Spárgatermesztés tudnivalók

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 22. Kedd - Júlia, Rita
hirdetes
 | Szerző: Szélesi Ferenc - Főkertész
címkék: Növénytermesztés

Minden, amit a spárgatermesztésről tudni kell

hirdetes
Spárgatermesztési kisokos

A spárgatermesztés igazi türelemjáték, de egyben nagyon kifizetődő tevékenység is. Hogy mekkora türelemről beszélünk? A spárgákat nagyjából három évig tart kinevelni, de ha sikerül átvészelned ezt az időszakot, akkor ezt követően három évtizeden keresztül minden egyes évben friss terméseket szüretelhetsz majd spárgáidról!

Ha mindez nem lenne elég, a spárgák minden ősszel mutatós aranyszínt öltenek magukra, így látványos kerti díszeknek sem utolsók. A hazai termelők nagy örömére a Nyugat-Európából származó spárga azokat a vidékeket kedveli, ahol a talaj telente megfagy, illetve ahol gyakoriak a száraz évszakok. A nedves, párás területeken sokkal nagyobb kihívást jelent a spárgák termesztése. A következőkben minden fontos tudnivalót megtalálsz a sikeres spárgatermesztéshez!

hirdetes

 

Spárgatermesztés magról

 

Ha magokról szeretnél spárgát nevelni, akkor ajánlatos az otthon falai között, vagy melegházban beindítani őket február közepe és május között. A magvaknak erős fényre és 21-29°C közötti talajhőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Segíthet az is, ha a magvakat ültetés előtt néhány órára beáztatod némi tiszta vízbe.

 

Először is tölts fel néhány 9 cm mély cserepet jó minőségű termőtalajjal. Minden cserépben helyezz el 3-3- magot a talajra, majd szórd be őket egy vékony réteg átrostált homokkal. A cserepeket ez után tedd egy szegélyes tálcára, amit tölts meg vízzel – a víz lentről szívódik majd fel a talajba. Helyezd a tálcát egy meleg felületre, hogy megőrizd a talaj hőmérsékletét, és ügyelj rá, hogy a talaj sose száradjon ki.

 

Várj három hónapot, mielőtt kiültetnéd a palántákat. A fiatal spárgák csak akkor kerüljenek ki a kerti talajba, amikor az utolsó fagy is elmúlt idén. A palántákat nagyjából 45 cm-re helyezd egymástól, 15-20 cm mélyre. Amennyiben vékonyabb fajtákat ültetsz, 20-25 cm-re kerüljenek egymástól, 10 cm mélyre. Ha több sornyit ültetsz, akkor a sorok között 10 cm hézagot hagyj. A palánták köré mindig szólj egy vékony réteg talajt, ahogy növekednek és heti szinten 2,5 cm-nyi vizet biztosíts számukra. Végezetül ne feledd, hogy a kiültetéstől számított első három évben ne szüreteld spárgáidat. Hagyd, hogy egész nyáron növekedjenek, majd ősszel vágd vissza őket 5 cm magasra. A következő oldalon még több hasznos információ vár rátok! 

 

hirdetes
hirdetes


Sárgarépa termesztése sikeresen!

Sokan nem ismerik ezt az ötletet, pedig a segítségével könnyedén termeszthetünk sárgarépát, ráadásul kevés energia befektetéssel. Próbáljátok...

Most kiszámolhatod, hány éves valójában a kutyusod!

Általánosan elterjedt tévhit, hogy egy kutyaév hét emberi évnek felel meg, most viszont utánajártunk a dolgoknak, és megmutatjuk nektek is, valójában...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.