Aki egyszer kóstolta, azóta így készíti a nokedlit! - Egyszerű, istnei nokedli recept

A világ legjobb nokedli receptje!

SFV, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nokedli, vagy más néven galuska egy igazi ősi magyar étel, amely számos étel mellé kiváló és ízletes köretként szolgál. Az alábbi nokedli recept annyira ízletes és finom, hogy aki egyszer megkóstolja, mindig így kéri vagy készíti majd!

Aki egyszer kóstolta, azóta így készíti a nokedlit!

Érdekességek a nokedliről

A nokedli vagy galuska (németül Spätzle, olaszul: troffi, horvátul: knedla) jellegzetes magyar tésztaétel. A lágy nokedlitésztából kiszaggatott formátlan apró galuskák mérete átlagosan 12-26 milliméter. A nokedli is, sok más magyar ételspecialitáshoz hasonlóan, német és osztrák hatásra terjedt el a magyar étkezési kultúrában. Leggyakrabban pörköltekhez köretként alkalmazzák. Számos hagyományos magyar étel (paprikás csirke, pörkölt, paprikás) körete is.

Újabban ennek a népszerű tésztaféleségnek a házi formáját nevezik nokedlinek, az éttermek étlapjain pedig galuska a neve az olcsó köretnek. Ilyen formában levesbetétként ritkán alkalmazzák, víz hozzáadása nélkül készített, nagyon keményre gyúrt és vékonyra ellapított, kézzel kiszaggatott formájában csipetkének (csipedett, csipkedett, csipött, csipötke) nevezik.

Van olyan vélemény, hogy a nokedli az olasz gnocchi (ejtsd: nyokki) magyarosított változata főtt krumpli nélkül. Állítólag a 15. században Mátyás király felesége, Beatrix révén ismerték meg a magyarok, és az itáliai udvari szakácsai honosították meg nálunk. Na, de ne húzzuk tovább az időt, jöjjön a világ legtökéletesebb nokedlijének a receptje!

Hozzávalók

  • 2,5 dl tejföl
  • 5 db tojás
  • 75 dkg liszt
  • fél liter víz
  • só, 1 ek. olaj

Elkészítés

Keverjük össze a tojásokat a tejföllel és ízlés szerint sózzuk. Alaposan kavarjuk el benne a lisztet, majd a szokásos módon szaggassuk ki. A vízhez adjunk olajat, hogy ne ragadjanak össze a galuskák. Ha a víz tetején összegyűlik a galuska, szűrő kanállal szedjük ki és hideg vízzel öblítsük is le.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

hidrolízis

víz hatására végbemenő kémiai átalakulás. Hidrolízissel bomlanak le a természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek