Vízimadarak etetése - Ezért ne etessük a vízimadarakat!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 18. - Bernadett
hirdetes
 | Szerző: Sz. F.
címkék: Állat, Állatok

Ne etessük a vízimadarakat!

hirdetes
Vízimadarak etetése tilos

A vízimadarak etetésével visszafordíthatatlan folyamatot indítunk el, minek hatására a madarak el is pusztulhatnak. Most elmondjuk nektek, miért ne etessétek a vízimadarakat! 

Mielőtt elkezded olvasni az alábbiakat, engedd meg, hogy kérjek valamit…..! Oszd meg légyszíves ezt a cikket, ha egy kicsit is szereted a madarakat, állatvédőnek tartod magad, hiszen egy olyen közhiedelem ellen küzdünk, mely nagyon veszélyes rájuk nézve! 

 

Mennyit ettetem én is a madarakat gyerekkoromban a Balatonon, hattyút, kacsát. Sőt, a lányomnak is azt mutattam, etesse őket, hoiszen jönnek, kérnek, aranyosak. Megdöbbenve olvastam a Magyar Madártani Egyesület felhívását, hogy mekkor kárt okozok ezzel…...Ezeknek az élőlényeknek az etetése nem csak teljesen felesleges, még ha ezt nehéz is elhinnünk, hanem egyenesen KÁROS!  A madarakat ezzel a tevékenységgel nem segítjük, sőt, tömegesen sodorjuk őket veszélybe, rengeteg állat betegszik meg emiatt, ráadásul halálra is ítéljük őket! 

hirdetes

 

A vízimadarak etetése ellen a madár-, és a természetvédelmi hatóságok és szervezetek világserte küzdenek, ez ugyanis az egyik legrosszabb dolog, mit tehetünk a vadon élő állatokkal jó szándék néven. A 2016-2017-es téli időszak régen tapasztalt keménységű fagyokat hozott, ami tömeges madárelhullásokhoz vezetett.

 

Az alapelv minden vízimadár esetében ugyanaz: SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESÜK ŐKET! A következő oldalon el is mondom nektek részletesen, miért érvényes ez az alapelv, mindenkinek érdemes lapoznia egyet, ezekkel a dolgokkatl tisztában kell lennetek! 

 

 

Mit mondiott erről a Magyar Madártani Egyesület közleménye? Íme! 

 

A harminc éve nem tapasztalt keménységű fagyokat hozó 2016/2017-es tél szomorú tapasztalatai, a tömeges madárelhullások és a közösségi fórumokon sajnálatos módon terjedő téves híresztelések rávilágítottak arra, hogy a madarak és az emberek védelme érdekében Magyarországon is beszélni kell a témáról.

 

 

A vízimadarakat SOHA NE ETESSÜK!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak teljesen felesleges etetésének – bármennyire nem szeretnénk is ezt hallani – semmi köze a madarak segítéséhez.  Éppen ellenkezőleg, tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat!

 

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük:

 • a hónapok, sok madárnál akár évek óta tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen "táplálék" diéta megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van ("angyalszárny-betegség");
 • a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést;
 • növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből is eredő sérülésveszélyt;
 • önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz;
 • elősegíti a fertőző betegségek terjedését, ami különösen a madárinfluenza kapcsán jelent óriási kockázatot;
 • szennyezi a környezetet, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt ("elmocsarasodás");
 • növeli a fajok közötti hibridizációt;
 • rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket;
 • a közvetlen fizikai érintkezés ránk, emberekre nézve is veszélyt jelent.

