Értesülj a legújabb cikkekről,
iratkozz fel a hírlevelünkre:


Cikkajánló

Érdekességek

Így készíthetsz te is magadnak almaborecetet házilag!

A nyers, pasztörizálatlan almaborecetet az egészséges életmód rajongói folyékony aranynak tartják. Ez a sokoldalú ecetfajta számtalan módon...

Kövess minket Facebookon is

X
-->

A következő cikkben bemutatjuk nektek a bodzát, illetve remek bodzás recepteket mutatunk.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. December 13. Szerda - Luca
hirdetes
címkék: Növénytermesztés, Növényvédelem

Így használd fel a bodzát!

hirdetes
Így használd fel a bodzát!

A bodza az egyik legősibb növény, felhasználásának rengeteg módja van, gyógyító hatásáról azonban még mindig csak kevesen tudnak. A most következő cikk azt a célt szolgálja, hogy megismertessük veletek ezt a csodálatos növényt, mellette mutatunk pár remek receptet is! 

 

A bodzáról röviden

 

A bodza egyes rendszertanokban a pézsmaboglárfélék családjának egyik növénynemzetsége. Mások a loncfélék családba sorolják, és vannak, akik a bodza és a bangita nemzetséget a bodzafélék családjába vonják össze. Az egyre elfogadottabb APG osztályozás több korábbi családot egyesített a pézsmaboglárfélék családjában.

hirdetes

 

Felhasználása

 

A gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete. A bodzafa könnyen megmunkálható, de manapság nem használják, és régen is csak bizonyos speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka, hogy az ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. Ezt a szivacsos részt eltávolítva (hagyományosan forró dróttal égették, piszkálták ki), egyszerű, üreges botot kapunk, ami számos tárgy (bodzasíp, furulya, bodzapuska) készítéséhez kiváló.

 

A bodza fájának fűtőértéke elenyésző. Kizárólag bodzafából úgyszólván lehetetlen tüzet rakni, egészen szárazon is alig gyullad meg, csak izzik és hamuvá omlik össze. A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág (bodzafánk). Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Kisütés után bodzalekvárral vagy fõzött, bodzavirágos krémmel töltik.

 

Gyógyhatása

 

Gyógyhatása: Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják. És akkor most jöjjenek a receptek, lapozz tovább!

 

hirdetes

hirdetes

Először engedték ki a lovakat a friss hóba – Elkészült az év legaranyosabb videója!

Annyira aranyosak a videóban szereplő lovak, hogy nehéz szavakat találni! Először engedték ki őket a friss hóba, ők pedig nem igazán illetődtek meg,...

Próbáld ki ezt a 10 trükköt és virágozzon az összes szobanövényed egész télen

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak...