lapálysertés
—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló fajtacsoport. A kelta-germán sertések leszármazottai, 10 elterjedési területük Ny-Európa tengerparti vidéke volt. A legtöbb ny-európai sertésfajta tőlük származik. A ma tenyésztett intenzív l.-ek a szigorú —>szelekciós munka és a tervszerű —>keresztezések eredményeképpen jöttek létre. Igen hosszú, nagy testű, lógó fülű, könnyű vállú, nagy, telt sonkájú kiváló bacont [e. békn] szolgáltató hússertések. Napi tömeggyarapodásuk, hústermelésük intenzitása és kapacitása nagy. Igényes fajták, a nagy teljesítmények kifejtéséhez jó tartási és takarmányozási feltételeket kívánnak. Különösen a takarmányok fehérjetartalma, annak minősége iránt nagy az igényük. Legismertebb fajták: a belga, a dán, a holland, a magyar, az NDK, az NSZK és a svéd l. A belga l. különleges hústermelési adottságú fajta, amit külleme is jelez. A mar, a hát, az ágyék közepesen hosszú, széles, feltűnő izmoltságú, a hát sok esetben a gerinc tövisnyúlványai fölött a középvonalban barázdált. A far nem hosszú, de széles, erőteljes izmoltsága sok esetben csapott formát okoz, ami egyrészt a rövid combok következménye. A törzs hengeres, feltűnően dongás, a lapockák terhelten izmoltak, a combok rövidek, mélyek, szélesek, terhelten izmoltak. A végtagok állását a szélesre állítottság jellemzi, mivel a combok középső felületét képező izmok túl fejlettek. A fajtának mind reprodukciós, mind hízékonysági teljesítményei messze elmaradnak a többi l.-etől, a vágási mutatók viszont páratlan teljesítőképességre vallanak. A fajta egyedei 80%-nál nagyobb arányban —>stresszérzékenyek. A dán l. a későn érő bacon-típus legjellegzetesebb képviselője. A szabványos minőséget kívánó baconelőállítás követelményeit szem előtt tartó tenyésztési tevékenység eredményeként létrejött fajta. Szaporasági teljesítmények tekintetében a fialásonként 10— 12 malac kiváló eredménynek számít. A hízékonysági eredmények mérsékelt növekedésre és jó közepes takarmányértékesítésre utalnak. A vágási minőség egyértelműen a zsírosodási hajlam csökkenését mutatja. Kedvező a hát- és hasszalonna vastagsága, az egész hasított sertésfélen belül a húsarány. Dániai adatok szerint a 90 kg-os testtömeg elérésekor átlagos hátszalonna-vastagsága 21 mm körüli értéket mutat, a hasított felekben a csontos hús 62—65%-ot tesz ki. A holland l. közepesen későn érő típus, sonkasertés előállítására, azaz konzerv és tőkehús nyerésére alkalmas hízóként vágják. Szaporasági teljesítményei közepesek, de a hízékonysági és vágási paraméterek jók. A gyak, sok esetben a keresztezési programokban végtermék-előállító apai partnerként alkalmazza az e fajtába tartozó kanokat. A magyar l. 75%-ban svéd, 12,5—12,5%-ban pedig NDK, ill holland lapály vérhányadú. Szaporasága kiváló, hízékonysági és vágási paraméterei a svéd lapályfajta hazai teljesítményével egyeznek meg, amit egyértelműen indokol nagy svéd vérhanyada. Az NDK I. eredetét tekintve közel azonos az NSZK l.-sel, jellege, teljesítményei azzal megegyezőek. Az NSZK l. a korábbi német nemesített sertésfajtából alakult ki a holland 1.-sel folytatott céltudatos fajtajavító keresztezés útján. Típusában, teljesítőképességében napjainkban már a holland l.-hez áll közel. Az utóbbi időben két típus elkülönítésére irányuló tenyésztőmunkát folytatnak, mégpedig a német 1. L és a német 1. B változatát alakítják ki, utóbbit a belga l. örökletes anyagának a beépítésével. Az előbbi típus húsformái inkább a hagyományos testfelépítést mutatjak, a B változat egyedei viszont extrém húsformákkal tűnnek ki. A svéd l. jellemző sajátossága a keselyfehér szőrzet, festőanyagmentes bőr, a viaszsárga szaruképletek. A fajtába tartozó állatok a későn érő, bacon-típust képviselik. A reprodukciós teljesítmények mind a tevékenységi, mind a malacnevelési teljesítményeket illetően kiválóak. Többször fialt kocák 10—12 malacot ellenek. A fajta egyedeinek hízékonysági és vagási paraméterei jók. A mérsékelt fehéráruarány, a jó közepes szintet jelző értékes húsrészek aránya a fajtaértéket fémjelzi. Mo-on az e fajtához tartozó kanokat a háromfajtás keresztezési rendszerben az anyai partner létrehozásában alkalmazzák, mégpedig magyar nagy fehér hússertés kocákkal való F koca előállítása céljára.
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...
Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded
A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....
Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során
Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?
Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?
Idén idő előtt elkezdett nyílni a csodás orgona, ami nagyjából egyet is jelent azzal, hogy idő előtt el is nyílik. De vajon mit kell csinálni az elnyílt virággal. Meg kell...
A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál
A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Teljesen őszintén, engem a látványa, és az illata is...
Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül
A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...
Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!
A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves...