notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte.

Hirdetés

2014 év madara: a Túzok

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte. Az Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte.

Rendszertani besorolása:
Ország:
Állatok (Animalia)

Törzs:
Gerinchúrosok (Chordata)

Altörzs:
Gerincesek (Vertebrata)

Osztály:
Madarak (Aves)

Rend:
Darualakúak (Gruiformes)

Család:
Túzokfélék (Otidae)


A világszerte veszélyeztetett faj, magyarországi populációja jelentősen megfogyatkozott az elmúlt évtizedekben. Korábban az egész Kárpát-medencében fészkeltek, ma már csupán a Dunamenti-síkságon és a Hortobágy térségében maradtak fenn nagyobb számban. Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte.

Megjelenése

 

Nagyjából akkora, mint egy pulyka, viszont kitartóan tud repülni, de erős futólábával nyílt vidékek jellegzetes földlakó madara. Tollazata szürkésbarna piszkosfehér mellrésszel. A Magyarországon is honos nagy túzok az egyik legnagyobb túzokféle, szárnyfesztávolsága elérheti a 2,5 métert is. A kakas magassága mintegy 100 centiméter, tömege elérheti a 18 kilogrammot, de a tyúk átlagosan csak 4,5 kg. A nagy túzokra jellemző a torok két oldalán, az alsó csőrkáva tövénél található, foszlott fehér dísztollszálakból álló bajusz. Háta vöröses árnyalatú barnássárga, fekete és világos harántsávokkal, hogy az éppen költő madarat ne fedezzék fel a ragadozók, hasa fehér, melltájéka világosbarna. Amikor a madár násztollazatot ölt, nyakpajzsa is van. Lábán csak 3 ujj van, amelyeket hatszögletű szarupikkelyek borítanak.

 

Származása, elterjedése

 

Előfordulási helyei: Magyarország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Közép-, és Kelet-Ázsia. Európai egyedszáma becslések szerint 15.000, a legtöbb Spanyolországban él. A legnagyobb egybefüggő európai udvarló- és fészkelő helye Magyarországon van. Főleg Dévaványa közelében, a dévaványai túzokrezervátumban fordul elő, de él a Hortobágyon, a Nagykunságon és Nagy-Sárréten is.

Hirdetés
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte.

Életmódja, élőhelye

 

Élőhelye a füves puszta, a nagyobb gabona- és kukoricatáblák, de óvatos, rejtőzködő életmódja (és a jelentősen lecsökkent egyedszám) miatt nagyon ritkán látható. A világ legnehezebb repülő madara. A túzok számára fontos a zavartalanság. Ennek ellenére kultúrakövető faj, kedveli a mezőgazdasági területeket, különösen a repcét, hereféléket, lucernát, az őszi gabonaféléket, amikben jól elrejtőzhet. Fészkét is a termesztett növények közé rakja, dürgő helynek azonban a réteket, alacsony füves területeket választja, táplálkozni is kijár ezekre. Fészkeit a mezőgazdasági művelés állandóan veszélyezteti.
Kedvenc élőhelyei a mozaikos, gyepekkel és mezőgazdaságilag művelt területekkel váltakozó, jól belátható, erdőkkel nem tagolt területek.

 

Táplálkozása

 

Mindenevő: nagyobbrészt fűfélékkel táplálkozik, de jelentős arányban fogyaszt rovarokat, csigákat, férgeket, különböző magvakat, sőt, néha rágcsálókat vagy kisebb madarakat is. Állati és növényi eredetű táplálékának aránya szezonálisan változó: tavasszal és nyár elején jórészt növényeket eszik, nyár végén (a termés betakarítása és a rovarok mennyiségének növekedése miatt) megnő étrendjében a rovarok aránya, ősz vége felé (a rovarok eltűnésével) megint a növényi táplálék (elhullott magvak, repcelevél) válik kizárólagossá. A fiatal túzokok a felnőtt példányokkal ellentétben eleinte csak ízeltlábúakkal táplálkoznak, és csak fokozatosan térnek át a növényi étrendre. Téli táplálékában nagyon fontos szerepet játszik a repce.

Hirdetés
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2014-as évben ezt a címet a Túzok nyerte.

Szaporodása

A kifejlett kakasok nagy kiterjedésű territóriumot foglalnak el közvetlenül a szaporodási idő előtt. Különböző hangokkal, önmutogató, fenyegető magatartással próbálják megfélemlíteni riválisaikat. A tojóknak jellegzetes tánccal udvarolnak: fejüket hátrahajtják, faroktollaikat felmerevítik, szárnyaikat kifordítják, torokzacskóikat felfújják. Ez a tevékenység a dürgés.


A tojó a földön kisebb mélyedést váj, és fűvel béleli ki. Egy fészekalja 2-3 szürkészöld, barna foltos tojás. A költési idő 20-28 nap. A csibék fészekhagyók, néhány óra elteltével követik a tojót, ami még 4-6 hétig gondoskodik róluk. Mivel csak egyszer költenek évente és kevés tojásuk van, ezért reprodukciós képességük nagyon gyenge.

Forrás: Wikipédia

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-06

Megállíthatatlan az ausztrál pokol, elképesztőek a károk

Ausztrália lángokban áll, de nem is akármilyen lángokban, az utóbbi évtizedek legnagyobb pokla sújtja a kontinens, ráadásul szinte megállíthatatlanok a lángok.

2020-01-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

2019-12-19

Így óvhatod meg kacsáidat a tél folyamán!

Óvd meg te is a karácsidat télen, mostani cikkemben mindent elmondok a kacsák téli tartásáról, érdemes elolvasni a téli kacsatartásról szóló írást!

2020-01-22

Elképesztő mennyiségű műanyag van a Balatonban – Még a szakértők is meglepődtek!

Elképesztő mennyiségű műanyagot mutattak ki a magyarországi vizekben, mostani cikkemben minden részletet megosztok veletek a mikroműanyagokkal kapcsolatban.

2020-01-16

Elgondolkodtató válasz Greta Thunbergnek és a többi környezetvédő fiatalnak!

Greta Thunberg kirohanásának, és azoknak a fiataloknak szól a Sky News műsorvezetőjének üzenete, akik a klímaváltozás ellen tüntetnek minden nap. Nézzük, mi is áll benne!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 180

Átlagos értékelés: 4.7

Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia