Hogyan kell kolbászt készíteni, kolbászt füstölni, tudj meg mindent te is

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 25. Szerda - Márk
hirdetes
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

Kolbász készítés, kolbász füstölés tudnivalók

hirdetes
Kolbász készítés, kolbász füstölés tudnivalók

Nem létezik szerintem olyan magyar ember, aki nem szereti a kolbászt. Én is imádom, ha tehetném, akkor csak azt ennék, szalonnával, vörös-, vagy lila hagymával és finom, ropogós, friss kenyérrel. Nincs is ettől jobb. A következő cikkből megtudhatsz mindent a kolbászról, az elkészítési módjairól illetve a kolbász füstöléséről.


A kolbász, kalbász, kóbász tisztára mosott disznóbélbe vagy műbélbe töltött, apróra vágott vagy darált húsból és szalonnából készült, sóval, általában fűszerpaprikával és egyéb fűszerekkel készült húskészítmény. A kolbászfélék füstöléssel történő tartósítása régi élelmiszer-technológiai eljárás, mely Európa legtöbb részén elterjedt, szerves része az európai konyhának. A töltelék húsmassza az ínhártyáktól megtisztított disznóhús, egyenlő mennyiségű szalonnával finomra vagdalva vagy darálva, kellő mennyiségű sóval, borssal, paprikával, citromhéjjal vagy fokhagymával fűszerezve. A kolbászokat sózással, hűvös levegőn történő szárítással és füstöléssel tartósíthatják.

hirdetes
 

A kolbász története

 

Már a régi rómaiak is sok kolbászfélét ismertek. Ezek közül a legismertebbek a tomacula, farcimen, farcimina, botuli, lumanicae, funduli,longaones, hillae és az apexabones. A rómaiaktól a germánok átvették a kolbászkészítés művészetét, és a középkor folyamán egyre tökéletesítették. Németalföldön is ismerték már a középkorban ezt a száraz, füstöléssel tartósított húsféleséget. A kolbász elnevezés az ótörökből került Európába, ahol a qalbuz szó harapást, falatot jelent, a külbasti pedig a roston sült bordaszelet neve.
 

Egy fennmaradt latin szövegben már 1373-ban előfordul a Kolbaz név, a Schlagli Szójegyzék szerint 1405-ből való a colbaz forma, a bécsi kiadású Michael Adámi: Ausführliche und neuerläuterte ungarische Sprachkuust című mű 1763-ból a kóbász alakot említi, a Czuczor Gergely–Fogarasi János: A magyar nyelv szótára 1865-ből a kalbász formát ismeri. A magyar kolbász mai lényegét a magyar ételkultúra és hagyomány alakította ki, ezért lényegesen különbözik a német Bratwursttól, a nürnbergi, a braunschweigi vagy a bajor kolbásztól, a spanyol csorizótól (chorizo), a lengyel kielbasától, az olasz és egyéb népek kolbászféleségeitől.

 

 

Régebben Magyarországon disznóöléskor általában kétféle kolbászt készítettek: A vastagbélbe töltött fehérkóbászt, azaz köleskásával készített hurkát és vékonybélbe töltött feketekóbászt. A hurkát hajdinakásával vagy burizzsel készítették. A hurkát néha disznóvérrel is keverik, ezt véres hurkának mondják. Faluhelyen régen a rizst nem ismerték. Májas hurkát a rövid eltarthatósága miatt ritkában készítettek.


Mára az elnevezések merevebb kategóriákat jelölnek: a kolbász lapockából, dagadóból, combból, kicsontozott disznótarjából, 25-35%-os zsiradékanyag szalonna - hozzáadásával készül. Kolbász készítéséhez a disznóhússal együtt marha-, birka, vagy vadhúsokat (őz, szarvas, vaddisznó) is felhasználnak.


Persze minden nép a saját jól bevált kolbászkészítési receptjére esküszik. A nagy, neves kolbász- és szalámikészítő üzemeknél a titkos receptet csakis a mesterek ismerték. A falvakban pedig régebben apáról fiúra szállt a receptúra.


Az egyik legismertebb és legkedveltebb magyar kolbászféleség a csabai kolbász előállítása csak Békéscsaba és Gyula városának közigazgatási területén történhet. Az alapanyagként felhasznált sertéshús és szalonna magyarországi tenyésztésű sertésekből kell származzon.
 

Forrás: Wikipédia

hirdetes
hirdetes


Ehető gyomnövényeink II. rész

Ehető gyomnövényeink II. rész

2018-04-12

Szuper cikkünk második része következik most! Hihetetlen, hogy ennyi olyan növényünk van, amit gyomnak tekintünk, pedig jól hasznosítható a konyhában is, nem? Ha szeretnéd te is megismerni a teljes palettát, ne hagyd ki ezt a cikket sem! Ehető gyomnövényeink II. rész. Frissítsd a konyhai tudásod!

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

2018-04-17

Van megoldás az élelmiszermolyok ellen, mostani cikkünkben el is mondjuk nektek, hogyan védekezhettek hatékonyan az élelmiszermolyok ellen! Ha a ti konyhátokat is ellepték az élelmiszermolyok, akkor olvasd el remek tanácsainkat, és szabadulj meg az élelmiszermolyoktól!

Ezért legyen otthon mindig Epsom só!

Ezért legyen otthon mindig Epsom só!

2018-04-21

Lehet, hogy kevesen ismerik, pedig minden kis kertésznek fontos lenne tudnia róla, és a felszhasználásáról is! Szeretnél szebb kertet, zöldebb füvet, nagyobb terméshozamot, szebb gyümölcsöket és zöldségeket, vagy kevesebb kártevőt? Akkor ezt semmiképp ne hagyd ki! Ezért legyen otthon mindig Epsom só!


2018-04-21 Most tekinthetjük meg a Mecsek kincsét – Nyílik a bánáti bazsarózsa!

A bánáti bazsarózsát mutatok most be nektek, ismerjétek meg ti is ezt a nem mindennapi növényt! Idén egy 6 kilométeres túrát szerveznek, melynek keretén belül élőben tekintheti meg minden jelentkező a bánáti bazsarózsát!

2018-04-24 Magyar tyúkfajták

Magyar tyúkfajták – Bemutatom a világhíressé vált magyar tyúkfajtákat, ismerd meg te is a magyar tyúkfajtákat! Ezek a magyar tyúkfajták már-már hungarikumnak számítanak, messze földön híressé váltak ezek a magyar tyúkfajták, nem is véletlenül!

Magyar tyúkfajták

Bemutatjuk az egész világon ismertté vált magyar tyúkfajtákat! Olyan részleteket ismerhetsz most meg a magyar történelemből, illetve a magyar...

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

Biztos vagyok abban, hogy mindenkivel előfordult már az, hogy a konyhaszekrényt kinyitva molyok repültek vele szembe. Sajnos ez még a legtisztább...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.