8 fa, amelyet nevelhetsz a lakásban

8 fa, amelyet nevelhetsz a lakásban is

Puskás Rékka

Elsőre talán abszurdnak tűnik az ötlet, hiszen, ha azt halljuk „Fa”, elsősorban olyan fák jutnak eszükbe, mint a tölgy, a diófa, vagy épp a fenyő – ezeket pedig nem igazán lehet lakásban tartani. Azonban, ha jobban belegondolsz, vannak olyan növények, melyek igenis fák, azonban nem nőnek olyan nagyra, hogy ne lehessen bent tartani őket. Mutatok néhány benti fát, illetve, hogy hogyan viseld gondjukat!


A bonsai egy olyan fa, amit tarthatsz beltéren

Dracéna

A dracéna egy mediterrán növény, ami külsőre leginkább a pálmafákra hasonlít. Könnyen lehet, hogy a neve nem cseng ismerősen, de ha rákeresel erre a fafajtára, a képeket nézve biztosan AHHA-élményed lesz. Ez egy meglehetősen gyakori növény, könnyű megvásárolni. Vannak 30-40 cm magasak, ezek fordulnak elő gyakrabban, azonban fellelhetőek akár másfél-két méteres példányok is (ilyet találsz például a svéd lakberendező üzletlánc boltjaiban). Ez egy ideális szobafa, ugyanis meglehetősen alacsony a fényigénye, nem is szabad közvetlen napfénynek kitenni, és alapvetően igénytelen, tehát ha kezdő növénytartó vagy, akkor is könnyedén boldogulni fogsz vele!

Majomfa

A majomfa egy déli növény, elsősorban a sivatagok és a pampák jelentik a természetes élőhelyét. Gyakran nevezik majomkenyérfának is, azonban a majomkenyérfa egy másik fafajta, mely igen magasra nő, nagyon széles a törzse, és nem kimondottan kompatibilis az emberi lakásokkal. A majomfát nevezik még pozsgafának is, úgyhogy, ha ilyen növényt vásárolsz, nyugodtan kérheted ezen a néven. A majomfa vízigénye igen alacsony (a sivatagban sem jut túl gyakran vízhez), fényigénye közepes-nagy, a szobában érdemes olyan helyre állítani, ami mérsékelten árnyékos. Nevelése nagyon egyszerű, meglehetősen igénytelen növény, úgyhogy akár az irodában is tarthatod, mivel amilyen könnyű gondozni, annyira dekoratív látványt nyújt. Eléggé lassan nő, a végleges mérete egy-másfél méter, viszont ezt a magasságot évtizedek alatt éri el.

Vadkakaó

Másnéven parti pocsolyafának is hívják, ez egy Dél-Amerikai növény, és különleges ismertetőjegye, hogy a törzse három, összefonódott szárból áll. A vadkakaó alapvetően gyorsan nő, akár a 2-3 méteres magasságot is eléri, ezért nem annyira szokták ajánlani lakásba. Ugyanakkor az sem ritka, hogy az otthonokban tartott példányok évente csak pár centit növekedhet, így mégiscsak nagyszerűen bepasszolnak akár a nappaliba is. Ez a növény sem különösebben igényes, fényigénye magas, de a közvetlenül rátűző napsugarakat nem viseli jól. A fényigénye mellett a vízigénye is magas, gyakran kell öntözni, és spriccelővel a leveleit is párásítani kell, mivel nem szereti a száraz levegőt.

Díszőszibarack

Gondoltad volna, hogy akkor is lehet gyümölcsfád, ha nincs kerted, csak egy erkélyed? Bizony! A díszőszibarack egy olyan dézsás fa, melyet később sem kell kiültetni, mivel nem növi ki a dézsáját olyan mértékben (persze az lehet, hogy a nagyon fiatal egyedeket idővel egy nagyobb dézsába kell átültetni, de akkor is dézsában maradnak). Ráadásul rengeteg gyümölcsöt hoz, úgyhogy mindig lesz friss barackod, nektarinod, amit saját magad termesztesz!

Még nincs vége, a következő oldalon további négy lakásban nevelhető fáról olvashatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-02-09

Amennyiben különleges növényt szeretnél - íme, az avokádó

Bár az avokádót főleg mediterrán környezetben érdemes termeszteni, semmi akadálya, hogy amennyiben különleges növényt szeretnél, növessz egyet magjából.

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-11

Hogyan termessz orvosi zsályát kertedben

A zsálya egy olyan fűszernövény, melyet gyakran kifelejtünk kertünkből. Pedig levelei akár frissen, akár szárítva is renkdívül hasznosak lehetnek konyhánkban.

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-02-10

Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk - bemutatkozik a petrezselyem

A petrezselyem, vagy pontosabban a fodros metélőpetrezselyem egy kétéves lágyszárú fűszernövény, mely kétségkívül elterjedt. Ismerd meg cikkünkben Te is.

2021-02-05

Gyöngyike – termesztése és gondozása

Élénk kék színével a gyöngyike biztos, hogy fel fogja villanyozni kertedet a tavasz megérkeztével, ha nagy mennyiségben ülteted. Tökeletesen tud alkalmazkodni.

2021-02-09

Miért érdemes fák törzsén hagyni a borostyánt?

Örök kérdések: vajon a borostyán tényleg parazita? Esetleg hasznos lehet még fáim számára? Eltávolítsam, tényleg kártékony ez a kapcsolat? Cikkünkből kiderül.

2021-02-08

Növények, melyek elriasztják a rovarokat

Miért költenél drága, boltban kapható rovarriasztókra, ha Te is tudod őket otthonodban termeszetni? Védd környezeted és űzd el a kellemetlen rovarokat házilag!

További cikkek ebben a témában


ezermagtérfogat (ezerszemtérfogat)

1000 gabonamag térfogata, ml-ben kifejezve, légszáraz állapotban (v. a malomiparban sza.-ra... Tovább

derbi

a hároméves angol telivér versenylovak legjelentősebb díja. Nevét Earl of Derbytől [e. on of... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Növénytermesztés