Gazdaság: aszállyal sújtva az ország. Milliós károkat okozott az aszály.

Aszály sújtja az országot

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hónapok óta nem esett elegendő csapadék az ország legnagyobb részén. Az egy hónapja elvetett repce alig néhány helyen kelt ki, az őszi vetést előkészítő talajmunkákat alig lehet elvégezni annyira száraz a talaj. Aszály van, aminek még örültek a napraforgó-termesztők, kicsit csóválták a fejük a kukoricát betakarító gazdák.
Aszály: az egyik szemünk sír, a másik nevet

Van ahol milliós károkat okoz az aszály
Augusztus eleje óta nem volt normális eső, mely az egész országot felüdítette volna. Két hete csupán a nyugati országrészben hullt említésre méltó csapadék. A szeptemberi meleg a szárazsággal párosulva aszályt okoz. Nem kelt ki a hetek óta - porba – elvetett repce, amely akár milliós károkat is okozhat egy-egy termelőnek. Lassan vetni kellene a búzát, árpát, de a termelők alig tudnak elfogadható minőségű magágyat készíteni, mert az összeszáradt hantokat alig lehet felaprítani, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor 20-30 százalékkal több üzemanyag fogy, s könnyen tönkremehetnek a munkagépek.


Hirdetés

És van ahol hasznot hozott az aszály

HirdetésMásik oldalon viszont hasznot hozott az aszály: a napraforgót egyáltalán nem kellett szárítani, így pénzt spóroltak a gazdák, a kukoricánál hasonló a helyzet, de ott már 10-20 százalékos terméscsökkenést okozott a nyár végi, ősz elejei forróság és szárazság. Hasonlóan pozitív a véleménye a borászoknak: általában kiváló minőségű a szőlő, ugyanakkor a szőlőtermesztők már nem örülnek ennyire, mert ugyan magas cukorfokkal kerül a puttonyba a tőkék termése, de azok 10-15 százalékot veszítettek tömegükből egy hónap alatt. Ugyanakkor az egész mezőgazdaságra kedvező hatással lehet, hogy a száraz melegben a növényi betegségeket okozó gombák,baktériumok, vírusok alig fertőztek, így kisebb lesz károsító hatásuk jövőre, ami kedvezőbb termést hozhat kisebb növényvédelmi költségek mellett.

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Gyümölcs

A köznyelv és a konyhaművészet általában gyümölcsnek nevezi a növények édes és húsos... Tovább

hidropónia

talaj nélküli növénytermesztés tápoldatban. Ha a termesztett növények támasztóközeg... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés