Gazdaságos alternatívák öntözésre, házi vízellátásra, vízellátás saját kútról, esővízhasznosítás, vegyes rendszerek, víznyerési módok

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Március 22. Csütörtök - Beáta
hirdetes
 | Szerző: Dienes György építőmérnök
címkék:

Gazdaságos alternatívák öntözésre, házi vízellátásra

hirdetes
Gazdaságos alternatívák öntözésre, házi vízellátásra, vízellátás saját kútról, esővízhasznosítás, vegyes rendszerek, víznyerési módok
Napjainkban, mikor az ivóvíz értéke drasztikus növekedést mutat, elgondolkodtató, hogy hálózati - vezetékes - vízzel, vagy valamilyen más alternatív lehetőséggel oldjuk meg kertünk, mezőgazdasági területünk, háztartásunk öntözését, vízellátását.
Napjainkban, mikor az ivóvíz értéke drasztikus növekedést mutat, elgondolkodtató, hogy hálózati - vezetékes - vízzel, vagy valamilyen más alternatív lehetőséggel oldjuk meg kertünk, mezőgazdasági területünk, háztartásunk öntözését, vízellátását.Az elmúlt években az ivóvíz ára sokszorosára nőtt, és ez a tendencia várhatóan tovább folytatódik.

Egyre többen ismerik fel, hogy van lehetőség kertjük, zöldterületük, házuk folyamatos és gazdaságos vízellátására.

Vízellátás saját kútról

Az egyik legelterjedtebb megoldás meglévő fúrt, vagy ásott kútból a víz eljuttatása az öntözendő területre. Az elmúlt években igen sok magán kút létsült. Fontos tudni, a kút fúrása engedély köteles. Ezt az 1995. évi LIII. Törvény a környezet védelmének általános szabályairól, valamint az 1996. évi LIII. Törvény a természet védelméről szóló jogszabályok határozzák meg.

A sajátkútból akár a házi vízellátás egy jelentős részét is meg lehet oldani, ha ezt a vízminőség engedi. A vízminőség meghatározásában a területileg illetékes ÁNTSZ-ek adnak felvilágosítást.

A kútból a vizet általában valamilyen szivattyú segítségével (szárazbeépítésű, vagy búvár) tudjuk eljuttatni az öntözőrendszerbe vagy akár a háztartásba is. Nagyon fontos tudni a kút jellemző paramétereit, mint pl.: átmérő, talpmélység, nyugalmi vízszint, üzemi vízszint, homokolási határ, szűrőzött szakasz elhelyezkedése, stb.

Ezen paraméterek hiányában a gépészet kiválasztása, komoly nehézségekbe ütközhet, és az üzemeltetés során igen sok problémával szembesülhet a felhasználó.

Gyakori probléma a kutak túlzott homokolása, ez igen nagymértékben károsíthatja a szivattyúkat, és a vízellátó rendszer többi elemét is (csapok, szórófejek, stb). Általában a gépészeti berendezések maximális homoktűrő képessége 40-100 g/m3 között van, ám egy jó minőségű kút és helyes üzemeltetés mellett ez az érték is túlméretezettnek számít. 7-8 méter alatti nyugalmi vízszinttel rendelkező kutakba ajánlatos búvárszivattyút telepíteni (1. ábra), az ennél magasabban lévő vízszinthez elegendő szárazbeépítésű szivattyúkat alkalmazni általában (2. ábra).Esővízhasznosítás

Öntözésre önmagában nem a legalkalmasabb, hiszen igen nagy vízmennyiséget kell tárolnunk, ha csak erre a célra alkalmazzuk, ami jelentősen megdrágítja a beruházást. A csapadékvíz hasznosításnak ma már elsősorban a házi vízellátásban van egyre nagyobb létjogosultsága, hiszen a tetőfelületekről összegyűjtött és mechanikailag szűrt vizet remekül lehet hasznosítani wc-k öblítésére, mosásra (lágysága miatt kifejezetten előnyös), amely a háztartási vízfogyasztás több mint felét teszi ki. Németországban komoly állami támogatásban részesülnek azon közintézmények, vállalatok, vagy magánszemélyek, akik ezt a víztakarékos megoldást választják.

A ciszternák elhelyezkedésük (kül,- vagy beltéri), és anyaguk (beton, vagy műanyag) szerint különbözhetnek. A víz továbbítására itt is valamilyen szivattyút, vagy komplett esővízhasznosító gépegységet szoktak alkalmazni. Napjainkban már megjelentek az intelligens rendszerek, amelyek teljesen önállóan vezérlik a vízellátó rendszereket (ki,- bekapcsolás, tárolóban lévő vízszintérzékelés, vízhiány esetén hálózati vízpótlás, szárazonfutás elleni védelem).

Esővíz hasznosító rendszer létesítése előtt, mindenképpen ajánlatos erre szakosodott szakcégek felkeresése, hogy a csapadékvíz gyűjtő méretezésében, elhelyezésében, a gépészeti egység kiválasztásában a leggazdaságosabb megoldást tudjuk megvalósítani. Az esővízhasznosítás gyakorlati megvalósulását a 3. ábra mutatja be.Vegyes rendszerek

Egyre gyakoribb, hogy csapadékvizet és kutat vegyesen alkalmaznak. Ennek lényege, hogy mikor az esővíz kifogyott a ciszternából, kútvízzel pótoljuk. Ez a megoldás kiválóan alkalmazható öntözésre és házi vízellátásra is egyaránt, figyelembe véve a kút vízminőségét, hiszen ha a kútvíz például vas,- mangán tartalmú, akkor a háztartásban csak tisztítás után használható. Ezen rendszereknél általában két külön szivattyút alkalmaznak a kútból történő vízkitermelésre és a csapadékvíz gyűjtőből történő vízkivétre.

Egyéb víznyerési módok

Esetenként lehetséges folyóból, tóból történő vízelvétel is. Ilyen esetben mindig követni kell az illetékes szakhatóságok utasításait.

Néhány szó a gépészetről

Ma már szinte mindenhol kapható szivattyú a szupermarketektől a szakcégekig. Ajánlatos a berendezés megvásárlásakor a garancia és szerviz hátteret is megvizsgálnunk az ár mellett. Fontos továbbá a helyes és szakszerű telepítés és karbantartás is, valamint az alkatrészellátás.

Helytelenül kiválasztott, méretezett gépészeti egységgel nem problémát oldunk meg, hanem egy nehézséget vállalunk föl.

hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.