10 gyakori hiba, melyeket kertészként lekövethetünk - így kerüld el őket

hirdetes

10 hiba, amit kertészként elkövethetsz

TK, ZH
Kertészkedés

5.    Karbantartás


Egy kis eső és sok napsütés egy jól ápolt kertet is rövid időn belül dzsungellé változtathat. Csak próbálj ki egy hét szünetet júliusban, és meglátod, mire gondolok. Ez az egyik oka annak, hogy fontos a kert rendszeres karbantartása. Naponta egy kis odafigyeléssel sok későbbi pót-folyamatot spórolhatunk meg. Ezek pedig nem nagy erőfeszítést igényelnek: például szedd ki a szembetűnő gazokat, amikor reggeli sétára indultál a kertbe.


6.    Figyelembe kell venni a növények kifejlett magasságát


Sok karbantartásból adódó fejfájást megspórolhatunk, ha figyelembe vesszük, mekkorára is fognak fejlődni növényeink, nehogy arra eszméljünk, hogy az a kis cserje megnőtt, és már súrolja az ereszcsatornát, vagy a nagy virágzó bokrunk teljesen elnyelte a kis fenyőnket. Nézzük utána ültetés előtt, hogy milyen magasságra számítsuk az új kedvencünktől.


7.    A kerti gazok

hirdetes


Minden kertész nagyra értékeli a gyorsan növő, szépen fejlődő növényeket. Egészen addig, amíg meg nem mutatja foga fehérjét, és kiderül, hogy egy kerti gazról van szó. Egy problémás gyerekről, aki nem fog viselkedni. Kordában lehet tartani ezeket a növényeket is, például ha betonnal szegélyezett kertben vannak, és nem tudnak menekülni. Egy szabad kertben azonban elterjedhet és kártevővé válhat. Ilyen például az angol borostyán, ami városban rendben van, de erdőben igen ártalmas gyommá válhat.


8.    Kártevők


Itt az a probléma, hogy sok kertész nem figyel oda a kártevőkre, amíg komoly károk nem látszanak, aztán meg pánikba esik, és mindenféle káros vegyszerrel kezd el küzdeni ellenük. A legjobb védekezés a folyamatos odafigyelés a kertben járás közben. Láthatjuk, hogy mikor kezdődik a probléma, és egyből meg is szüntethetjük.


hirdetes
9.    A növények edzettsége


Nincs szomorúbb egy kertész számára, mint mikor egy növényt nevelgetünk egy szezonon keresztül, majd a hideg tél után kiderül, hogy nem tudta azt átvészelni. Mindig figyelembe kell venni a növény hidegtűrő képességét. Ha egy növény csak csekély mértékben szívós, keresni kell egy védett területet számára a kertben, ahol enyhébb körülmények között túlélheti a telet.


10.    Ambíció


Kertészként néha túlzottan ambiciózus szándékaink vannak. Bár csábító lehet, hogy tiéd legyen a legnagyobb és legszebb kert, de kudarcba fog fulladni a terv, ha nincs elég időd vagy energiád rendben tartani. Kicsiben kell kezdeni, és olyan növényekkel, amelyek nem igényelnek állandó odafigyelést. A jövőben utána könnyen bővíthetjük kertünket, ha látjuk, hogy többet is ki tudunk hozni magunkból és környezetünkből.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-09-13

Rózsametszési kisokos – Hogyan és pontosan mikor kell metszeni a rózsát ősszel?

Pontos leírást kaphatsz a rózsákról, hogy hogyan és pontos mikor kell elvégezni a rózsa metszését ahhoz, hogy a következő időszakban is kerted ékköve legyen

2022-09-19

10 gyönyörű virág, amelynek ott a helye az őszi kertben

Ősszel is foglalkozzunk a kertünkkel, hogy szép legyen. Most bemutatunk 10 olyan virágot, amit nyugodtan elültethetünk, mivel jól bírják az őszi időjárást.

2022-09-28

A dió 5 bizonyítottan pozitív hatása az egészségre

Sokan alábecsülik az egyik legnagyobb kincsét a világnak: a diónak rengeteg olyan egészségügyi előnye van, amit tudományosan is bizonyítottak. Nézzük!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-09-13

Mikor van szükség az örökzöldek trágyázására? – Így maradnak évről évre zöldek!

Az örökzöld fák és cserjék általában könnyen gondozható növények, de állandó zöld megjelenésüknek szükségük van műtrágyára, hogy megőrizzék megjelenésüket.

2022-09-16

A borostyán sárgulása – Ezért sárgulnak be a borostyánok levelei

A borostyán sárgássá váló levelei ritkán komolyak, bár néhány változtatást kell végrehajtani a növény egészségének javítása érdekében. Ezért sárgul a borostyán

2022-09-28

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeretnéd feldobni kerted egy fával vagy egy szép bokorral? Vágj bele! Nincs is alkalmasabb időpont, mint most ősszel ültetni! Hoztunk egy útmutatót segítségül!

2022-09-19

Az ősz legfinomabb fogása: vargánya pesto recept

Most egy nagyon finom dolgot készítünk, amit ti is imádni fogtok: mutatjuk a legjobb vargányás pesto receptet. Tészta-, és húsételekhez is felhasználható.

További cikkek ebben a témában


gyomorkitágulás

erős kólikás nyugtalansággal járó, takarmány- és gázfelhalmozódás következményeként... Tovább

járulékos nemi mirigyek

váladékuk az —>ondósejtek életképességét fokozza, növeti az —>ondó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet