Értesülj a legújabb cikkekről,
iratkozz fel a hírlevelünkre:


Cikkajánló

Érdekességek

Így készíthetsz te is magadnak almaborecetet házilag!

A nyers, pasztörizálatlan almaborecetet az egészséges életmód rajongói folyékony aranynak tartják. Ez a sokoldalú ecetfajta számtalan módon...

Kövess minket Facebookon is

X
-->

Készítsünk sajtot házilag

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 14. Csütörtök - Szilárda
hirdetes
címkék: Érdekességek

A legszuperebb recept, készíts sajtot te is!

hirdetes
Házilag sajt

Megmondom őszintén, hogy én nem szeretem annyira  bolti sajtot, inkább elkészítem saját magam a tökéletes finomságot. Olcsóbb is és sokkal finomabb is, ha nem hiszed el, akkor készítsd el legalább egyszer, megmutatom hozzá a receptet! 

 

Ha sajtimádók vagyunk, bármit képesek vagyunk megtenni, hogy hozzájuthassunk ehhez a tejből készült finomsághoz. Csak esetleg a pénztárcánk vastagsága szab határt, hogy mennyi és milyen minőségű sajtot tudunk vásárolni. Van azonban egy nagyszerű recept, aminek segítségével magunk is elkészíthetjük a különlegességet. 

 

Egy kis érdekesség a sajtról

 

hirdetes

A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék.

 

A világon többszázféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően. Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.

A következő oldalon pedig megmutatom a receptet nektek!

 

hirdetes
hirdetes

hirdetes

Így őrizheted meg karácsonyfád frissességét az ünnepek után is

Az igazi fenyők sokkal hangulatosabbak, mint a műanyag alternatívák, ráadásul utánozhatatlan, valódi fenyőillatot árasztanak magukból, ami...

Így készíts magadnak miniatűr karácsonyfát

Egy nagyon szuper ötletet találtam nektek, készítsetek magatoknak vagy valakinek ajándék gyanánt miniatűr karácsonyfát. A cikkben elmondom, miért...