iparszerű sertéstartás
az állatok zárt rendszerű, nagyüzemi tartása, amelyben a termelés magas fokú gépesítéssel párosuló technológiával - a természetes környezettől függetlenül - egész évben folyamatosan történik. Az iparszerű sertéstartás feltételeit a termelési rendszerek dolgozták ki. Hazánkban több iparszerű sertéstartási rendszer működik. A különböző feltételek mellett megvalósuló termelési cél, az eltérő módszerek és technológiák ellenére is, megegyezik a következőkben: 1. a mesterséges környezet olyan kialakítása , amely legjobban megfelel, a gazdasági termelés mellett, az állatok biológiai igényeinek; 2. a legmegfelelőbb hibridek (Kahib, Ahib stb.) biológiai adottságának kihasználása; 3. az ipari termeléshez hasonló programozottság; 4. a korszerű munkaszervezet, amelyben a gépesítés, az automatizálás az alapja a tartástechnológiának; 5. a nagy mennyiségű, egyenlő minőségű, programozott árukibocsátás. Az iparszerű sertéstartás telepein általában fehér hússertést tartanak. A telepek a takarmányozás módja, a gépesítési rendszer, a tartási fázisok száma és a trágyakezelés kialakítása szerint különböznek, a szaporítást és a hizlalást azonban egyöntetűen a szakosított telepen belül együtt helyezik el. Az iparszerű sertéstartás épületei a következők: sertésfiaztató, kocaszállás, kanszállás, tenyészsüldő-nevelő, sertéshizlalda, mindegyik az elkerített belső területen. Ezen kívül, de a külső kerítésen belül helyezik el a boncolót és a hullaégetőt. Az épületek kiegészülnek az irodákkal, a szociális létesítményekkel és a portával. Végül a telephez tartozik a trágyakezelő, -tároló berendezés. Az anyakocáknak a fialás előtti időtől a választásig, a malacoknak néha még tovább is a sertésfiaztató a tartózkodási helyük. Az önetetővel és önitatóval felszerelt, fűthető és a trágya eltávolítását végző berendezéssel ellátott fiaztatóépület alapegysége a kutrica. Annyi kutricát kell létesíteni, amennyi a kocalétszám rotációjához (állomány váltás) szükséges. A fiaztatókutrica mérete a technológiai rendszertől és a koca nagyságától függ, a malacok részére bújtatóráccsal szerelik föl; ezzel az agyonnyomd csökkenthető és a malacok mozgása és külön takarmányozása megoldható. A kocák a vemhesüléstől a fialásig kocaszálláson kerülnek csoportos elhelyezésre. Általában 10-5 kocát kerítenek el rekeszekkel, de alkalmaznak egyedi rekeszeket is, sőt kötött tartás is előfordul. Etetésre a technológia szerint a pihenőtérben vagy külön etetőtérben, vagy egyedileg, esetleg ezek kombinációjában kerülhet sor. A trágyát általában a rácspadlóval fedett trágyacsatornán keresztül távolítják el. A sertéstelepek tenyészkanjait a kanszálláson helyezik el. Mesterséges termékenyítés esetén a külön elhelyezett kanszálláshoz különleges helyiségek és labor, is csatlakozik. Természetes fedeztetésnél a kanszállást egyedi rekeszekkel rendezik be, és kifutóval látják el. Ide helyezik egyedileg vagy csoportosan a búgatásra váró kocákat, amíg a vemhesítés megtörténik. Az iparszerű sertéstartás telepének része a sertéshizlalda is. A különböző termelési rendszerek épülete és berendezése, valamint technológiája eltérő. A hízó sertéseket csoportosan (10-20 db) pihenőtéren tartják. Az etetési módhoz alkalmazkodik a pihenőtér kialakítása. Az etetés lehet vályús, padlóra szórt granulátummal v. automata etetővel, illetve e módok kombinációjával (pl. fényprogramozott). A pihenőtérhez tartozó trágyatér lehet beton felületű, tömör padlójú, amelyen trágyakihúzót használnak, lehet rácspadlós trágyatér, ahonnan öblítéssel, illetve mechanikus úton távolítják el a trágyát. A korszerű hizlaldában a légfűtés és a szellőztetés automatizált. A hizlaldákhoz kifutót nem építenek. Állathigiéniai okokból a rácsszerkezetű elválasztórekeszeket tömör válaszfallal különítik el egymástól.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...