Tippek fokhagyma termesztéshez

Így termeszthetsz fokhagymát egyetlen gerezdből

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Tippek a sikeres fokhagyma termesztéshet

Hol termesszünk fokhagymát?

A szüretelés után mosd le őket alaposan, és hagyd, hogy néhány napig a napon száradjanak. A fokhagyma benti termesztéséhez szükséged lesz valamilyen növénytartóra, termőközegre, és egy fokhagymára. Keress egy legalább 20cm mély tartót, aminek az alján lyukak vannak a vízelvezetéshez (ha nincs, akkor fúrj rá néhányat).

Ha több mint egy hagymát szeretnél ültetni, akkor akkora növénytartóra lesz szükséged, amiben egymástól, és a szélektől is 10-10 cm-re ültetheted a gerezdeket. Töltsd fel tehát talajjal a növénytartót. Bontsd szét a hagymafejet, és dugd a talajba a gerezdeket hegyes végükkel felfelé. Mindegyik 10-15cm mélyre kerüljön, 10-10cm-re egymástól és a falaktól.

Helyezd a növénytartót egy olyan helyre, amelyet rengeteg közvetlen, legalább napi 8 óra napfény ér (például egy ablakpárkányra). Ne feledd, hogy a talajt folyamatosan nyirkosan kell tartanod, és minél melegebb helyen tartod őket, annál több vízre lesz szükségük. Ügyelj rá továbbá, hogy a felesleges víznek legyen hová elfolynia a tartóból. Amikor a levelek 7,5-10cm-esre nőnek, csípd le őket, és csak nagyjából 2,5cm-t hagyj meg nekik, amiből visszanőhetnek. A növények energiáját így a hagymák méretének növelésére vezetheted át ahelyett, hogy a levelekre pazarolnák azt. Egy idő után a levelek maguktól abbahagyják a növekedést.

Mikor szüreteljünk?

Miután a levelek száradni és halványulni kezdenek, ideje leszüretelni a termést. Óvatosan ásd fel fokhagymádat, ami ekkorra már egyetlen gerezdből teljes fejjé kellett, hogy kifejlődjön. Ha szeretnéd, akkor a fejekből egy-egy gerezdet kiválasztva újabb hagymákat ültetshetsz. A szüretelt fokhagymákat egy hideg, sötét helyen érdemes kiszárítani – ilyen körülmények között 3-7 napig is eltarthat ez a folyamat. Remélem, cikkünkkel sokat tudtunk segíteni nektek, vágjatok bele a termesztésbe ti is minél hamarabb!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

konyhasómérgezés

főként sertésben, ritkábban baromfiban fordul elő, konyhai hulladék, páclé, túlsózott... Tovább

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Zöldség