Zöldségtermesztés árnyékban

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2018. Február 18. - Bernadett
hirdetes
 | Szerző: Szélesi Ferenc - Főkertész
címkék: Zöldség

17 zöldség, amit érdemes árnyékban termeszteni

hirdetes
Zöldségek, amik árnyékban érzik magukat a legjobban

A legtöbb zöldségnek temérdek napfényre van szüksége, hogy termést hozhasson, hiszen a napfényből állítják elő fotoszintézis során saját táplálékukat. Amennyiben nem töltenek elengedő időt a napon, nem hogy minket, de saját magukat sem lesznek képesek ellátni.

De nem kell mindjárt megijedni – ha kerted többnyire árnyékos helyen is van, még nincs minden veszve. Rengeteg olyan zöldség is létezik, amelyek kifejezetten jól tűrik a közvetlen napfényhiányt. Nézzük, hogy mi minden kerülhet többnyire árnyékos ágyásodba.

 

1. Bordáskel – (Minimum 2-3 óra napfény)

A kínai kelként emlegetett bordáskel nagyméretű, zöld leveleket hoz hosszú, kanálformájú levélszárain. Gazdag A és C-vitaminban és a rák megelőzését elősegítő glükozinolátokban. Tápértékét ketinve bordáskel a második helyen áll az összes növény között. Bármilyen zöldséges kertben érdemes hideg évszaki zöldségként termeszteni, de részben napos ágyásokban nyári növényként is tartható.

hirdetes

 

2. Japán mustárspenót – (Minimum 2-3 óra napfény)

A japán mustárspenót számára ideálisak a részben árnyékos területek, mert napi csupán 2-3 órányi közvetlen napfénnyel is beéri. Spenótszerű levelei akár nyersen is fogyaszthatók salátákban, de akár főzhetők vagy piríthatók is. Lényegében bármilyen célra helyettesítheti a „hagyományos” spenótot. Általában tavaszi és őszi haszonnövényként szokás termeszteni, de ha elegendő árnyékot kap, akkor még a nyár kezdeti időszakában is jól érzi majd magát.

 

3. Zöldhagyma – (Minimum 3 óra napfény)

A hagymáknak hosszú növekedési időszakra és rengeteg napfényre van szükségük hogy kedvező méretű terméseket hozzanak. A zöldhagymák azonban megelégszenek csupán annyi fénnyel, ami éppen átszűrődik egy föléjük magasodó fa levelei között (vagy egy olyan ágyással, ami csak napi 3 óra napfényt kap). Érdemes már tél végén elültetni a magvakat házon belül, majd tavasszal kiültetni a palántákat a kertbe. Ügyelj rá, hogy az ágyás mindig nyirkos maradjon. Amint elérik a 15 centit, kezdődhet a szüret. A következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes
hirdetes


Minden, ami cukkini - Cukkinis receptek

Minden, ami cukkini - Cukkinis receptek

2017-08-05

A cukkini a tök, a sárgadinnye és az uborka unokatestvére. Latin-Amerikában (Guatemala, Mexikó) már több száz éve ettek cukkinit, ami Kolumbusz Kristóffal került Európába, ahonnan azután a hódítók (Portugália, Spanyolország) jóvoltából vált ismertté Európ

10 gyakori kertészhiba, amire érdemes odafigyelni!

10 gyakori kertészhiba, amire érdemes odafigyelni!

2018-01-04

Sajnos nagyon sok olyan hibát követünk el kertészkedés közben, amit elkerülhetnénk! Most 10 olyan kertészhibát mutatok be nektek, amire érdemes odafigyelni!

Paprikahajtatási kisokos mindenkinek!

Paprikahajtatási kisokos mindenkinek!

2018-02-06

Minden, amit tudni érdemes a paprikahajtatásról, egy tapasztalt szakember osztja meg veletek tudását, most megtudhattok mindent a paprika hajtatásáról!


2018-02-10 Így termessz növényeket egy egyszerű vászonzsákban

Zsákkert, zsákágyás, vászonkert – a módszer neve korántsem olyan lényeges, mint a haszna. Ez a növénytermesztési technika a gazdaságosabb növénytartós megoldások közé sorolható, és ha csak egy keveset is tudsz a növénytartós kertészkedésről, akkor tudod, hogy milyen sok előnyt kínál.

2018-02-13 Így készíts magadnak négyzetlábas ágyásokat

A négyzetlábas kertészkedés egy emelt ágyás kialakításáról, és azon ágyás kisebb négyzetekre való felosztásáról szól, a magvak és a palánták egy négyzetlábnyi (30 x 30 cm) parcellába kerülnek (egy nagyobb ágyáson belül), amelyekből egymás mellett több is elfér, akár kis helyen is.

Bírjuk virágzásra az orchideát fokhagymával!

Én megmondom őszintén, hogy soha nem gondoltam volna arra, hogy fokhagymával kezeljem az orchideámat. Végül kipróbáltam ezt a szokatlan módszert, és...

Változások az erdőgazdálkodás jogszabályaiban

Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosítása elengedhetetlenné tette a törvényben...
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.