bárányhizlalás
vágóbárányok előállítására többféle lehetőség kínálkozik. Ny- és É-Európa bőséges legelőin a bárányokat 120—150 napos korig szoptatják, és a tőgy alól értékesítik a legeltetési időszak végén, ill. a pároztatási időszak megkezdése előtt. A bárányok az értékesítésig nem kapnak abrakot v. csak a nevelés legutolsó, ún. hizlalási időszakában. Ezt a módszert akkor javasolják, ha évente egyszer elletnek, a legelő bősége v. a legelő kisülése után szántóföldi tarlók legeltetésére nyílik lehetőség. Mo.-on a korán elválasztott pecsenyebárányok abrakos hizlalása terjedt el. Ez a hizlalási technológia már a választás előtt azzal kezdődik, hogy hozzászoktatják a bárányokat a később is etetendő abrakkeverékhez és a törésmentes választás céljából arra törekednek, hogy a 12—14 kg-os bárányok napi tápfogyasztása elérje a 0,4 kg-ot. A fiatal bárányokban rejlő növekedési képességet csak akkor lehet teljesen kihasználni, ha a max. táplálóanyag-felvétel feltételei rendelkezésre állnak. Á monodiétás jellegű takarmányozás terjedt el, ennek során főleg a szénaliszt tartalmaz nyersrostot. A módszer technológiai előnye, hogy a takarmányozás egyetlen formára csökkenthető, és ->önetetők révén automatizálható. Rendes körülmények között az almozott istállóban tartott állományokban az egyoldalú abraketetés nem jár káros következménnyel. A bárányok az almozások alatt jóllaknak szalmából, de a rácspadlón tartott bárányok ezúton nem tudják kielégíteni természetes rostéhségüket. Ilyenkor célszerű széna adása. A jó minőségű széna nemcsak a rostigényt elégíti ki, hanem jelentős tápértéke is van, könnyen és jól emésztődik, alig csökkenti az állatok sza.-fogyasztását. A 20—25 kg-os testtömeg elérése után az abrakadagot célszerű korlátozni, és a takarmányadag minél nagyobb hányadát tömegtakarmányból fedezni, még annak árán is, hogy a nevelési idő kitolódik. A nagy testtömegű — 30—40 kg-os — pecsenyebárányok előállításához más a nevelési és hizlalási módszer. Ebben az esetben lehetőleg március—áprilisra érdemes az elletést tervezni, így a vemhesség utolsó szakasza esik csupán a költségesebb istállózási időszakra. A bárányozás a bőséges tavaszi legeltetési idényre várható. Az anyajuhhal együtt a bárányok is kijárhatnak a legelőre. A bárányok jó legelőn 150 napos korig 150—200 g napi gyarapodást is elérhetnek és 30 kg körüli testtömegben választhatók. Ebben az esetben felesleges a választott bárányokkal költséges tápokat etetni, 0,3—0,5 kg vegyes gazd. abrakkal kiegészíthetők az alkalmi tarlókon található bőséges legelők. Ha a legeltetési alkalom megszűnne, 0,5 kg széna, 2—3 kg szilázs mellé 0,5 kg gazd. abrakot ajánlatos kiegészítésként etetni. A nagyobb testtömegű hízó bárányok takarmányadagjában 40% lehet a széna-arány anélkül, hogy az a napi gyarapodást csökkentené. A bárányok 35—40 kg-os testtömegben értékesíthetők. A nagyobb hizlalási végső testtömeg hizlalástechnológiai feltétele a hizlalás kezdetén a visszatartottabb energiaellátás, gen. feltétele pedig a nagyobb testtömegű, jobban izmolt húsfajtákkal végzett árutermelő ->keresztezés.
A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról
A barátposzáta az egyik legkülönlegesebb és legtitokzatosabb madárfaj, amely valaha létezett. Különleges képességeikkel, egyedi viselkedésükkel és ritkaságukkal kivívják az...
Tavaszi tuja mosás: 5 fontos lépés a betegségek elkerüléséhez
A tavasz beköszöntével nem csupán a természet ébred új életre, hanem a kertészek is nekilátnak a kerti munkáknak. Ilyenkor kerül sor a növények, többek között a tuják...
Ültessünk kálát tavasszal, és gyönyörködjünk benne őszig!
A kála elegáns virágaival és üde színpompájával igazi dísze lehet kertünknek. A kertészek kedvence nemcsak látványos virágai miatt, de gondozása is viszonylag egyszerű....
Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?
Március vége felé járva hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a tavasz nem egyenlő a tél végleges befejeztével. A nappalok melegek és napsütésesek, de az éjszakák és a hajnalok...
Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is
A leandert nagyon sok olvasónk szereti, és ezen én nem csodálkozom, hiszen nagyon szép, én magam is nagyon szeretem, még ha már kertjében is látom, mindig megcsodálom. Épp egy...
Ezzel a trükkel a levendulád jobban fog illatozni, mint valaha
A levendula a mediterrán vidékek ikonikus növénye, melyet nemcsak gyönyörű lila virágairól, de bódító illatáról is ismerünk. Akár a kertben díszeleg, akár szárítva...
Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek
Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál. Most csupán néhány okot mutatunk, amiért...
Készítsd el az olaszok húsvéti kalácsát, a colombat!
A húsvét a megújulás, a tavasz és a család ünnepe. Ilyenkor a finom falatok sem hiányozhatnak az asztalról. Miért ne próbálnánk ki idén az olaszok húsvéti specialitását, a...
Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT
Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. Ez az étel elegánsan mutat az ünnepi asztalon, és a...
5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben
A parlagfű nem csupán kellemetlen allergiás tüneteket okoz, de komoly anyagi következményekkel is járhat a tulajdonosok számára, akik nem gondoskodnak a növény irtásáról....
Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum
Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött az az önkéntességen alapuló felújítási program, amelynek célja a MATE budai kampuszának otthont adó...
5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez
A tavasz beköszönte a kertészek számára a vetés szezonját jelenti. A korai vetések kihasználják a hűvösebb időjárást és a nedves talajt, ami elősegíti a magok...