Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Május 21. Hétfő - Konstantin
hirdetes
 | Szerző: Sz.F.
címkék: Érdekességek

Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

hirdetes
Decemberben számíthatunk a leglátványosabb csillaghullásra!

Nem kell lemondanunk a meseszép látványosságokról az év vége felé sem ugyanis decemberben lesz a legszebb csillaghullás, érkezik a Geminidák meteorraj! Tudd meg, mikor érdemes az eget kémlelned!

Röviden a Geminidák meteorrajról

A Geminidák egy meteorraj, ami minden évben december elején jelenik meg. Fizikai forrásuk a 3200 Phaethon kisbolygó. A meteorok nagyjából két hetes időtartamban láthatók, legnagyobb számban december 14-e körül, ilyenkor elvileg akár 120 meteor is látható egy óra alatt.

 

A Geminidák meteorraj a nevét a meteorrajoknál szokásos módon onnan kapta, hogy az Ikrek csillagkép (latinul: Gemini) felől látszanak kiindulni. A Föld légkörének felső rétegét 35 km/s sebességgel érik el (=126 000 km/h). Ez nagy értéknek tűnik, de valójában ez kisebb sebesség, mint más meteorrajoknál szokásos. A meteorok fényesebbek az átlagosnál. Először 1862-es feljegyzésekben említik a Geminidákat. Ennek oka, hogy korábban a meteorraj útja még nem keresztezte a Föld keringési pályáját, így nem volt látható az égbolton.

hirdetes

 

A raj méltó vetélytársa a nyári Perseidáknak, általában látványos, bőséges csillaghullást hoz, 50-100 felvillanást is megfigyelhetünk a legaktívabb időszakban. Érdemes tehát az eget kémlelnünk még idén, a következő oldalon el is mondom nektek, mikor lesz részünk ebben a mesebeli látványban! 

 

hirdetes


A salátatermesztés rejtelmei

A friss, ropogós saláta szinte minden nyári étel tökéletes kiegészítője. Számos fajtája létezik, és rengeteg fogást segít zöldebbé varázsolni....

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

A datolyaszilva egy ritkán emlegetett, ízletes gyümölcs, amelyet igazán sokféleképpen fogyaszthatunk. Habár nem feltétlenül egyszerű hozzájutni,...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.