Ezek a fűszernövények nem hiányozhatnak a te kertedből sem

Alapvető konyhai fűszernövények 2. rész

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az első részben bemutattunk nektek 10 alapvető fűszernövényt, most folytatjuk a sort, mivel nagy sikert aratott írásunk. Ismerd meg te is a többi alapvető fűszernövényt és tudd meg te is, hogyan használhatod fel a legjobban. 

Olvasd el cikkünket és tudd meg, hogy milyen fűszernövényeket érdemes termelned neked is

Ezeket a fűszernövényeket te is meg tudod termelni a kertedben 

Koriander


Eredet: Közel-Kelet
60 cm magasra növő, kb. 20 cm átmérőjű egynyári növény. Gyökere világosbarna, répaszerű. Szára erősen szerteágazó, vékony, puha. Virága apró, erős, a fehértől a halványliláig terjedő színű. Levele háromrészes, magja kerek, világosbarna. Az egész növény erőteljesen aromás.
Felhasználása: A koriander friss zöldje a távol – keleti, a mexikói és manapság az európai konyhák kedvelt növénye, saláták, zöldséglevesek,és mártások készítéséhez használjuk. Magjával vadhúsokat, kolbászt, péksüteményt fűszerezhetünk.
Termesztése, szedése: Napos helyre, jó vízáteresztő, humuszos talajba ültessük. Ha friss leveleire van szükségünk, csak az egészen zsengéket használjuk. Magját augusztus elején kezdhetjük gyűjteni.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Metélőhagyma

Eredete: Földközi-tenger vidéke
15-30 cm magas, évelő növény. Gyökere fehér, keskeny gumó. Szára szürkés zöld, csöves, levele vékony cső alakú, virága gömb alakú, lilás piros. Magas a C-vitamin- és vastartalma.
Felhasználása: Apróra vágott levele felhasználható levesekben és szószokban, hal- és tojásételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Mivel csípős, hagyma íze van, felhasználhatjuk a vöröshagyma helyettesítésére. A főzés tönkreteszi az ízét, ezért közvetlenül a tálalás előtt adjuk az ételhez.
Termesztése, szedése: Napostól a félárnyékos termőhelyig mindenütt megtermeszthető. A rendszeres öntözés és a virágbimbók lecsípése elősegíti a levelek növekedését. Szárítással és fagyasztással is jól tartósítható. Szedésnél mindig vágjuk és soha ne tépjük a leveleket, mert az károsíthatja a hagymákat.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Oregánó

Eredete: Kelet-Ázsia és a Földközi-tenger medencéje közötti térség
50 cm magas, 30 cm átmérőjű lombot nevelő évelő növény. Szára fásodó, szőrös; levele tojásdad, nemezesen szőrös; virága ibolyakék; aromája fűszeres, kissé kesernyés.
Felhasználása: Frissen és szárítva használhatók levelei, hajtáscsúcsai. A szurokfű a pizza nélkülözhetetlen fűszere, de kiválóan alkalmas tojásos, paradicsomos, sajtos ételekhez, sertés- és marhahúsokhoz, töltelékekhez és mediterrán salátákhoz.
Termesztése, szedése: Akár tűző napra is ültethetjük, könnyen termeszthető növények közé tartozik. Szedése virágzáskor ajánlott, szárított, aprított leveleit sötét edényben tárolhatjuk. Tartósíthatjuk még ecetben vagy olajban.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Petrezselyem

Eredete: Földközi-tenger keleti partvidéke
Kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó, levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll. Levele és szára aromás.
Felhasználása: apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához. Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre. Ne főzzük bele az ételbe, csak tálalás előtt szórjuk bele.
Termesztése, szedése: szépen növekszik napos helyen, de a félárnyékot is elviseli. Szereti a tápanyagban dús, enyhén kötött talajt. Tartósítani fagyasztással vagy szárítással lehet.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Tárkony

Eredete: őshazája Oroszországtól Kis-Ázsiáig terjed
Évelő, egy méter magasra megnövő cserje, melynek átmérője eléri a 40 cm-t. Levele keskeny, sötétzöld, csúcsa háromágú. Virága jelentéktelen, zöldes színű és csak meleg vidékeken nyílik. Igen átható, sajátos aromájú növény.
Felhasználása: az egészen friss levél vagy hajtáscsúcs jellegzetes, finom ízt ad a mártásoknak, például a berni mártásnak vagy a tartármártásnak. Kitűnően illik tojás-, hal-, gomba- és szárnyasételekhez, alkotórésze mustárnak és fűszerecetnek.
Termesztése, szedése: tápanyagban dús, üde talajba, napos helyre ültessük. Szedése nyár közepén, a meleg időjárásnál ajánlott. Szárítással tartósíthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Thai bazsalikom

Eredete: India és a távol-keleti térség
Bazsalikomokhoz teljesen hasonló azonban levelei kisebbek, haragoszöldek, kissé fogazottak és az egész növényből ánizsillat árad.
Felhasználása: főként a klasszikusnak mondható édes-savanyú mártásban, de egyéb távol-keleti ételekben is, salátákban, szószokban és tésztaételekben használják.
Termesztése, szedése: homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése, ezeken a helyeken a legszebb. Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk. Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtás részt használjuk fel fűszerezéshez egészben, vagy apróra vágva. Ízesítésre friss, apróra vágott leveleit használjuk, mivel szárítva hamar veszít élvezeti értékéből.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

 

Zsálya

Eredete: mediterrán országból származó növény
Évelő, örökzöld félcserje; 80 cm magasra nő, kb. 70 cm szélesen terül el. Szára fás, szerteágazó, szőrös; levele hosszúkás vagy ovális, szürkészöld, nemezszerűen szőrös. Virága az ibolyakéktől a világoskékig változhat, fürtben a hajtás végén található. Erős fűszeres, enyhén keserű aromájú növény.
Felhasználása: levele használható frissen, szárítva, őrölve. Elsősorban zsíros húsételek fűszerezésére és pácolására, vagdalt húsok, halételek elkészítéséhez használható. A levelek aromája igen átható, ezért óvatosan kell bánni vele.
Termesztése, szedése: napos helyre, meszes, homokos talajba ültessük. Hajtásait csomóba kötve, fejjel lefelé árnyékos helyen száríthatjuk.

HA LEMARADTÁL VOLNA AZ ELSŐ RÉSZRŐL, NE HABOZZ, KATTINTS A KÉPRE

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod

Mutatunk egy spórolós titkot! Tudj meg te is mindent a konténeres krumpli termesztésről - élvezd a friss, otthon nőtt finomságot konténerben, mutatjuk a trükköt!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokatasztrófa

egy v. több környezeti tényezőnek olyan irányú hirtelen megváltozása, amelynek... Tovább

aberráció

rendellenesség, a szabályostól való eltérés; pl. fejlődési rendellenesség,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások Talajművelés