notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az árvácska származása, természetes élőhelye, gondozása, öntözése és egyéb hasznos információk.

Hirdetés

A sokoldalú árvácska

Agrároldal
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minden, amit tudni érdemes az oly sokak által kedvelt árvácskáról: származása, természetes élőhelye, gondozása, öntözése és egyéb hasznos információk.

A sokoldalú árvácska

Kerti árvácska


A kerti árvácska az ibolyafélék családjába és az ibolya nemzetségbe tartozó háromszínű árvácska és más ibolyafajok keresztezésével létrehozott kertészeti hibrid növényfaj.


A kerti árvácska jellemzői


A kerti árvácska átlagosan 10–20 cm. Vetése júniusra tehető, és többszöri áttűzdelés után már októberben kiültetik. A fagyokig nyílik és tavasszal varázsolja igazán színessé a kertet. A hűvös, csapadékos éghajlatú országokban (pl. Dánia, Németország) tavasztól egészen őszig virít. Magyarországon az aszályos, száraz meleg nyár következtében hamar elnyílik.


A nagy árvácskaláz a 19. században kezdődött, az addig ültetett háromszínű árvácskát egy altáji és egy dél-európai fajjal keresztezték. A keresztezett fajnak több előnye is van, pl. a virágai jelentősen nagyobbak, hosszabb a virágzási idő, fagytűrőbb a korábban elterjedt vadárvácskánál. Ahhoz, hogy a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel ajánlatos lassan rothadó(pl. fenyő) lombokkal, valamint földdel takarni a töveket.

Hirdetés

 

A sokoldalú árvácska

Háromszínű árvácska


A háromszínű árvácska, avagy vadárvácska az ibolyafélék családjába tartozó faj.

Népies nevei: árvácska, császárszakáll, papszakáll, császárvirág, macskaszem stb. Háromszínű virága miatt szentháromságfűnek is nevezik.


A háromszínű árvácska jellemzői


A háromszínű árvácska ugarokon, parlagokon, mezőkön, erdővágásokon termő gyógynövény, szerte Európában.
Elágazó szára 30–40 cm magasra nő meg. Levelei lándzsa alakúak vagy tojásdadok. Virágjának szirmai sárgák, feketék, kékek vagy ibolyaszínűek.


Április-májustól többnyire augusztusig, ritkán októberig virágzik; ez idő alatt a növény föld feletti része a gyógyászatban használható drogokat tartalmaz. Forrázata értisztító, vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentő és nyálkaoldó hatású. Külsőleg az ekcéma kezelésére használják. Több teakeverék alkotóeleme (elsősorban reuma és köszvény ellen) és teájának fogyasztása is veszélytelen.

Hirdetés

 

A sokoldalú árvácska

Mezei árvácska


A mezei árvácska az ibolyafélék családjába tartozó, a vetésekben gyakori gyomnövényfaj.

 

A mezei árvácska jellemzői


Megterem a kertekben, a szőlőkben, a szántókon, az utak mentén.
Az öt, többnyire világoszöld csészelevél szabad, függelékkel együtt 6–12 mm hosszú. Az öt szabad sziromlevélből a felső kettő színe a fehértől a kékesig, az alsó a fehértől a sárgásig változhat. A legalsón kiszélesedő, sárga folt és egy legfeljebb 16 mm-es sarkantyú is van. Az öt porzólevél porzószála rövid, az alapján megvastagszik, a két alsón egy-egy bunkó alakú nyúlvánnyal. A felső állású magház három termőlevélből fejlődhet.

A virágok egyesével állnak vagy másodmagukkal a levelek naljában erednek.

 

Forrás: www.wikipedia.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-15

Minden, amit egy kertésznek a babok termesztéséről tudnia kell

Szakértőnk mostani cikkében a babok termesztéséről, a babok gondozásáról, a babok neveléséről fog nektek beszélni, érdemes mindenkinek elolvasni ezeket a hasznos tanácsokat!

2019-04-12

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

A fatörzsek meszelését már régebben is ajánlották a szakkönyvek, mostanra sajnos erről sokan elfeledkeznek. Mostani cikkemben elmondom, mikor, hogyan és miért kell meszelni a fák törzsét!

2019-06-15

Így készíts csepegtetőrendszert növénytartóidba

A nagy melegben gondoskodnunk kell arról, hogy növényeink megfelelő vízhez juthassanak a nap mindegyik szakában, éppen ezért most elmondom, hogy építhettek fillérekből csepegtetőrendszert!

2019-06-13

Minden, amit egy kertésznek a mirtuszdió termesztéséről tudnia kell

Mostani cikkemben egy nagyon sokoldalú csodanövényt fogok bemutatni nektek, ami nem más, mint a mirtuszdió. Ismerkedjetek meg közelebbről a mirtuszdióval.

2019-06-08

15 szobanövény, amiket érdemes a konyhában nevelni

Léteznek olyan szobanövények, akik a konyhában érzik a legjobban magukat. Mostani cikkemben azokat a szobanövényeket ismerhetitek meg, amiket konyhában érdemes nevelni.

2019-06-13

Trópusi szobanövények, amiket érdemes otthon is tartani

Ezeknek a trópusi szobanövényeknek ott a helyük a ti otthonotokban is, mivel nemcsak szépen, hanem hihetetlenül hasznosak is, ismerkedjetek meg mindegyikükkel!

2019-04-24

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

A fóliaalagút egy nagyon szuper módszer, ami sajnos nem terjedt még el annyira, amennyire kellene. Most elmondom, miért kellene nektek is kipróbálnotok minél hamarabb!

2019-04-27

15 fa, amiket jobb, ha sosem ültetsz a kertben

Ennek a 15 fának semmi keresnivalója nincs egyetlen egy kertben sem. Mostani cikkemben elmondom, melyek azok a fák, amik tiltottnak tekinthetők!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

rajoztatás

a —>méhcsalád rajzásának mest. kiváltása. A rajzás legfőbb segítője a zsúfoltság... Tovább

vészreakció (alarmreakció)

A szervezetet ért megterhelő ingerek következményeként lép fel; fokozódik a ->mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 146

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Kertészet Növénytermesztés