Értesülj a legújabb cikkekről,
iratkozz fel a hírlevelünkre:


Cikkajánló

Házi kedvencek

Kaliforniában törvényt hoztak: a menhelynek segítenie kell a kisállat kereskedéseknek!

Az új törvény előírja, hogy a kisállat kereskedéseknek a helyi menhelyekkel kell együtt dolgozniuk, hogy több mentett kutya, macska és nyúl...

Kövess minket Facebookon is

X
-->
Balaton Már csatlakoztam Köszi, most nem

Akvapónia lakásban való növénytermesztéshez

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2017. Október 23. Hétfő - Gyöngyi
hirdetes
 | Szerző: Szélesi Ferenc - Főkertész
címkék: Nemesítés, biotechnológia, Növénytermesztés, Növényvédelem

Asztali akvapónikus rendszer készítése beltéri kertészethez

hirdetes
Ismerd meg az akvapóniát

Sokakat vonz a beltéri kertészet, vagy „házi növénytermesztés”, aminek több oka is lehet. Egyeseknek nincs elegendő helyük az udvaron (vagy udvaruk sincs, például panellakás esetén), míg mások nem szeretnének az időjárás viszontagságai és az évszakok szélsőséges sajátosságai miatt aggódni.

Akármi is legyen az ok, sokan keresik a megoldást az önellátó növénytermesztésre. Erre bár számos megoldás létezik mind a szabadban, mind zártabb helyeken, mi most az úgynevezett akvapónikus módszerrel fogunk megismerkedni.

 

Mi is az az akvapónia?

Az akvapónia lényegét legegyszerűbben egy természetes példával lehetne szemléltetni. Vegyünk egy egyszerű tavat – a tóban élő halak rovarokat, más halakat és növényeket fogyasztanak táplálékként. Ezt követően a halak ammóniát „termelnek”, ürülék formájában.

hirdetes

 

A folyamatba ekkor csatlakoznak az úgynevezett Nitrosomonas baktériumok, amelyek nitritekké alakítják az ammóniát. Az így keletkező nitritekből aztán a Nitrobacter baktériumok állítanak elő nitrátokat. A tó növényei (a víz alatt és a part mentén) ezeket a nitrátokat elhasználhatják tápanyagként, frissen tartva ezzel a tó vizét a halak számára. Ezt nevezik nitrogén-ciklusnak, és ez az a folyamat is, ami lehetővé teszi az akvapóniát. A következő oldalon elmondom, hogyan hozhatod létre ezt a rendszert saját kezűleg! 

 

hirdetes

hirdetes

Asztali akvapónikus rendszer készítése beltéri kertészethez

Asztali akvapónikus rendszer készítése beltéri kertészethez

2017-10-11

Az akvapónia egy nagyon hasznos és olcsó módszert, amit mindenkinek csak ajánlani tudok! Ha a lakásodban szeretnél növényeket nevelni, akkor az akvapónia a megoldás!

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

Örökzöld fák gondozása és karbantartása

2017-10-03

Cikkünkben mindent megtudhattok az örökzöld fák gondozásáról, az örökzöldek neveléséről. Szakértőnk osztja meg tapasztalatait az örökzöldekkel kapcsolatban!

9 évelő, amiket ősszel érdemes elültetni

9 évelő, amiket ősszel érdemes elültetni

2017-09-22

Mostani cikkünkben olyan évelő növényeket mutatok be nektek, melyeket most, ősszel érdemes elültetni azért, hogy csodálatosan szépek legyenek a későbbiekben!


2017-10-16 Így gondozd karácsonyi növényeidet!

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2017-09-13 Így teleltesd át trópusi növényeidet

A trópusi növényeket is átteleltethejtük sikeresen, szakértőnk most el is mondja nektek, mit kell hozzá tennetek! Fogadjátok meg nagyon szuper tanácsait!

2017-09-30 Így lehet függőleges kerted egy palackban

Egy remek módszert osztok meg most veletek, könnyedén hozhattok létre függőleges kertet egy palackban is, nekem nagyon tetszik, remélem, hogy nektek is!

2017-09-04 A tavirózsa ültetése, nevelése, gondozása

Tudj meg mindent szakértőnktől a tavirózsa gondozásáról, a tavirózsa neveléséről, a tavirózsa ültetéséről, mindent elmondunk, amit tudni kell a tavirózsáról!

Boruljon virágba nálad is tél legszebb virága, minden az amarillisz gondozásáról!

Nem sok virágba gyönyörködhetünk télen, ezért kell mindent megtennünk azért, hogy például az amarillisz csodálatosan szép legyen a leghidegebb...

Az igazi magyar halászlé - Íme, a legjobb receptek!

Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek...