Hamu felhasználása a kertben illetve a háztartásban

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Április 23. Hétfő - Béla
hirdetes
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

NE dobd ki a hamut, használd fel inkább!

hirdetes
Használd fel a hamut te is, megmutatjuk, hogyan teheted ezt meg

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Igen sokoldalú felhasználhatósága a háztartásokban nélkülözhetetlen volt. A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH-értéke 10-13 közé esik.

A lúg tisztító hatása a káliumtartalomtól függ, ezért az egyes fafajták hamujából eltérő erősségű lúg keletkezik. A gyümölcsfáknál erősebb lúg nyerhető a bükkfa hamujából, de egyes leírások szerint még annál is erősebb az akácfa, és a kukoricaszár hamujából. Mielőtt kidobnánk a fahamut, érdemes megnézni, hogyan hasznosíthatjuk.

 

Mire használhatjuk a háztartásban?

hirdetes

 

1. A fahamuval a bútorról a vízfoltot is eltávolíthatjuk. A foltra szórjunk fahamut, csepegtessünk rá olajat, és a keveréket ruhával dörzsöljük a fába.  Végül bútorfényezővel vagy dióolajjal kenjük át.


2. Kiváló tisztítószer. Ha fahamuval tisztítjuk a porcelán tárgyakat, zománcozott edényeket, evőeszközöket, üvegpoharakat, csillogóan tiszták lesznek. A hamuval nedvesen átdörzsölt tárgyakat mindig bő vízben öblítsük, és utána töröljük szárazra.


3. A faházak, kerítések elszürkülésének meggátolására meleg lúggal mossuk, keféljük át a felületet. Szépen visszanyerik eredeti színüket, esetleg antik színárnyalatot kapnak. Ehhez a hamut és a vizet 1:3 arányban egy órán át főzzük, szűrjük át, és már használhatjuk is.


4. Nagyszerű szagtalanító, csak szórjuk be vele az adott helyet (pl. macskaalom).


5. Taszítja a ruhamolyt. Szórjunk egy kevés hamut a tárolandó textíliák közé, használat előtt csak ki kell rázni.


6. Edénysúrolószer. Régen homokkal együtt ezzel súroltak, aztán kiöntötték a fűbe. Kültéren, bográcsoknál és grillezőknél kiváló ez a módszer, de beltérben  a lefolyócsöveknél óvatosan használjuk.


7. Mosólúgot készíthetünk belőle. 1 rész fahamut 4 rész vízzel forrázzunk le, majd egy éjszakán át hagyjuk ülepedni. Az adagolás a mosandó ruha mennyiségétől és a hamulúg töménységétől függ. A lúgoldat töménységének, fajsúlyának megállapítására tojást használhatunk. 15 %-os lúgban úszó tojásnak a fele emelkedik ki a folyadékból, 8 %-osból az 1/4 része, 4 %-osban pedig a tojás lebeg. A nagyon elszennyeződött ruhákat előzőleg be lehet áztatni hamulúgos vízbe, a nem nagyon piszkos ruháknak elég az 5 kg-os mosógépi mosáshoz körülbelül 4-5 dl lúg, esetleg kombinálhatjuk környezetbarát mosószerekkel.

8. Mosogatószerként is használhatjuk. Az Ördögkonyha blogján olvashatjátok.


9. Hűtő nélkül is frissen tarthatjuk zöldség-gyümölcseinket. Ássunk egy gödröt a földbe, tegyük bele a terméseket és töltsük fel hamuval. Figyeljünk, hogy a gyümölcsök ne érjenek egymáshoz és ne érintkezzenek a földdel. Zárjuk le a gödröt faanyaggal. E megoldás hosszú ideig tartósít. Tojást is tartósíthatunk hasonló módszerrel.


10. Magok tartósítására és rovarok elleni védelemre is hasznosíthatjuk. Egy agyag edénybe tegyük a tárolni való magokat és szórjuk le hamuval.


11 Tüzet olt.


12. Szappant készíthetünk belőle. Erről bővebben itt olvashattok egy részletes anyagot.

 

Nézzük, mire használhatod fel a kertben, lapozz a részletekért

 

Forrás

 

hirdetes
hirdetes


Ehető gyomnövényeink I. rész

Ehető gyomnövényeink I. rész

2018-04-12

Te tudtad, hogy azt, amit ma csak idegesítő, burjánzó gyomnak tartunk, régen megették? És azt, hogy ebből egy csomó van? Ehető gyomnövényeink I. részéből kiderül, milyen gyomokat fogyasztottak régen, és az is, te hogyan hasznosíthatod manapság. Mindenképp érdemes elolvasni, és a cikk folytatását is! Hamarosan jön az is!

Ehető gyomnövényeink II. rész

Ehető gyomnövényeink II. rész

2018-04-12

Szuper cikkünk második része következik most! Hihetetlen, hogy ennyi olyan növényünk van, amit gyomnak tekintünk, pedig jól hasznosítható a konyhában is, nem? Ha szeretnéd te is megismerni a teljes palettát, ne hagyd ki ezt a cikket sem! Ehető gyomnövényeink II. rész. Frissítsd a konyhai tudásod!

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

Elleptek az élelmiszermolyok? Ezt tedd ellenük!

2018-04-17

Van megoldás az élelmiszermolyok ellen, mostani cikkünkben el is mondjuk nektek, hogyan védekezhettek hatékonyan az élelmiszermolyok ellen! Ha a ti konyhátokat is ellepték az élelmiszermolyok, akkor olvasd el remek tanácsainkat, és szabadulj meg az élelmiszermolyoktól!


2018-04-21 Ezért legyen otthon mindig Epsom só!

Lehet, hogy kevesen ismerik, pedig minden kis kertésznek fontos lenne tudnia róla, és a felszhasználásáról is! Szeretnél szebb kertet, zöldebb füvet, nagyobb terméshozamot, szebb gyümölcsöket és zöldségeket, vagy kevesebb kártevőt? Akkor ezt semmiképp ne hagyd ki! Ezért legyen otthon mindig Epsom só!

2018-04-21 Most tekinthetjük meg a Mecsek kincsét – Nyílik a bánáti bazsarózsa!

A bánáti bazsarózsát mutatok most be nektek, ismerjétek meg ti is ezt a nem mindennapi növényt! Idén egy 6 kilométeres túrát szerveznek, melynek keretén belül élőben tekintheti meg minden jelentkező a bánáti bazsarózsát!

A kerti-, és a cserepes jácint gondozása

Szerencsére nagyon sok hagymás növényben gyönyörködhetünk, ezek közül talán az egyik legszebb a jácint. Én azért szeretem nagyon, mert isteni...

Ezért legyen otthon mindig Epsom só!

Minden jó kertész ismeri az Epsom sót, te hallottál már róla? Ha ne, akkor sincs gond, segítünk pótolni az ismereteket, hogy te se maradj ki a jóból!...




IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.