notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

rügyek a legfontosabb fertőzési források, a csúcs mindig beteg.

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Az alma betegségei

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Almafáinkat rengeteg betegség megtámadhatja, nem árt, hogyha időben felfedezzük a kórokozókat és elejét vesszük a fertőzésnek. Most ebben próbálunk segítséget nyújtani.

fő fertőzési forrás a lehullott levél, ahol a pszeudotécium áttelel

Almamozaik


Kórokozó: Apple mosaik ilarvirus  (ApMV)
Gazdanövény: Rosaceae család, almafajták
Tünet: levélen sárgásfehér, kerek vagy szabálytalan alakú mozaikfoltok, ér mentén sárgás elszíneződés, gyümölcsön foltosodás.
Forrás: oltással vihető át, a növényben szisztematikusan terjed, a csúcsi rész rügyei gyakran vírusmentesek maradnak. Terjed még érintkező gyökerekkel, maggal, pollennel.
Védekezés: beteg fák eltávolítása és megsemmisítése. Szaporítóanyag (előtte szemzéssel, vagy kéregátültetéssel tesztelik). Hőterápia az új, nemesített fajtáknál: szaporítóanyagot 37 fokos levegővel 27 napig, vagy 70 fokos vízzel 10 percig kezelik.

 

 

Almasöprűsödés

Kórokozó: apple proliferation phytoplasma       
Tünet: vázágon és többéves vesszőn csoportosan sok vékony hajtás. A tőnél elsöprűsödött sarja, a levelek kicsik, erősen fogazottak, a pálhalev nagy. A gyümölcs apró, íztelen, kocsánya hosszú.
Forrás: magonc, klón, szemzőhajtás, oltás, kabóca.
Védekezés: megsemmisítés, tesztelt, egészséges szaporítóanyag. Kabóca ellen: sarj eltávolítása, gyomirtás, rovarírtó permet.

 

 

 

 

Az alma agrobaktériumos gyökérgolyvája

Kórokozó: Agrobacterium tumefaciens (Sebparazita. Talajban 2 évig életképes. Kiszáradásra, napfényre érzékeny.)
Gazdanövény: 141 nemzetség, főleg almástermésűek, csonthéjasok, málna, szőlő, dísznövény, répafélék.
Tünet: gyökéren és gyökérnyakon kisebb-nagyobb daganatok amelyek először sárgák és puhák, később megfásodik, barna, karfiolszerű lesz.
Forrás: gyökérseben fertőz, majd 10-14 nap múlva látható tünetek, 25-30°C-on a legerőteljesebb, lúgos talajon gyorsabb.
Védekezés: csak faiskolában megelőzés (ne legyen mélyfekvésű, nedves talajon), vetésforgó helyes használata (répát mellőzni), talajfertőtlenítés (gőz csak növényházban). A frissen metszett gyökeret telepítés előtt 1 %-os réz, vagy kasugamicines agyagba mártják.

 

 

 

 

Alma ervíniás elhalása, tűzelhalás- karantén kórokozó

hirdetes

Kórokozó: Erwinia amylovora (baktérium)
Gazdanövény: körte, alma, birs, dísznövények (a fogékonyság eltérő).
Tünet: virágok vizenyősek, elfeketednek, hajtás hervad, elszárad, barna. Fás részeken besüppedő, barnás folt, melyek később rákosodnak. A kis gyümölcsön és a kocsányon vizenyős folt, majd barna, végül baktériumnyálka tör elő, ami megszáradva fonálszerű.
Forrás: fás részeken a nyálka telel át (ami fennmaradhat kívül és belül is). Tavasszal virágokra kerül. Metszéssel is átvihető. Terjed még rovarral, madárral, pollen, víz. Kedvező a meleg, csapadékos idő. Bejut még seben, légzőnyíláson.
Védekezés: karantén rendszabályok betartása, beteg részek visszavágása egészséges részig, beteg növények megsemmisítése, ellenálló fajok, metszőolló rendszeres fertőtlenítés. Számítógépes előrejelzés. Permetezés réztartalmú, kontakt permetezőszerekkel.