 

Gyakorlati megvalósulását, hatásmechanizmusát tekintve a vízimadarak etetése öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik:

 1. az etetés többnyire nyáron kezdődik, amikor az emberek keresik a hűsítő víz közelségét, így a madár-ember találkozások száma is nagyobb;
 2. az itt etetett madarak ősszel nem vonulnak el;
 3. így az emberek látják a „sok szegény, éhes”, valójában lusta vagy már beteg, röpképtelen madarat, ezért tovább etetik őket;
 4. a fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő;
 5. ez tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását;
 6. amit helyenként sajnos a járókelőket hamis információkkal megtévesztő kacsaetető automatákat kihelyező vállalkozások is erősítenek (holott az ezekben felkínált táplálék ugyan olyan felesleges, értéktelen és viselkedéstorzító hatású, mint az összes többi), pusztán a bevételszerzés érdekében, viszont a madarak és az emberek kárára;
 7. az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet;
 8. így nő a nyári kunyerálók száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.


Mit szólnának a szülők, nagyszülők, pedagógusok, ha a járókelők „szeretet” címén csokit, chipset, popcornt adnának az udvaron, a játszótéren játszadozó ovisoknak, kisgyerekeknek? Ők ugyan úgy kiszolgáltatottak a felnőtteknek, mint a vízimadarak az embereknek. Meg kellene értenünk, hogy a vadon élő állatoknak nem a "szeretetünkre", hanem értő, a saját szabályaik szerint élni hagyó, szemlélődő tiszteletünkre van, lenne szükségük!

 

Éppen ezért a vízimadarak esetében a SOHA, SEHOL, SEMMIVEL NE ETESSÜK őket alapelv betartása jelenti az egyedül helyes magatartást.

 

Lapozz tovább a részéletekért! 

Forrás: www.mme.hu

hirdetes
hirdetes


10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

10 dolog, amivel segíthetsz megmenteni a méheket

2018-01-16

A méhek sajnos egyre nagyobb veszélyben vannak, éppen ezért fontos az, hogy mindenki elolvassa cikkünket, melyből kiderül, hogy miért olyan fontosak számunkra a méhek, de többek között azt is elmondjuk, hogyan segíthettek a méheknek abban, hogy megmeneküljenek! Mentsük meg a méheket együtt, ez egy közös érdek!

Versengenek a magyar bárányokért

Versengenek a magyar bárányokért

2018-02-14

Eddig szinte csak Olaszországba szállíttottunk magyar bárányhúst, a mostani időszakban viszont már Japánba is! Megállapítható, hogy a világ számos pontján szeretik a magyar bárányhúst!

Ámulatba ejtő, ahogyan megnyírta a lovakat ez a lószőrszobrász!

Ámulatba ejtő, ahogyan megnyírta a lovakat ez a lószőrszobrász!

2018-02-05

A lovak alapból a világ legszebb, és legkülönlegesebb teremtményei közé tartoznak, én mindig is csodálattal néztem ezeket az állatokat, így viszont még sose láttam őket! Nézd meg, mire képes egy lószőrszobrász, bizony, ilyen szakma is létezik!


2018-02-14 Rekorder vadakat nevel Debrecen környéke

A Debrecentől keletre lévő erdősségek nagyvadállománya igen gazdag, kevesen tudják, de világrekorder vadakat nevel ez a környék! A kirándulók őzekkel, vaddisznókkal is találkozhatnak túráik során, a vadállomány száma pedig folyamatosan növekszik!

2018-01-08 Az új törvény értelmében tilos a kutyák kint tartani télen!

Ezentúl tilos lesz a szabadban tartani a kutyákat télen, erről szól a legújabb törvény, amit nem régen vezettek bel! Tilos kint tartani a kutyákat télen!

2018-01-30 Így tartsd távol a kullancsokat kertedtől

Hamarosan itt a tavasz, az enyhe télnek köszönhetően pedig rengeteg kullancsra számíthatunk! Éppen ezért már most megmutatom, mit tehetünk azért, hogy távoltartsuk kertünktől a kullancsokat, nagyon hasznos tanácsok a kullancsok távoltartásáért!

Bírjuk virágzásra az orchideát fokhagymával!

Én megmondom őszintén, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy fokhagymával kezeljem az orchideámat. Végül kipróbáltam ezt a szokatlan módszert, és...

Változások az erdőgazdálkodás jogszabályaiban

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosítása elengedhetetlenné tette a törvényben...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.