A Búbos banka lett a 2015-ös Év Madara, ismerd meg te is

hirdetes

2015 Év Madara – bemutatjuk a Búbos bankát

Szélesi Ferenc - Főkertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Lezárult a szavazás, 2015 Év Madara a Búbos banka lett. Minden évben megválasztják az Év Madarát, amelyik megnyeri a versenyt, a következő évben kiemelt figyelmet kap, védelmére sokkal jobban odafigyel mindenki. 

A Búbos banka lett a 2015-ös Év Madara, ismerd meg te is

 

A 2014-es Év Madara díjat a Túzok nyerte, ide kattintva megismerhetitek ezt a gyönyörű madarat.


A 2015-ös Év Madara választást viszont a Búbos banka nyerte 1928 szavazattal, mögötte a Vörösbegy végzett 1671 szavazattal, míg a harmadik helyezett a Fekete Rigó lett 1442 szavazatot kapva.

 

Most pedig ismerjük meg közelebbről a Búbos bankát
 

A búbos banka a madarak osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak rendjéhez tartozó a bankafélék családjába tartozó Upupa nem egyetlen faja.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1989-ben és 1990-ben „Az év madarává” választotta.

 

Korábban több rendszer (némelyik ma is) különálló fajként fogadta el az afrikai alfajt Upupa africana néven. Ennél a madárnál az evezőkön látható fehér sávok, fehér folttá olvadtak össze. Ez volt az elkülönítés alapja. A két feltételezett faj hangja, viselkedése és szaporodás biológiája oly mértékben megegyezett, hogy jelenleg legtöbbször azonos fajba sorolják őket.

 

A Természetvédelmi Világszövetség külön fajként tartja nyilván a Madagaszkáron élő madarakat, Upupa marginata néven. A legtöbb rendszerben azonban ezeket is csak alfajnak tartják.

hirdetes

 

Egy korábban élt nagy testű, feltehetően röpképtelen rokon faj Szent Ilona szigetén fordult elő. Ez a Szent Ilona-szigeti búbos banka (Upupa antaios), mely csak csontmaradványok alapján ismert. Kipusztulását a vadászat és a meghonosodott emlős ragadozók (mindenekelőtt macskák) okozták, röviddel azután, hogy a szigetet 1502-ben felfedezték.

A Búbos banka lett a 2015-ös Év Madara, ismerd meg te is

 

Előfordulása

 

Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában is fészkel; telelni Afrika középső részére vonul. A nyílt állományú, rétekkel, legelőkkel szomszédos öreg erdők lakója, ahol a fészkeléshez odvas fákat talál. Megjelenik az emberek közelében is.

 

Megjelenése

 

Testhossza 25-29 centiméter, szárnyfesztávolsága 44-48 centiméter, testtömege 45-87 gramm. Rigónál nagyobb, tarka tollruhájú madár. Fején jellegzetes, sugarasan felmereszthető tollbóbítát visel, amely nyugalmi állapotban a tarkóra simul. A felnőtt egyedek feje, nyaka és egész alsóteste világos rozsdássárga. A hát és a szárnyak feketék, sűrű fehér harántsávozással. A farok fekete. A faroktollak közepén széles fehér harántsáv húzódik. A bóbita tollai rozsdavörösek, az első 4–5 toll vége fekete, a leghosszabb tollak vége fehér–fekete. A fiatalok elmosódottabb, halványabb színezetűek. A bóbita nem olyan fejlett, mint a felnőtteknél. A csőr enyhén lefelé ívelt, hosszú, csipesszerű és fekete. A láb ólomszürke, a szem sötét barna.

hirdetes
A Búbos banka lett a 2015-ös Év Madara, ismerd meg te is

 

Életmódja

 

Fő eledelét a rovarok képzik. Leginkább a földön keresgél, lárvákkal, sáskákkal, gilisztával, tücskökkel, cserebogárral, lótetűvel táplálkozik, amelyeket hosszú csőrével a földből is kiszed.

 

Szaporodása

 

Üregekben, harkály által készített odúban, emberi településeken fészkel. Fészekalja 5–8 tojásból áll, melyen csak a tojó 16–19 napig kotlik. A kirepülés a kikelés után 26–27 nappal történik.

 

Érdekesség

 

A búbos bankáról egy utcát neveztek el Budapest XVII. kerületében, a Madárdombon.

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Békési Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békés Széchenyi tér 15. 5630 Magyarország Tovább

ádáz (Aethusa cynapium L.)

az ->ernyősök családjába tartozó egyéves, erős orsógyökerű, a petrezselyemhez hasonló,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok