarlásról, valamint annak minimalizálásáról beszél, éppen ezért jött el az ideje annak, hogy ejtsünk pár szót a banánról és a finomság héjáról! 

Banánhéj elfogyasztása

Susie Burrell írását osztjuk most meg veletek. Susie egy ausztrál dietetikus, aki blogot vezet, témái között szerepelnek az élelmiszerek felhasználása, és az egészséges életmód is. A most lefordított cikke pedig arról szól, hogy miért kellene megennünk a banánhéjat, nézzük! 

Az egyik legnépszerűbb gyümölcs

Susie az adatok ismertetésével kezdi írását – eszerint Ausztráliában az egyik legnépszerűbb gyümölcs a banán, ebből adódóan rengeteg fogy belőle. Ez pedig többmillió tonna banánhéjat eredményez. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a banánhéj valóban hatalmas problémát okoz, Ruandában például kétmillió tonna gyümölcs terem minden évben, ennek viszont csak egy része hasznosítható ehető formában.

És nemcsak a banánhéj okoz gondot, hanem a növény többi része is, levele, szára – mind-mind hulladék, ennek megsemmisítése pedig nem egyszerű. Angol kutatók már keresik a megoldást, Mikre Clifford, a nottinghami egyetem műszaki karának professzora azon a véleményen van, hogy a banánból brikettet lehet készíteni, ami nagyon egyszerű, hosszútávon pedig szuper energiaforrást jelentene a fában szegény országok részére is. A növényi hulladék fűtőanyaggá történő alakítása egyébként is a fejlődés egyik alappillére kell, hogy legyen. 

hirdetes

Vagy együk meg a banánhéját is!

Na, de térjünk vissza Susie írásához, ő azt mondja, hogy a leggazdaságosabb, legjobb megoldás az, hogy meg sem hámozzuk a gyümölcsöt. A banánhéj megevésével ráadásul növelni tudjuk az ételek tápértéket, mivel a héj tíz százalékkal növeli az általános rosttartalmat, hála a sok élelmi rostnak. Emellett húsz százalékkal nő a B6-, és a C-vitamintartalma, de a magnézium-, és a káliumbevitel is növekszik. 

hirdetes

A banánháj fogyasztásának művészete

Susie egyébként nem azt mondja, hogy egyben vagy külön, nyersen együk meg a sárga héjat. Azt tanácsolja, hogy főzzük meg a héjat, így a kemény sejtfalak lebomlanak, a tápanyagok pedig könnyebben felszívódnak. Legpraktikusabb, ha turmixokba használjuk a banánhéjat. Hozzáteszi még azt is, hogy az élénk sárga banánban több antioxidáns található, nagyobb a rák ellen védő hatása, a zöldebb héj pedig gazdag triptofán aminosavban, ami javítja az alvásminőséget. A banánhéj felhasználásának rengeteg előnye van, például hús főzésekor elősegíti az ételek nedvességtartalmának növelését – jegyzi meg végül Susie. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Sakea (MAS 26142)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

ló fejformái

a ló fejformája elárulja a nemét és következtetni lehet fajtájára is. A csődör feje... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek