Ezeket a növényeket érdemes termeszteni 2015-ben a kiskertben

Ezt érdemes termeszteni 2015-ben a kiskertben

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mit szeretnénk enni idén? Ehhez és kertünk adottságaihoz igazítsuk terveinket. Legyen egész szezonban friss terményünk, de gondoljunk a télire való tartósításra is. Nosza álljunk neki a tervezésnek! Újév van. Minden erőnkkel az eljövendő kerti szezonra koncentrálhatunk! Gondolkodjunk, miképp is fogjuk idén kialakítani konyhakertünket, mit szeretnénk másként csinálni, mint tavaly.

Megmutatjuk, milyen növényeket érdemes termeszteni a 2015-ös évben

Mit is szeretünk enni? Töltött paprikát, sült krumplit, friss salátát? Szeretjük a grillezett zöldségeket? Őszi kedvencünk a sült tök? Télen is szeretjük az eltett lecsót, a házi paradicsomszószt, isszuk a paradicsomlét? Akkor termesszünk paradicsomot, paprikát, burgonyát, uborkát, valamilyen salátát és a tökféléket, hagymát, fűszernövényeket. Egyes számú szabályként tehát termesszük azt, amit mi és a családunk fogyasztani szeretne, amit szeretünk. Termesszük azokat a növényeket, amelyek a legértékesebbek, legkülönlegesebbek. Ezek nem tömegcikkek, de kielégíthetjük velük családunk igényeit. És/vagy termesszünk olyan fajtákat, amik a környékünkön sikerrel termeszthetők. Használjunk táj fajtákat.


Termesszünk paprikát! Ha a csípős fűszerek rajongói vagyunk, itt a lehetőség a chili paprikák termesztésére, akár cserépben is. Ezek szárítva, paprikakrémként is kiválóak. Frissen pedig igazi kerti díszek, főleg, ha több színben termesztünk. Most még van időnk, hogy végiggondoljuk, milyen magvakat, honnan szerzünk be, és a tavalyi maggyűjtésből mit használjunk fel. Készítsük elő a magvakat, amiket otthon fogunk csíráztatni.

 

Forrás

Megmutatjuk, milyen növényeket érdemes termeszteni a 2015-ös évben

 

A burgonyatermesztés új módja


Ha kevés a hely, nem jó minőségű a talaj, akkor is megtermelhetjük az alapélelmiszernek számító burgonyát. Már télen elkezdhetjük a csíráztatást! Fajtától függően már akár Márciusban jöhet a kiültetés. Hely és jó talaj híján termesszünk burgonyatornyokban.


Növénytársítás, vetésforgó


Termesszük együtt a babot, a kukoricát és a sütőtököt úgy, hogy a tök árnyékolja le a talajt, védve a túlmelegedéstől és a gyors kiszáradástól, a kukorica pedig a bab támasztéka legyen (a bab felfut a kukoricára).


Ha egy növényt ugyanazon a területen több éven át egymásután termesztenek, vagy ha egy bizonyos idő eltelte nélkül térnek vele vissza ugyanoda, akkor csökken a termés, és elszaporodnak a betegségek, kártevők. A zöldségek nagy része 4 évente kerülhet vissza ugyanarra a helyre. Ezért használjunk vetésforgót, amit nem árt, ha már jó előre megtervezünk.


Tervezzünk megfelelő növénytársításokat, hogy távol tartsuk a kártevőket vagy legalábbis csökkentsük a kártételt. A bio-védőnövényként használható fajok a termesztett fajokat védik a kártevők támadásától, és hozzájárulhatnak azok optimális fejlődéséhez.

 

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

buzgár

a töltések mentett oldalán megjelenő vízfeltörés. A buzgár alulról felfelé irányuló... Tovább

Libaételek

A libából készült ételek igazi ínyencségek és nagy odafigyelést igényel az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem