Már most megtudhatod, hogy lesz-e hó karácsonykor!

hirdetes

Lesz-e idén fehér karácsonyunk? Nézzük az esélyeket!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fehér karácsony alatt azt az időjárási helyzetet értjük, melynek során december 24-én este több magyar nagyvárosban is hóréteg mérhető. Az ünnep közeledtével már hetekkel vagy hónapokkal előre felteszik a meteorológusoknak a kérdést, hogy fehér lesz-e karácsony. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy “a tudomány ugyan folyamatosan fejlődik, ennek ellenére megbízható, szakmai szempontból alátámasztott számításokkal sem lehet 7-10 napnál hosszabb időtartamra előre jelezni az időjárást”. – közölték tavaly. Nézzük, mire számíthatunk idén! 

Már most megtudhatod, hogy lesz-e hó karácsonykor!

A meteorológiai statisztikák alapján a fehér karácsony egyáltalán nem általános Magyarországon – jegyezték meg. Csak a budapesti adatsorokat nézve is, átlagosan nagyjából minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas; erre átlagosan ötévente kerül sor – írták. Az elmúlt száz évben Budapesten mindössze 15 alkalom volt, amikor Budapesten az ünnep mindhárom napján legalább 5 centiméteres volt a hóréteg. A főváros “leghavasabb” karácsonya 1935-ben volt. Akkor ugyanis 30 centiméteres hóréteggel indult az ünnep, és a végére is mindössze 5 centimétert olvadt a hótakaró.

hirdetes

Csökken az esély

Már a huszadik században is érzékelhető volt, hogy a fehér karácsony valószínűsége folyamatosan csökken az északi féltekén. A meteorológusok szerint ez a tendencia nem fog megfordulni, 2100-ra még a jelenleginél is ritkább lehet a fehér karácsony a klímaváltozás miatt. Ha valaki most azt mondaná, hogy december 24-én fog szállingózni, vagy havas lesz a táj, az sokkal inkább vágyai kifejezése lenne, mintsem tudomány. A következő oldalon megtudhatod, mire számíthatunk idén karácsonykor! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

utóérés

az érett magvakban végbemenő fejl. folyamat. A talajjal való kapcsolat megszűntével a mag... Tovább

6/2006. (I. 20.) FVM rendelet

a halászatról és a horgászatról szóló 1997. évi XLI. törvény végrehajtásának egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek