lapálysertés

lapálysertés


—>fajtajellegében, típusában és termelőképességében eltérő fajtákból álló fajtacsoport. A kelta-germán sertések leszármazottai, 10 elterjedési területük Ny-Európa tengerparti vidéke volt. A legtöbb ny-európai sertésfajta tőlük származik. A ma tenyésztett intenzív l.-ek a szigorú —>szelekciós munka és a tervszerű —>keresztezések eredményeképpen jöttek létre. Igen hosszú, nagy testű, lógó fülű, könnyű vállú, nagy, telt sonkájú kiváló bacont [e. békn] szolgáltató hússertések. Napi tömeggyarapodásuk, hústermelésük intenzitása és kapacitása nagy. Igényes fajták, a nagy teljesítmények kifejtéséhez jó tartási és takarmányozási feltételeket kívánnak. Különösen a takarmányok fehérjetartalma, annak minősége iránt nagy az igényük. Legismertebb fajták: a belga, a dán, a holland, a magyar, az NDK, az NSZK és a svéd l. A belga l. különleges hústermelési adottságú fajta, amit külleme is jelez. A mar, a hát, az ágyék közepesen hosszú, széles, feltűnő izmoltságú, a hát sok esetben a gerinc tövisnyúlványai fölött a középvonalban barázdált. A far nem hosszú, de széles, erőteljes izmoltsága sok esetben csapott formát okoz, ami egyrészt a rövid combok következménye. A törzs hengeres, feltűnően dongás, a lapockák terhelten izmoltak, a combok rövidek, mélyek, szélesek, terhelten izmoltak. A végtagok állását a szélesre állítottság jellemzi, mivel a combok középső felületét képező izmok túl fejlettek. A fajtának mind reprodukciós, mind hízékonysági teljesítményei messze elmaradnak a többi l.-etől, a vágási mutatók viszont páratlan teljesítőképességre vallanak. A fajta egyedei 80%-nál nagyobb arányban —>stresszérzékenyek. A dán l. a későn érő bacon-típus legjellegzetesebb képviselője. A szabványos minőséget kívánó baconelőállítás követelményeit szem előtt tartó tenyésztési tevékenység eredményeként létrejött fajta. Szaporasági teljesítmények tekintetében a fialásonként 10— 12 malac kiváló eredménynek számít. A hízékonysági eredmények mérsékelt növekedésre és jó közepes takarmányértékesítésre utalnak. A vágási minőség egyértelműen a zsírosodási hajlam csökkenését mutatja. Kedvező a hát- és hasszalonna vastagsága, az egész hasított sertésfélen belül a húsarány. Dániai adatok szerint a 90 kg-os testtömeg elérésekor átlagos hátszalonna-vastagsága 21 mm körüli értéket mutat, a hasított felekben a csontos hús 62—65%-ot tesz ki. A holland l. közepesen későn érő típus, sonkasertés előállítására, azaz konzerv és tőkehús nyerésére alkalmas hízóként vágják. Szaporasági teljesítményei közepesek, de a hízékonysági és vágási paraméterek jók. A gyak, sok esetben a keresztezési programokban végtermék-előállító apai partnerként alkalmazza az e fajtába tartozó kanokat. A magyar l. 75%-ban svéd, 12,5—12,5%-ban pedig NDK, ill holland lapály vérhányadú. Szaporasága kiváló, hízékonysági és vágási paraméterei a svéd lapályfajta hazai teljesítményével egyeznek meg, amit egyértelműen indokol nagy svéd vérhanyada. Az NDK I. eredetét tekintve közel azonos az NSZK l.-sel, jellege, teljesítményei azzal megegyezőek. Az NSZK l. a korábbi német nemesített sertésfajtából alakult ki a holland 1.-sel folytatott céltudatos fajtajavító keresztezés útján. Típusában, teljesítőképességében napjainkban már a holland l.-hez áll közel. Az utóbbi időben két típus elkülönítésére irányuló tenyésztőmunkát folytatnak, mégpedig a német 1. L és a német 1. B változatát alakítják ki, utóbbit a belga l. örökletes anyagának a beépítésével. Az előbbi típus húsformái inkább a hagyományos testfelépítést mutatjak, a B változat egyedei viszont extrém húsformákkal tűnnek ki. A svéd l. jellemző sajátossága a keselyfehér szőrzet, festőanyagmentes bőr, a viaszsárga szaruképletek. A fajtába tartozó állatok a későn érő, bacon-típust képviselik. A reprodukciós teljesítmények mind a tevékenységi, mind a malacnevelési teljesítményeket illetően kiválóak. Többször fialt kocák 10—12 malacot ellenek. A fajta egyedeinek hízékonysági és vagási paraméterei jók. A mérsékelt fehéráruarány, a jó közepes szintet jelző értékes húsrészek aránya a fajtaértéket fémjelzi. Mo-on az e fajtához tartozó kanokat a háromfajtás keresztezési rendszerben az anyai partner létrehozásában alkalmazzák, mégpedig magyar nagy fehér hússertés kocákkal való F koca előállítása céljára.

címkék:
Kapcsolódó cikkek
Miért sárgul az aloe vera levele?

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....

Földkocka készítő

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...

Veteményeskert kialakításának lépései

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...

Bazsalikom termés növelés

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...

zöldbab ültetés lépései és időpontja

Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése

Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...

Mit tegyek, ha sárgul a leander levele?

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

 A leander (Nerium oleander) leveleinek sárgulása több okra is visszavezethető, amelyek között szerepelhet tápanyaghiány, öntözési problémák, betegségek vagy kártevők....

hagymatermesztés

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! De milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

orgona metszése elvirágzás után

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Idén idő előtt elkezdett nyílni a csodás orgona, ami nagyjából egyet is jelent azzal, hogy idő előtt el is nyílik. De vajon mit kell csinálni az elnyílt virággal. Meg kell...

érdekességek a lilaakácról

A csodás lilaakác - érdekességek, amit eddig nem tudtál

A lilaakác egy igazán figyelemre méltó növény, amely sok helyen látható utcákon, parkokban és kertekben mostanában. Teljesen őszintén, engem a látványa, és az illata is...

zöldségtermesztés kezdőknek

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

A tavasz az újrakezdés ideje, amikor a kert is életre kel. Ha most kezdesz bele a kertészkedésbe, izgatottan nézel szembe a rengeteg lehetőséggel és kihívással. Hogy könnyebben...

hagyma újraültetés

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

A hagyma termesztése az egyik legnagyszerűbb módja annak, hogy folyamatosan ellássuk magunkat friss zöldségekkel a veteményeskertből. Sokan nem tudják, de a hagyma egy kétéves...