Őszi árpa aratás

Betakarítás

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Alacsony termésátlag búzából A termésátlag várhatóan 3,6 tonna lesz hektáronként A betakarítás eddigi adatai szerint a búza termésátlaga az idén nem éri el az előzetesen várt hektáronként 3,8 tonnát, csak 3,6 tonna lesz - közölte Benedek Fülöp, az agrártárca szakállamtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Elmondta, hogy a búza 82 százalékát már betakarították.
őszi árpa aratás, betakarítás, online marketing, növényvédelem, állattenyésztés, állatvédelem, környezetirányítás, növényvédelem, növénytermesztés, agrárjog, környezetvédelem, pályázat
Az őszi árpa aratása gyakorlatilag befejeződött, a termésátlag 3,67 tonna/hektár.
 
A szakállamtitkár felhívta a figyelmet: bár a termésátlag alacsony, de a búza ára jelentősen nőtt a tőzsdén. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kenyér árának emelésében nem ez az egyedüli tényező, hiszen a kenyér önköltségének csak 27-28 százaléka a liszt ára.
 
Az államtitkár elmondta, búzából az idén a tapasztalt termésátlagok alapján körülbelül 3,8-3,9 millió tonna termésre lehet számítani. A 3,6 tonnás átlagtermés ugyan alacsony, de még nem indokolja, hogy egyes régiókat aszály-, illetve katasztrófa sújtotta területté nyilvánítsanak. A nagyobb gond azoknál a gazdálkodóknál lehet, ahol csak 3 tonna körüli a termés hektáronként.
 
Az őszi árpánál is igen nagy eltérések tapasztalhatók a termés mennyiségben. A 3,67 tonnás országos átlag úgy jön ki, hogy volt ahol csak 2,2 tonnát takarítottak be, máshol pedig elérték a 4,7 tonnát.
 
Rozsból eddig a termés 50 százalékát sikerült betakarítani, tritikáléból 64 százalékot, tavaszi árpából 70 százalékot, zabból 28 százalékot. Ezeknél a gabonaféléknél is alacsonyabb a termésátlag, mint tavaly. A magborsóból és az őszi káposztarepcéből már csaknem befejeződött a betakarítás.
 
Összesen körülbelül 2 millió hektárról 6-6,5 millió tonnányi termést takarítanak be 35-40 ezer gép 50-60 ezer személy közreműködésével.
 
Az államtitkár szólt arról, hogy az állattartók kérésére megoldást keresnek a közraktár jellegű tárolásra, illetve terveik között szerepel, hogy ösztönözzék a minőségi vetőmag használatát.
 
A búza ára erősen megugrott a tőzsdén, az Európai Unióban, de a környező más országokban is az átlagosnál és a becsültnél alacsonyabb a búzatermés - jegyezte meg az államtitkár.
Hirdetés

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

előrejelzés

az okszerű, integrált növényvédelem jellemzője, hogy a növényvédelmi kezeléseket akkor... Tovább

iparszerű sertéstartás

az állatok zárt rendszerű, nagyüzemi tartása, amelyben a termelés magas fokú gépesítéssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés