baromfi
a tenyésztett szárnyas állatokat összefoglaló néven b.-nak nevezik; ezek a tyúk-, a pulyka-, a kacsa-, a lúd-, a páva-, a gyöngytyúk- és a galambfajok. A b. külleme jelentősen különbözik más háziállatfajokétól; a szájszervük csőrré alakult, ami az alsó és felső ajak elszarusodott bőrének felel meg, csontos alappal. A fejen bőrfüggelékek találhatók, amit a tyúkféléknél taréjnak, ül. áll- és füllebenynek neveznek; ezek a kakasokon fejlettebbek. A gyöngyös bőrfüggelékét sisaknak és állebenynek, a pulykáét arc-, áll- és nyaklebenynek nevezik. A törzs formája, izmoltsága fajonként, és azon belül a termelési iránynak megfelelően változik. A láb bőre elszarusodott, pikkelyekkel borított; a víziszárnyasok ujjai között úszóhártya található. Az ujjak közül 3 előreáll, egy hátra. Az utolsó ujjpercen található a karom. A testet a különböző alakú, színű, szerkezetű és nagyságú ->tollakból felépülő tollazat fedi, ami fajonként, fajtánként, ivaronként és testtájéktól függően is változik. A b. testét a tollazat alatt a vékony, puha bőr borítja, amelyben az emlősöktől eltérően sem faggyú-, sem verejtékmirigyek nincsenek. A fartőmirigyek zsírszerű váladéka a toll védelmét szolgálja. A bőr fehér, sárga, palaszürke v. fekete lehet. A b. pigmentszegény bőrének színét a takarmányokban levő természetes és mest. festékanyagokkal befolyásolni lehet. A kifejlett b. tollazatát évente egyszer (május és november között) vedli, majd új tollat növeszt. Vedléskor a tyúkok beszüntetik a tojásrakást, lanyhul az ivari életük. Üzemi viszonyok között az elhúzódó, spontán vedléseket megelőzendő, mest. vedletést alkalmaznak. A b.-t húsáért, tojásáért, tolláért, ritkábban sportcélok miatt tenyésztik. A b. hústermelése nagymértékben függ a fajtól, fajtától, az ivartól, a kortól, továbbá a tartási és takarmányozási viszonyoktól. A tyúk, pulyka és gyöngyös ún. fehér húst, a kacsa és lúd ún. barna húst termel. Má a lédús, porhanyós, finom rostú hús a keresett, ezért egyre fiatalabb egyedek kerülnek vágásra. A b.-fajok húsa táplálóbb, fehérjében dúsabb, zsírja könnyebben emészthető, mint más gazd. állaté. A zsírtermelés fokozására, a májtömeg növelésére a kacsát és a ludat tömik. A tömés a kacsa esetében 2 hétig, a ludaknál 4 hétig tart. A tyúkfélék tolla kevésbé értékes, míg a víziszárnyasok ->tépéskor nyert fehér tolla keresett. A b. trágyája értékes, minden mg. és kertgazd. kultúrában felhasználható. A b. takarmányozásának elve fajonként is eltérő. Általában koncentrált takarmányt, elsősorban abrakot igényelnek. A pulyka, a gyöngyös szívesen fogyasztja a rovarokat, magvakat, a lúd jól értékesíti a legelt füvet. Nagyüzemekben minden b.-fajnak keveréktakarmányokat adnak.
A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!
Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz,...
Elmondom miért termesztem a krumplit konténerben, ezután te is így fogod
A krumpli, vagy tudományos nevén a burgonya, hagyományosan a magyar konyha egyik alapvető alapanyaga. Azonban a hagyományos földben történő termesztés helyett egyre többen...
Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz
Ahogy a tavaszi napok hosszabbodnak és melegebbé válnak, a kertészkedés iránti lelkesedés is növekszik. A zöldségeskert sokak számára nem csak hobbi, hanem szenvedély, és mit...
Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok
Az aloe vera leveleinek elsárgulása többféle okra vezethető vissza. Ha szeretnéd újra szépnek, életképesnek, erőtől virulónak látni a növényt, akkor ezeket ellenőrizd....
Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés
A növénytermesztés magról kiváló módja annak, hogy költséghatékonyan és fenntartható módon saját zöldséget, gyümölcsöt vagy virágot termeszthessünk. Azonban nem elég...
Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik
A zöldségeskertek gazdagon termő földjein, ahol a praktikum és az esztétika összetalálkozik, kevés növény képes annyi sokoldalúságot és értéket hozni, mint a sarkantyúka...
Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez
A kertészkedés mindig is egy örömteli tevékenység volt számomra, ami nem csak a szakmám, de a hobbim is egyben - különösen, amikor fenntartható módszereket alkalmazva...
Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!
Már egy ideje tervezgeted, de valahogyan mindig csak halogatod? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket. Azt...
Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat
Egy ókori argentin temetkezési helyen talált rókacsontok vizsgálata alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy az akkor emberek háziállatként tarthatták a...
Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?
Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked...
Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet
Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy...
Közeleg a zöldbab ültetés ideje: Ezek a zöldbab ültetés lépése
Imádom a zöldbabfőzelék mellett, a zöldbabos húsételeket is, ezért úgy döntöttem, idén én is ültetek zöldbabot a veteményesben. Bizony! Első kérdésként fel is merült...