A pázsit fenntartása

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 22. Kedd - Júlia, Rita
hirdetes
 | Szerző: Szélesi Ferenc - Főkertész
címkék: Házi kert

Organikus tippek a pázsit karbantartására

hirdetes
Szuper tippek a szép pázsitért

Kevés látvány ér fel egy ápolt, zöld pázsitéval, ami a legszebb udvarok és előudvarok alapját képzi. Sokan azonban azért tartanak az ilyen zöld oázisok kialakításától, mert tartanak a karbantartáshoz használt mesterséges vegyszerektől és mérgező kártevőirtóktól. A jó hír az, hogy ezek mellőzésével is elérheted álmaid pázsitját, csupán egy kis organikus furfangra lesz szükséged hozzá! Lássunk is néhány tippet, amik segíthetnek ebben!
 

A talaj él – bánj vele úgy

A sikeres organikus kertészkedéshez másképpen kell szemlélned kerted talaját – a talaj ugyanis él. A talajban megtalálható apró organizmusoknak hasonló szükségleteik vannak, mint az embereknek: lélegeznek, táplálkoznak, emésztenek és ürítenek. Ha ezen folyamatok számára ideális körülmények állnak fenn (természetes tápanyagokkal dúsított, laza talaj), akkor a növények növekedése is természetes módon zajlik. Az organikus trágyákra gondolj úgy, mintha a talaj táplálékai lennének, hiszen a talajban nyüzsgő élőlényeket táplálja (nem úgy, mint a vegyi műtrágyák, amelyek csak a növényt célozzák meg, ráadásul a talajból eljuthatnak a közeli víztározókba és természetes vizekben is).

hirdetes

 

Az első lépés mindig a tesztelés

Semmiképpen ne használj, de még csak ne is vásárolj semmilyen talajadalékot, amíg nem vagy tisztába kerted talajának összetételével és állapotával. Egy talajteszt segít felmérni, hogy földed mekkora mennyiségű nitrogén, foszfor, kálium, mész, kén és egyéb anyag van jelen. Bizonyos tápanyagok túl nagy mennyiségben a növények (ideértve a füvet is) kipusztulását okozhatják.

 

Nem minden fű ugyanolyan

Távolról a legtöbb fű ugyan olyannak néz ki, azonban a különböző fajok élesen eltérhetnek egymástól tulajdonságaikat és igényeiket illetően. Vannak füvek, amelyek magasabbra és vannak, alacsonyabbra nőnek meg. Egyes fajták napos területeken szeretnek nőni, míg mások az árnyékot kedvelik. Néhányuk jól tűri, ha rendszeresen lépkednek rajtuk, mások már kevésbé. A lényeg: válassz olyan fajtát, ami megfelel az igényeidnek. Ha nem szeretnél gyakran vesződni a fűnyírással, akkor az alacsonyabb változatok lehetnek megfelelőek, ha gyerekek vagy háziállatok is vannak a porták, akkor pedig igyekezz strapabíróbbat választani. A következő oldalon még több remek tipp vár! 

 

hirdetes
hirdetes


Sárgarépa termesztése sikeresen!

Sokan nem ismerik ezt az ötletet, pedig a segítségével könnyedén termeszthetünk sárgarépát, ráadásul kevés energia befektetéssel. Próbáljátok...

Most kiszámolhatod, hány éves valójában a kutyusod!

Általánosan elterjedt tévhit, hogy egy kutyaév hét emberi évnek felel meg, most viszont utánajártunk a dolgoknak, és megmutatjuk nektek is, valójában...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.