Értesülj a legújabb cikkekről,
iratkozz fel a hírlevelünkre:


Cikkajánló

Kövess minket Facebookon is

X
-->

Így készül az igazi kenyérlángos!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. November 25. Szombat - Katalin
hirdetes
címkék: Érdekességek

A tökéletes kenyérlángos receptje

hirdetes
Kenyérlángos recepttel

Az egyik legjobb dolog a világon, főleg télen, alig várjuk már a karácsonyi vásárokat, hiszen itt készítik a legfinomabb forralt borokat és persze a legjobb kenyérlángosokat, de mi lenne, ha mindezt otthon is elkészítenéd? Bármikor kortyolgatnád a forralt bort és ennéd mellé a világ legfinomabb kenyérlángosát! Segítek, megmutatom a legjobb receptet!

 

Röviden a kenyérlángosról

 

A kenyérlángos 22-25 cm átmérőjű, kissé egyenlőtlen vastagságú (1-1,5 cm), többé­kevésbé kerek formájú, 250-300 g tömegű, sárgásbarna színűre sütött termék illata, íze a friss kenyéré. Állománya kívül ropogós, belse­je puha. Csak frissen, melegen fogyasztva finom, később megszíjasodik: Esetenként sütés előtt sós, tejfeles, kapros túrót simítanak rá, vagy kockára vágott szalonnával dúsítják. A pékségekben ma készített kenyérlángosok sütőlemez méretűek, a megsült terméket közel négyzet alakúra vágva értékesítik.

hirdetes

 

Más elnevezések: kemencelángos (Alföld), langali, langló (Nyugat-Dunántúl) Változatok: különböző ízesítésű kenyérlán­gosok.

 

A lángos a kenyérsütések kedvelt reggeli ele­dele volt üresen vagy zsírral (disznó-, kacsa-, libazsír) megkenve, de munkába is szívesen elvitték. A nyugat-dunántúli és dél-alföldi régióban a kisült lángost előbb fokhagymával jól bedörzsölték, majd megzsírozták, megtej­felezték. A szalonnás dúsítás is erre a vidékre jellemző. Az észak-alföldi részen a sütés után zsírral megkent lángos mellett a sós, kapros-túrós vál­tozatot kedvelték. Napjainkban már nem sütnek házilag kenyeret. Néhány kis pékség felelevenítette ezt a hagyo­mányos terméket. Rendszerint lemezen sütik a fokhagymás, szalonnás vagy a kapros-túrós változatot, melyet téglalap alakúra, kb. l5 x 18 cm (pékségenként változó) méretűre vágva árulnak. 

 

Néhány falusi vendéglátóhelyen is készítenek előzetes rendelés alapján, hagyományos módon, kemencekövön sütött lángost. Most pedig jöjjön a recept, lapozz a következő oldalra! 

hirdetes

hirdetes

Így készíts mikro melegházat műanyag palackból

Nem mindenki engedheti meg magának, hogy pompás kertje legyen. Akár anyagi okokból, akár a hely hiánya miatt sajnos nagyon sokak kényszerülnek mellőzni...

A cikász pálma igényei, gondozása

Egyre inkább kezd elterjedni Magyarországon az úgynevezett cikász pálma, éppen ezért gyűjtöttem össze nektek ezeket az információkat, elmondom,...