Malacnevelés, választás, tápok Látogasd meg minden nap az Agrároldal.hu mezőgazdasági portált naprakész, friss hírekért, érdekes cikkekért, tanácsokért.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2015. Április 25. Szombat - Márk
| Szerző: Dr. Nochta Imre, vezető product manager, AGROKOMPLEX C.S. RT.

Sikeres malacnevelés

A malacnevelés eredményessége jelentős szerepet játszik az egész sertéshús termelési folyamat nyereségességében. A versenyképes telepeknek ma 20-22 hízót kell évente kocánként vágóra bocsátani. Figyelembe véve a biológiai alap paramétereket, hamar kiszámítható, hogy a kitűzött cél csak minimális malacveszteség esetén teljesíthető. A számszerű kiesés mellett a választás utáni időszakban elért testtömeg-gyarapodás és fajlagos takarmány-felhasználás is nagy fontosságú. Ahhoz, hogy a választási folyamat minimális veszteség és a lehető legjobb gyarapodás elérésével a gazdaságos termelés alapja legyen, szakszerűen megtervezett malactakarmányozási technológiára, precíz, következetes munkára, a műszaki, higiéniai és a preventív állategészségügyi feltételek megteremtésére van szükség. A korántsem teljes felsorolásból érzékelhető a folyamat bonyolultsága.
Malacnevelés, választás, tápok
A malacnevelés eredményessége jelentős szerepet játszik az egész sertéshús termelési folyamat nyereségességében. A versenyképes telepeknek ma 20-22 hízót kell évente kocánként vágóra bocsátani. Figyelembe véve a biológiai alap paramétereket, hamar kiszámítható, hogy a kitűzött cél csak minimális malacveszteség esetén teljesíthető. A számszerű kiesés mellett a választás utáni időszakban elért testtömeg-gyarapodás és fajlagos takarmány-felhasználás is nagy fontosságú. Ahhoz, hogy a választási folyamat minimális veszteség és a lehető legjobb gyarapodás elérésével a gazdaságos termelés alapja legyen, szakszerűen megtervezett malactakarmányozási technológiára, precíz, következetes munkára, a műszaki, higiéniai és a preventív állategészségügyi feltételek megteremtésére van szükség. A korántsem teljes felsorolásból érzékelhető a folyamat bonyolultsága.
A nyereségnövelés érdekében az utóbbi években a sertéstenyésztésben végzett genetikai munka a soványhús-termelés fokozása mellett a szaporulat és a kocák tejtermelésének növelésére irányult. Az élveszületett malacszám területén elért eredményekkel és a kocák tejtermelő képességét érintő sikerekkel egy időben csökkent a választási idő. A választás előrébb kerülésével egyre nagyobb gondot jelent az azt követő szilárd táplálékfelvétel biztosítása. A malacok tápfogyasztásában a szoptatás idején még almon belül is tapasztalható egyedi eltérések a választást követően is érzékelhetők. A malacok egy része már a választást követő 5 órán belül felvesz bizonyos mennyiségű takarmányt, de néhányan csak 54 óra elmúltával esznek először (Brooks 1999). A takarmányfelvételben a jelentős egyedi különbségek mellett nagy hatással bírnak a környezeti tényezők, valamint az etetett takarmányok tulajdonságai (emészthetőség, ízletesség, beltartalom, stb.).
Mielőtt a malactápokról szólnék, feltétlen meg kell említeni, hogy a sikeres malacnevelés már a fogamzás idején folytatott helyes vemheskoca takarmányozással megkezdődik.
Az utóbbi évek szakmai összefoglalói szerint a kocák takarmányozása kisebb jelentőséggel bír a születendő malacok testtömegére, mint azok genetikai tulajdonságai. A malacok születési súlya viszont döntően meghatározza további sorsukat és az elhullási százalék alakulásán túl a későbbi növekedésre is hatással van. A jó teljesítményekhez tehát meg kell teremteni a genetikai hátteret, és szakszerű kocatakarmányozást kell folytatni.



A szoptató kocák tejtermelése és utódaik növekedési üteme között világos az összefüggés. A modern fajták 11-12 kg tejet termelnek naponta. Ez a duplája annak, amit a 30-40 éve tenyésztett fajták produkáltak! Az ideális táplálék, a tej azonban normál 10-11-es alomméret esetén csak a 7-10. napig biztosít a malacok örökletesen meglévő fejlődési ütemének eléréséhez elegendő táplálóanyagokat.
A mesterségesen táplált malacok növekedése messze meghaladja a természetes körülmények között mért értékeket (Pluske, 1995). A potenciális fehérjebeépülés mértéke is nagyobb, mint amit a kocatej biztosít számukra (Williams, 1976).
A korai szilárd takarmányra szoktatás a fentiek ellenére nem a gyorsabb fejlődést szolgálja csupán, hanem az emésztés-élettani érési folyamatok serkentésén keresztül váltja ki az egész választási folyamatot meghatározó hatását. A választást megelőző szilárd táplálékfelvétel mértéke a választási testtömeget kevésbé befolyásolja, de azt követően komoly előnyt jelent a termelési paraméterek alakulásában.



A választási testtömegből származó előny biztosítása mellett fontos a malacok egyöntetűségére is törekedni. A nagyüzemekben alkalmazott technológiák legtöbb esetben az "átlag" malacot veszik figyelembe, holott az átlagot jó esetben is a teljes létszám 60-70%-a képviseli.
Fontos leszögezni, hogy malacok esetében a más állatfajoknál megfigyelt, úgynevezett kompenzációs növekedéssel nem számolhatunk. A hiányos táplálásból vagy más okból bekövetkező hátrányokat a lemaradók a termelés későbbi szakaszában nem képesek ledolgozni és statisztikailag igazolhatóan rosszabb eredményt produkálnak.





A választási testtömegben mért 1 kg különbség ~10 nap elkészülési idő előnyt biztosít. Nem túlzunk, ha úgy kalkulálunk, hogy a jobb indítás a hízlalás végére 1000 Ft-ot meghaladó összeget jelenthet.

Könnyű belátni azt a szakmai tényt, hogy a malacok választási testtömege, valamint az emésztőtraktusuk és az emésztési folyamatok fejlődése szoros összefüggést mutat. Az átlag malacra kidolgozott stratégia így az eltérések nagyságrendjének megfelelő mértékben kudarcra van ítélve.

A választott malacok testtömeg-különbségének és termelési mutatóiknak összefüggései:

Kisebb különbségek Nagyobb különbségek
Alomszám 120 126
Élve született malacok száma (db/alom) 10,3 10,2
Átl. születési testtömeg (kg/malac) 1,42 1,41
Átl. választási testtömeg 22 napos választás esetén (kg/malac) 5,36 5,11
A 4 kg alatt levő választott malacok száma (%) 15 22
Az 5,25 kg felett levő választott malacok száma (%) 72 67
Elhullás a választásig (az élve született malacok %-ában) 10,6 13,9
Átl. életkor a 102 kg-os testtömeg elérése esetén (nap) 161 167
1 tonna takarmánnyal előállított színhús (kg) 268 259


A sikeres nevelés alapvető fontos mozzanata a választás, amit nem egy adott napra kitűzött eseményként kell kezelni, hanem tervszerűen felépített részfolyamatok biztosításával lehet csak szakszerűen végrehajtani. Az utónevelő épület előkészítése, fertőtlenítése, a kellő hőmérséklet és a jó minőségű ivóvíz biztosítása mellett az "all in all out" technika fertőzést megszakító szerepe miatt kiemelt fontosságú. A kutricák műszaki állapota, az alkalmazott etetők, a kellő férőhely biztosítása mind-mind csak néhány tényező a feltételrendszerből, amit a szakmai alapokkal foglalkozó írások is összefoglalnak.
A malactápok összeállítása komoly szakmai felkészültséget igényel. A biológiai változások ökonómiailag is igazolható követése több, egymásra épülő takarmány sorba állítását teszi szükségessé. A kezdeti időszakban a táplálóanyagok mennyiségi biztosítása kisebb jelentőséggel bír, mint a könnyen emészthető, antinutritív anyagoktól mentes, az emésztőrendszer strukturális és funkcionális fejlődését biztosító alapanyag választás. Bántó párhuzam meghúzása nélkül a néhány napos malac tápjainak összeállításában az utóbbi időkben bevezetett lépéseket a csecsemők mesterséges táplálása során szerzett tapasztalatok segítették. Nem meglepő tehát, hogy a humán minőségű alapanyagok felhasználása kedvező eredményeket hoz ezen a területen. A kicsi, szükséges mennyiség miatt az árban rejlő minőség a későbbiekben megtérül. Az emésztésélettannal összhangba nem hozható olcsó termékek pedig az elhullásokon, hasmenéseken, "jó esetben" pedig csak a kisebb fejlődési ütemen keresztül fizettetik meg a tanulópénzt. Az emészthetőség mellett igen fontos a malactápok ízhatása. A kifinomult íz érzékeléssel rendelkező malac a számára kedvezőtlen ízű termékből jóval kevesebbet fogyaszt.
Nem elhanyagolható kérdés a malactápok fizikai formája sem. A kezdeti néhány napban a dercés tápoknál tapasztalt magasabb takarmányfelvétel jó minőségű granulált termék esetében már a választás előtt az ellenkezőjére fordul, ha a választásig mért összesített eredményeket vesszük figyelembe. Igen fontos, hogy a kínált táp friss legyen, és a többször keveset elvet kövessük.
A takarmányváltások még egymással összhangban lévő sorok esetén is 2-3 napot igényelnek. A sikerek elengedhetetlen része a higiéniai és a preventív állategészségügyi program betartása.

A legjobban összeállított termék vagy terméksor is megkívánja a hozzáértő gazda gondosságát. A szakértelem mellett a precíz végrehajtás, a folyamatos, alapos munka ezen a területen nélkülözhetetlen. Számos példa bizonyítja, hogy az első pillantásra bonyolultnak, sokrétűnek tűnő folyamat szinte a napi rutin részévé válhat, és kellő odafigyeléssel biztosíthatja a kitűzött célok elérését.




Forrás: Agrárágazat

Ossza meg!

Vissza: Állattenyésztés
címkék:
Fogyassz te is többet a fekete ribiszkéből!

A fekete ribiszke jótékony hatásairól!

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. A Martonvásári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemen évek foglalkoznak a növény farmakológiai és kémiai vizsgálatával. A fekete ribiszke bizonyítottan kedvező fitoterápiás hatásai miatt...

Soraljművelő gép szőlő - gyümölcsös

Soraljművelő gép szőlő - gyümölcsös

Típus: használt
Feladva: 2015-03-01

Keressük Magyarország legkedveltebb kirándulóhelyét! Szavazz te is!

A kávézaccot rengeteg mindenre fel lehet használni, nézd meg, mire

A kávézacc felhasználási lehetőségei

Minden háztartásban megtalálható a kávézacc, a legtöbb ember pedig ki is dobja azt. Érdemes elolvasni cikkünket, mivel számos felhasználási módja van a kávézaccnak, amiket csak kevesen ismernek. Ha megtudod melyek ezek, többé biztosan nem fogod kidobni!

A Föld napja 2015

Ma van a FÖLD napja

Minden évben április 22-én tartják a Föld napját, melynek részeként a világ minden táján akciókkal hívják fel a figyelmet a környezet megóvására.

Eseménynaptár

2015 Április

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
Fogadd meg szakértőnk remek tippjeit és termelj több zöldséget idén

Így tehetsz szert nagyobb termésre te is!

Hamarosan elkezdődhet a palánták kiültetése. A bő nyári és őszi termés, a sikeres kiskerti zöldségtermesztés egyik kritikus pontja az ültetés. Ezzel biztosíthatjuk  a helyes indulást. Néhány tippel szeretnénk az olvasó segítségére lenni!

Hírlevél feliratkozás

Érdeklik az állattartással, kertészkedéssel, gazdasággal kapcsolatos dolgok? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen róluk:

Ismerd meg jobban a magyar falusi kerteket

Hasznos információk a magyar falusi kertekről

Nekem mindig is nagyon tetszettek az igazi magyar, falusi kertek, manapság már nem sok helyen látni hasonlókat, de azért nem tűntek még el teljesen. A következő cikkben szereplő képek Hollókőn készültek, a legszebb magyar falusi kerteket találhatjuk itt. 

Retro gyümölcsök, amiket mindenki imádott

Retro gyümölcsök

Erdeinket járva több olyan gyümölccsel is találkozhatunk, melyeket őseink még jól ismertek és gyűjtöttek. Ezek a nemesített gyümölcseinknél sokkal egyszerűbben termeszthetők otthon is. Közülük most a fekete és fehér epret, a húsos somot, a házi berkenyét és a homoktövist szeretném bemutatni.

Világsikert arat a magyar videó!

Világsikert arat a magyar videó!

Pár nap alatt több millióan nézték meg a magyarok legújabb videóját. Érdemes neked is végignézted, nekem tátva volt a szám a videó nézése alatt, a végén pedig az állam is leesett, annyira megdöbbentő és elgondolkodtató! Bár sokan azt gondolják, nem szabad egy napon...

Kedves Judit! Nem véletlen, hogy azon a területen rizst termesztettek, az a növény érezte jól magát a tocsogó földben. Ilyen...

Lecsó története, érdekességek a lecsóról

A legnagyobb kedvencünk - a lecsó története

Szerintem nincs olyan ember, aki nem szereti a lecsót, nekünk a legnagyobb kedvencünk, főleg nyáron, bográcsban, egyenesen imádom! Honnan ered ez az étel, mikor jelent meg nálunk, mitől olyan különleges? Most megtudhatod te is! 

Minden, amit tudni illik az étkezési paprika termesztéséről

Étkezési paprika termesztése

Március közepén már mindenkinél, aki idén saját paprikát szeretne, kidugta a fejét a paprika a palántaföldből. Étkezési paprika házikerti termesztésével is sokan kísérleteznek, és, bár sok mindenki sikerrel jár, elmondhatjuk, hogy a paprika igényesebb és érzékenyebb is a...

Gyógyír Állatorvosi Rendelõ

Cím: 2360, Gyál Vecsési út 32.
Telefon: +36-29-544-340

A gémeskutak bemutatása

A gémeskutak története, bemutatásuk

Biztosan mindenki járt már olyan helyen, ahol láthatott gémeskutat. Én nagyon szeretem ezeket a szerkezeteket, mindig megcsodálom őket, ha épp a Hortobágyon járok. A most következő cikkemből rengeteg érdekességet megtudhatsz a gémeskutak kialakulásáról, azt tudtad például,...

Készíts te is fűszerspirált saját kezűleg!

Építsünk fűszerspirált!

Ha kis helyen nagyot alkotnánk, próbálkozzunk fűszerspirállal, és máris sok egészséges zöldséget, fűszert megtermelhetünk a konyhánk számára, egyszerűen. És még a kertünket különlegessé tehetjük. A most következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan tehetitek meg ti is...