A Közös Agrárpolitikáról egyeztettek a magyarok és a franciák

A francia-magyar közös agrárpolitikáról

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Budapest, 2011. május 20., péntek (MTI) - A magyar mezőgazdasági szakmai szervezetek a francia agrárkamarák képviselőivel folytatott egyeztetésükön egyetértettek egyebek között abban, hogy a Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetését legalább a jelenlegi szinten kell tartani - tájékoztatták a résztvevők az MTI-t pénteken.
A francia-magyar közös agrárpolitikáról
Megállapodtak abban is, hogy erős első pillérre van szükség, amely nem tartalmazhat nemzeti hozzájárulást.
    Indokoltnak nevezték a kölcsönös megfeleltetés egyszerűsítését és úgy vélték, hogy az árak ingadozása ellenében, illetve a katasztrofális áresések megakadályozása érdekében egyfajta biztonsági hálót kell létrehozni.
    A KAP-nak piacszabályozási eszköztárra, rugalmasságra, illetve az egészségügyi és klimatikus kockázatok elleni védelemre van szüksége - fogalmazták meg.
    A közlemény szerint a vidékfejlesztési politikát fenn kell tartani, beleértve a hátrányos természeti adottságú régióknak járó kompenzációt, a fiatal gazdák önállóan működő gazdaságának létrehozásának támogatását, a modernizációt és a versenyképességet segítő intézkedéseket, valamint a gazdák számára létrehozott szaktanácsadási szolgálatokat.
    A közlemény szerint a "zöldebb" KAP érdekében nincs szükség további intézkedésekre.
    A gazdálkodók már most is számos olyan környezetvédő gyakorlatot megvalósítanak, amelyek többletköltséget jelentenek számukra: ilyen például a nitrát-irányelv betartása, vagy az erózió elleni védekezés - hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint ezért környezetvédelmi támogatással kellene kárpótolni a gazdákat.
    A szakmai szervezetek szerint a közösségi termékek védelmének érvényt kell szerezni és el kell érni, hogy a harmadik országokból származó termékek is ugyanolyan követelményeknek feleljenek meg, mint az európaiak. Ezen túl fontosnak és szükségesnek nevezték a mezőgazdasági kutatás és innováció erősítését.
    A közleményt az AGRYA, a MOSZ, a MAGOSZ és az APCA (Francia Agrárkamarák Állandó Közgyűlése) írta alá.
Hirdetés

Forrás: www.mti.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

vízmozgás

A víz helyzetváltoztatása, áramlása. A medrekben, csatornákban a prmanens v. a lejtés... Tovább

72/2007. (VII. 27.) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a rövid vágásfordulójú fás szárú... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés