napraforgó (tutyela, szotyola, Helianthus annuus L.)
a —>fészkesek családjához tartozó, egyéves, 120—350 cm magas olajnövény. Főgyökérrendszere erőteljes, mélyen hatol a talajba. Szára éréskor elfásodó. Szórt állású, szív alakú leveleit serteszőrök borítják. A tányér, azaz a fészekvirágzat 20—35cm átmérőjű. Hímnős virágai kölcsönös megporzással termékenyülnek. Peru és Mexikó tájáról 1500 körül hozták Európába. Nálunk is hamar meghonosodott. Olaját főzéshez, margarin- és szappangyártásra, kence készítésére használják. Az olaj kivonása után visszamaradó pogácsa értékes fehérjetakarmány, a maghéj pedig tüzelőanyag. Tetemes zöldtömege silótakarmány v. zöldtrágya lehet. Az újabb fajták a jelentős (45—50%) olajtartalmú magból 2—3 t/ha termést is hoznak. Ennek feltétele a termékeny talaj, a gondosan előkészített magágy. Április második felében vetik, amikor a termőréteg már 10—12°C-ra fölmelegedett. A szokásos tenyészterület 0,20—0,35 m. ennek megfelelően 5—8 kg/ha a magszükséglet. A vetés mélysége laza talajon 6—8, kötöttebb talajon 4—6 cm. A gyomokon kívül a betegségek ellen is meg kell védeni. Meghálálja az öntözést, különösen virágzás előtt és magképződés alatt. Amikor tányérjainak 80—90%-a barna, a n. betakarítása megkezdhető. Az aratás időpontját vegyszeres lombtalanítással (deszikkálás) lehet előbbre hozni. Magja könnyen megromlik, ezért gondos kezelést, esetleg szárítást igényel.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...