notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

Hirdetés

A csodálatos puli, és amit érdemes tudni róla

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak, nagyon hűséges, okos kutyafajta. Rendkívül családcentrikus, szereti a gyerekeket, nagyon hasznos az állatok terelésében is. Általában juhokat terelnek, de alkalmas marhák, sertések hajtására is. Sok odafigyelést, törődést igényel. Az alábbiakban bemutatjuk mik is a pulik jellemzői, amivé világhíresek lettek.

Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Története

 

Története messzire nyúlik vissza, már a Krisztus előtti 4. évezredből maradt ránk olyan sumer szobor, amely egy pulihoz hasonlító kutyát ábrázol. Első leírója Heppe volt 1751-ben és utána is sokan említést tettek írásban bozontos szőréről, hihetetlen intelligenciájáról és munkavégzéséről.

 

Az 1900 években  Raisits Emil és munkatársai mentették meg a kipusztulástól, egyre kevesebb kutya végezte eredeti munkakörét, de a puliból sztárfajta lett. Példányai bekerültek a tanyákra, falvakba, házőrzők, testőrök, illetve kedvencek lettek.

 

Az 1960-as években megkezdődött a puli tervszerű tenyésztése, ennek során a fehér, majd a szürke és a fakó szín kitisztult, a szőrzet minősége javult. A külföldi fajták térnyerése mellett a puli népszerűsége sokat csökkent az utóbbi években, de ez megakadályozza azt is, hogy a fajta túltenyésztett divatkutyává váljon.

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

A juhok terelésére alkalmas pulit már kölyök korától kezdve erre szánták, nevelték. A kezdeti törékenysége után azonnal a birkák közé engedték és azok mellett élte mindennapi életét.

 

Tanult a juhásztól is és a nyáj mellett dolgozó, idősebb kutyáktól egyaránt. Már régi írások is bizonyítékot mutatnak azonban arra, hogy a legigényesebb szempontoknak is megfelelő terelő puli igazán ritka és nagy kincs, ugyanakkor a gyengébb pulik alkalmasak sertések, marhák hajtására. Manapság már kiváltság, büszkeség, nagy lehetőség pulit tartani, tenyészteni, ugyanakkor divattá is vált részben.

Hirdetés

 

A terelés szezonális jellegű, nyáron gyakorlott tevékenység, de a nagy meleg a juhok képességeit is csökkentik. Közvetlenül nyírás után a birkák bőre sérülékeny, ilyenkor nem bízzuk a terelést tapasztalatlan pulira, ugyanez a tiltás vonatkozik a vemhes állatokra is.

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres magyar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Hirdetés

A terelés használatában jól bizonyítható pulik elsőbbsége a tenyésztésben azért is őrizhette meg máig ezt a képességet, mert a belső értékmérők, a jellem paraméterei meglehetősen jól öröklődnek. Ez mára többszörösen is bizonyítást nyert. Ha egy kiemelkedő kiállítási eredményekkel rendelkező puli szépség várományosnak nem ítélt kölykét véletlenül juhok mellé adják, kölyökkortól bizonyosodik be szédületes terelő képessége. Több tenyésztő állítása szerint is kevés kivétellel, gyakorlatilag bármelyik kölyköt viszik el fiatalon tapasztalt terelő kutya mellé, terelő ösztöne kibontakozik.

 

A terelő puli használatának lényege mindenképpen a terelő ösztön. A terelő ösztön próba több részből áll, először engedelmességi gyakorlatokat végzünk, utána kezdjük a juhokkal való munkát. A juhokkal való munka során figyeljük meg, hogy viselkedik a puli, fontos, hogy mennyire élénk. A jó puli hajtani kezdi a birkákat, hajtás közben hangosan csaholnak, csipkednek, támadó stílusban terelik a nyájat, a birkákban kárt nem okoznak.

 

Alkalmatlan a puli akkor, ha fél a birkáktól, az állatoktól, vagy ha túl agresszívan lép fel a nyájjal szemben és kárt tesz bennük. Alkalmatlan abban az esetben is, hogyha csak egyetlen birkát választ kis és nem az egész nyájat tereli. Ha ilyen tapasztalunk, hagyjunk egy kis időt, ezután pedig próbálkozzunk újra, hiszen a fiatal puli még sokat fejlődhet.
Forrás: Wikipédia

 
Biztosan mindenki ismeri a világszerte híres <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>yar terelőkutyát, ősei ugyanis a pásztoremberek nélkülözhetetlen segítői voltak.

 

Legfeltűnőbb tulajdonsága a szőre, mely a fajta egyik védjegye. Szőre lehet zsinóros, szalagos, gubancos, egy biztos, rengeteg odafigyelést, ápolást igényel. A szemet ernyőserűen takarja a fej sűrű szőrzete, így a fej gömbölyűnek tűnik. Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó is.

 

A hosszú idő alatt megszokta az önálló munkavégzést, és azt, hogy gazdájának engedelmeskedjen.

 

Kedveskedő, családszerető, kedveli a gyerekeket, ugyanakkor önérzetes és sértődékeny. Szinte mindent megért, a jól nevelt puli nem csak gazdája szavait, hanem intéseit, szemének parancsait is képes követni. Energikus, mozgékony, élénk, sohasem lusta állat.

 

További képek

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-26

Júliustól jön a szigor - Tanfolyamhoz kötik a kutyatartást!

Szerintem ez egy nagyon jó hír, és bízok abban, hogy tényleg lesz látható eredménye is. Júliustól csak az tarthat kutyát, aki elvégzi ezt a tanfolyamot, részletek a cikkben!

2019-06-26

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

A szúnyogirtásnak számtalan veszélye van, melyekről az emberek többsége nem is tud semmit. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért olyan veszélyes a szúnyogirtás!

2019-04-23

3 perc kutyaugatás miatt fel lehet jelenteni a gazdit!

Ugat a kutya? Hamarosan érkezik a rendőr, mivel feljelentettek kutyaugatás miatt! Mostani cikkemben elmondom, milyen következményei lesznek a kutyaugatásnak

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-05-11

Minden eddiginél veszélyesebb két új kullancsfaj tűnt fel Magyarországon!

Új, az eddigieknél is veszélyesebb kullancsfajra bukkantak Magyarországon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek erről az új kullancsfajról!

2019-06-14

Nyári kutyabajok ellen

Nyáron jóval több veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre, hiszen a több szabadban töltött idő alatt megnő a fertőzésveszély és az allergiás tünetek is kiújulhatnak. Tegyünk róla, hogy kutyus is erős immunrendszerrel vágjon neki a meleg hónapoknak.

2019-04-08

A tavasz beköszöntével megérkeztek a darazsak is – Ismerjük meg a magyarországi fajtákat!

Magyarországon rettegésben tartják az embereket a darazsak, amik már a tavasz beköszöntével megjelennek szinte mindenhol, és egészen október-novemberig kellemetlenkednek.

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 485
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 968 643
Közösség

fagy elleni védekezés

a —>fagykár lehető legkisebb mértékűre való csökkentésére szolgáló módszerek... Tovább

koca ivarzása (rühetés, görgés)

a sertés rendszeres időközönként ivarzó (poliösztruszos) állat. Így az ivarérettség után... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 215

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés