notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

Hirdetés

A csodálatos puli, és amit érdemes tudni róla

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak, nagyon hűséges, okos kutyafajta. Rendkívül családcentrikus, szereti a gyerekeket, nagyon hasznos az állatok terelésében is. Általában juhokat terelnek, de alkalmas marhák, sertések hajtására is. Sok odafigyelést, törődést igényel. Az alábbiakban bemutatjuk mik is a pulik jellemzői, amivé világhíresek lettek.

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Története

 

Története messzire nyúlik vissza, már a Krisztus előtti 4. évezredből maradt ránk olyan sumer szobor, amely egy pulihoz hasonlító kutyát ábrázol. Első leírója Heppe volt 1751-ben és utána is sokan említést tettek írásban bozontos szőréről, hihetetlen intelligenciájáról és munkavégzéséről.

 

Az 1900 években  Raisits Emil és munkatársai mentették meg a kipusztulástól, egyre kevesebb kutya végezte eredeti munkakörét, de a puliból sztárfajta lett. Példányai bekerültek a tanyákra, falvakba, házőrzők, testőrök, illetve kedvencek lettek.

 

Az 1960-as években megkezdődött a puli tervszerű tenyésztése, ennek során a fehér, majd a szürke és a fakó szín kitisztult, a szőrzet minősége javult. A külföldi fajták térnyerése mellett a puli népszerűsége sokat csökkent az utóbbi években, de ez megakadályozza azt is, hogy a fajta túltenyésztett divatkutyává váljon.

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

A juhok terelésére alkalmas pulit már kölyök korától kezdve erre szánták, nevelték. A kezdeti törékenysége után azonnal a birkák közé engedték és azok mellett élte mindennapi életét.

 

Tanult a juhásztól is és a nyáj mellett dolgozó, idősebb kutyáktól egyaránt. Már régi írások is bizonyítékot mutatnak azonban arra, hogy a legigényesebb szempontoknak is megfelelő terelő puli igazán ritka és nagy kincs, ugyanakkor a gyengébb pulik alkalmasak sertések, marhák hajtására. Manapság már kiváltság, büszkeség, nagy lehetőség pulit tartani, tenyészteni, ugyanakkor divattá is vált részben.

Hirdetés

 

A terelés szezonális jellegű, nyáron gyakorlott tevékenység, de a nagy meleg a juhok képességeit is csökkentik. Közvetlenül nyírás után a birkák bőre sérülékeny, ilyenkor nem bízzuk a terelést tapasztalatlan pulira, ugyanez a tiltás vonatkozik a vemhes állatokra is.

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Hirdetés

A terelés használatában jól bizonyítható pulik elsőbbsége a tenyésztésben azért is őrizhette meg máig ezt a képességet, mert a belső értékmérők, a jellem paraméterei meglehetősen jól öröklődnek. Ez mára többszörösen is bizonyítást nyert. Ha egy kiemelkedő kiállítási eredményekkel rendelkező puli szépség várományosnak nem ítélt kölykét véletlenül juhok mellé adják, kölyökkortól bizonyosodik be szédületes terelő képessége. Több tenyésztő állítása szerint is kevés kivétellel, gyakorlatilag bármelyik kölyköt viszik el fiatalon tapasztalt terelő kutya mellé, terelő ösztöne kibontakozik.

 

A terelő puli használatának lényege mindenképpen a terelő ösztön. A terelő ösztön próba több részből áll, először engedelmességi gyakorlatokat végzünk, utána kezdjük a juhokkal való munkát. A juhokkal való munka során figyeljük meg, hogy viselkedik a puli, fontos, hogy mennyire élénk. A jó puli hajtani kezdi a birkákat, hajtás közben hangosan csaholnak, csipkednek, támadó stílusban terelik a nyájat, a birkákban kárt nem okoznak.

 

Alkalmatlan a puli akkor, ha fél a birkáktól, az állatoktól, vagy ha túl agresszívan lép fel a nyájjal szemben és kárt tesz bennük. Alkalmatlan abban az esetben is, hogyha csak egyetlen birkát választ kis és nem az egész nyájat tereli. Ha ilyen tapasztalunk, hagyjunk egy kis időt, ezután pedig próbálkozzunk újra, hiszen a fiatal puli még sokat fejlődhet.
Forrás: Wikipédia

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>yar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Legfeltűnőbb tulajdonsága a szőre, mely a fajta egyik védjegye. Szőre lehet zsinóros, szalagos, gubancos, egy biztos, rengeteg odafigyelést, ápolást igényel. A szemet ernyőserűen takarja a fej sűrű szőrzete, így a fej gömbölyűnek tűnik. Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó is.

 

A hosszú idő alatt megszokta az önálló munkavégzést, és azt, hogy gazdájának engedelmeskedjen.

 

Kedveskedő, családszerető, kedveli a gyerekeket, ugyanakkor önérzetes és sértődékeny. Szinte mindent megért, a jól nevelt puli nem csak gazdája szavait, hanem intéseit, szemének parancsait is képes követni. Energikus, mozgékony, élénk, sohasem lusta állat.

 

További képek

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-22

A holland titok – Az első ország, ahol nincs egyetlen kóbor kutya sem!

Hollandiában már sikerült megoldani egy hatalmas problémát, ami pedig nem más, mint a kóbor kutyák kérdése. Nézzük, miért nincs Hollandiában kóbor kutya.

2019-08-22

Az autók rémálma, támad a nyest – Így védekezhetsz ellene!

A nyestek rengeteg kárt képesek okozni, tönkreteszik az autók szigetelését, megrágják a kábeleket, de még a padlásra is képesek beköltözni, nézzük, hogyan védekezhetünk a nyestek ellen!

2019-08-07

A legolcsóbb, legjobb tápok, amiktől szárnyra kapnak tyúkjaid!

Nagyon olcsó, mégis eszméletlenül egészéges alternatívákat hoztam most nektek, nézzétek meg, melyek azok a tápok, amikkel érdemes etetned a tyúkjaidat!

2019-08-29

Hétköznapi hősök – Interjú Lehoczky Krisztiánnal, a Mályi Madármentő Állomás vezetőjével

A Mályi Madármentő Állomás létrehozójával, a madarak megmentőjével készítettünk interjút, tartsatok velem és ismerkedjetek meg vele ti is közelebbről!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2019-08-05

Így nevelhetsz te is gyöngytyúkot

A gyöngytyúkok nagyon aranyos, szép, és nem utolsósorban hasznos állatok, mostani cikkemben elmondom nektek, miért érdemes nektek is gyöngytyúkot tartanotok!

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2019-08-07

37 népszerű növény, amik veszélyt jelentenek a kutyákra

37 nagyon népszerű, és egyben nagyon veszélyes növényt mutatok most be nektek. Ezek a növények halálos fenyegetést jelentenek a kutyákra nézve, vigyázzatok velük!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 242
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 862 977
Közösség

cukorrépa (Béta vulgáris L. provar. altissima Döll.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) család Béta nemzetségének Béta vulgáris L. fajához... Tovább

fajtaelem

a valamely —>fajtabélyeget kiváltó öröklési anyag. Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 216

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés