Agrár kárenyhítés:az utolsó esély a belépésre

Agrár-kárenyhítés: az utolsó esély a belépésre

MTI
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A múlt év őszén indított agrár-kárenyhítési rendszerbe a tavasztól felajánlott új jelentkezési lehetőséget kihasználókkal együtt eddig 6.856-an léptek be - ismertette Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.
agrár,kárenyhítés,mezőgazdaság,támogatás,legelő,szántó,állatenyésztés

A jelentkezők összesen 352 ezer hektárra kívánják érvényesíteni a kárenyhítési rendszert, ennek döntő része szántóterület. A rendszerbe belépők eddig 420 millió forint befizetését vállalták.

A kormányzat egy 5 milliárd forintos elkülönített keretből tervezi a befizetett összeggel egyező nagyságrenddel kiegészíteni a kárenyhítések fedezetét. Benedek Fülöp elmondta: lehetséges, hogy egy magasabb kiegészítést hagynak jóvá.

Bár a határidő július 15-én lejár, július 16-án éjfélig még elfogadják a jelentkezéseket.

Az eredeti jelentkezési határidőig 270 ezer hektár szántóval és 14 ezer hektár ültetvénnyel léptek be a gazdálkodók az agrár-kárenyhítési rendszerbe.

Hirdetés

A tavasztól rendelkezésre álló új belépések során ehhez még további 50 ezer hektárnyi szántót és 14 ezer hektárnyi ültetvényt vontak be a rendszerbe. Így jön ki az összességében 352 ezer hektárnyi terület. Az államtitkár szerint valószínűleg még hétfőn is sokan jelentkeznek majd a rendszerbe.

A rendszer lényege, hogy az üzleti alapon nem biztosítható agrárkárok mérséklésérre az állam és a gazdálkodók közös kockázatvállalást hozzanak létre. Ebbe a kockázati körbe tartozik a belvíz, az aszály és a fagykár.

Hirdetés

A részvétel feltétele, hogy a földterület nagysága, illetve a művelési ág szerint fizeti be részesedését a termelő. A szántóföld esetén hektáronként ezer forintot, ültetvényeknél pedig hektáronként háromezer forint hozzájárulást kell fizetni.

A kárenyhítő juttatásban csak az a gazdálkodó részesülhet, akinek az elemi kár okozta hozamkiesése a gazdaság egészére vonatkozóan 30 százalék feletti. A káreseményeket a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokhoz, vagy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megyei kirendeltségeihez kell benyújtani.

Forrás: www.stop.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kártalanítás

az állam részéről azoknak a veszteségeknek a megtérítése v. csökkentése, amelyek az... Tovább

ültetés

az a —>vegetatív szaporítási mód, amelyhez nem magot, hanem egyéb növényi szervet... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés