Fűszerpaprika lexikon

Minden, amit tudni kell a magyar fűszerpaprikáról

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Világszerte híres a magyar fűszerpaprika és igen büszkék is vagyunk rá. A mai fogyasztói társadalomnak köszönhetően, ha nem is versenytárs, de mindenképp helyettesítő termék százai vannak a piacon, amelyek kiszorítani kívánják a mi szeretet paprikánkat. Egy kis bemutatással készültünk a paprikának eredetéről, elkészítéséből és a fajták sokszínűségéből!

A világon nincs olyan helye, ahol ne ismernék a magyar fűszerpaprikát, ez nem is véletlen, hiszen az egyik legjobb a magyar fűszerpaprika, büszkék is lehetünk rá.

A fűszerpaprika történelme

 

A paprika, mint olyan az összes fajtájával együtt Közép-, ill. Dél- Amerikából származik. A burgonyafélék családjába tartozik, a Capsium nemzetségbe. Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg. Az első példányokat a szegedi ferences kolostor kertjében termesztették. Először 1604-ben jegyezték le törökbors néven.

Az elején még nem tartották igazán hasznos fűszernek, sőt a gazdagabbak rossz hatású növényként kezelték és ezt az orvostudomány is így látta akkoriban. A szegényebbek viszont ezzel borsozták az otthoni főztet. A XIX. századra megbékéltek vele sőt egy századdal később már gyógyszerként is elismerték. A magyarok sokáig a nemzetek konyháinak keveredéséből élt és épp azért, hogy honosítsák, forradalmasították a zsíron pirított hagyma és fűszerpaprika hozzáadásával. Amelyeket az átutazók meg is említettek sokszor hazájukban. A magyar hangsúlyozás érdekében igyekeztek mindent paprikázni.

 

A fűszerpaprika maga

 

A fűszerpaprika-őrlemény a fűszerpaprika-növény beérett és megszárított termésének megőrlésével nyert termék. Őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a készült finomra őrölt por.

„Gyártásához csak bizonyos előírásoknak (törvény, rendelet, Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ) I. kötet), nemzeti szintű ajánlásoknak (MÉ II. kötet, szabvány), vagy ha ezek egyike sem stimmel, a szokásos kereskedelmi követelményeknek és az étkezési célnak megfelelő minőségű anyagok használhatóak fel.” 

 

Felhasználható anyagok

  • Fűszerpaprika- növény
  • Fűszerpaprika- féltermék
  • Egyéb anyagok: Víz, ivóvíz-minőségű, bakteriológiailag kifogástalan állapotú. 

 

Nézzük meg, hogyan készül a fűszerpaprika, lapozz tovább

A világon nincs olyan helye, ahol ne ismernék a magyar fűszerpaprikát, ez nem is véletlen, hiszen az egyik legjobb a magyar fűszerpaprika, büszkék is lehetünk rá.

Fűszerpaprika elkészítése

 

A leszedett gyümölcs nem teljesen érett állapotában van, ezután utóérlelik, válogatják és megtisztítják őket. A megszárított paprikát pedig kicsumázzák attól függően, hogy elérte a megfelelő minőségi szintet, ezt követően összezúzzák és megőrlik szorosra állított kőpárok között átjáratva felmelegítik. A kész őrleményt kondicionálják, hűtik, pihentetik és kész a csomagolásra.

 

Fűszerpaprika fajtái

 

  • Csemege, ha egyöntetű megjelenésű, piros, világosabb piros, vagy sárgáspiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal.

 

  • Az édesnemes kissé mozaikos megjelenésű, piros, világos piros, sárgáspiros, vagy sárgásbarnás árnyalatú.

 

  • rózsapaprika szintén kissé mozaikos megjelenésű, fakópiros alapszínű sárgásbarnás árnyalattal, enyhén csípős.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

köztakaró (kültakaró)

az állati testet borító, annak a külső környezettel érintkező része. Funkciója elsősorban... Tovább

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Növénytermesztés