 

 

 

 

Almafa lisztharmat

Kórokozó:
termesztett alma, ritkán vadalma, körte, birs, naspolya. Fogékonyság függ a kutikula vastartalmától is.
Tünet: rügyek a legfontosabb fertőzési források, a csúcs mindig beteg. Csak a rügy belsejében lévő micélium tud áttelelni. Tavaszi kihajtáskor egy rész elfagy, az élve maradottakból lesz az elsődleges fertőzés: a micélium hálón a konídiumtartókon lévő konídium terjed levegővel és fertőzi a többi egészségeset – szekunder. Generációnként elég 8-12 nap, a csökkenés augusztus elejétől kezdődik.
Védekezés: Kontakt: elemi kén - Kumulus.Bimbósan és sziromhullás után: szisztemikus:

 

 

 

Alma ventúriás varrasodása

Kórokozó: Venturia inaequalis
Gazdanövény: alma, Malus fajok.
Tünet:

 

 

  • Levélen: kerek, halványzöld, domború folt, ami elbarnul = a konídiumtartó gyep, végül elhal.
  • Virágon: sugarasan szétterül a gyep, kötődés nincs, lehull. Gyümölcsön: apró barna gyep, ami vele nő, majd         parásodik, varas lesz, a gyümölcs féloldalas, berepedezett. A varas részen más gomba is megtelepszik. Idős         gyümölcsön kicsi marad a folt.
  • hirdetes

Forrás: fő fertőzési forrás a lehullott levél, ahol a pszeudotécium áttelel (hátráltatja a gyors korhadás, csapadék- és fényhiány). Tavasszal jól átnedvesedve (csapadék) kiszabadulnak az aszkospórák, légmozgással a növényre jut és ha az sokáig eléggé nedves, valamint kb 20 fok van, igen gyorsan terjed (kivárja a megfelelő körülményt). A csíratömlő áttöri a kutikulát, a lappangási idő 20 fokon 8 nap. Kifejleszti a kutikulatartót, majd a kutikulát áttörve a konídiumokat hoz létre. Legtöbb nyáron. Esőcseppel terjed és fertőz (nedvesség, hőmérséklet). Őszre lassul, a szüret előtti fertőzés már csak a tárolóban jelenik meg.
Védekezés: levelek gyűjtése, égetése, talajba forgatása, N-tartalmú műtrágya (karbamid) elősegíti a rothadást.

 

 

  • Lombfertőtlenítés: szisztémikus benomil – FUNDAZOL 50 WP, TOPSIN M 70.
  • Vegyi kezelés: Kontakt: egérfülkor propineb, mankoceb – DITHANE M 45, sziszt: mint előbb.

 

 

Alma monilíniás betegsége

Kórokozó: Monilinia fructigena
Tünet: gyümölcsön seb körül egyre nagyobb, barna, rothadó folt, melyen okkersárga exogén sztrómák alakulnak ki. A kocsány elbarnul, a gyümölcs ritkán marad a fán, mumifikálódik. Tárolóban sötétbarna, állománya gumiszerű, a héj sima, fényes, összeszárad.
Forrás: a múmiák (álszklerócium), melyen az exogén sztrómák konídiumot hoznak létre. Tavasszal (nagy pára, fény) levegővel, vízzel kerül a gy-re és seben (rovar) jut be. A micélium gyorsan szétterjed és kívül exogén sztróma.
Védekezés: metszéskor a múmiák eltávolítása és elégetése, vegetációban rágó és a szúró- szívó kártevők elleni védekezés, jégverés utáni permetezés, vegyi: ua mint varrasodás.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

Kisvárdai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Kisvárda Szent György tér 8. 4600 Magyarország Tovább

ES Astrid (EGH 021)

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Erukasavmentes fajta. A levél közepesen zöld... Tovább

Tovább a lexikonra