Látogasd meg minden nap az Agrároldal.hu mezőgazdasági portált naprakész, friss hírekért, érdekes cikkekért, tanácsokért.

Bejelentkezés  |  Regisztráció  | 2016. Június 26. - János
Hirdetés
| Szerző: Dr. Zsombik László

A burgonya betegségei

Ikernövés esetén a gumó 2-4 azonos méretű gumórészből áll, míg fiasodás esetén egy gumón több kis gumó képződik (1. kép). Fűzérképződésnek nevezzük, amikor a gumó rügyeiből sztóló fejlődik, ezen kis gumók képződnek. Az ilyen alakváltozáson keresztülment gumóknál a keményítőtartalom is csökken, ezáltal a gumóhús üvegesedik. A felsorolt tünetek a nem folyamatos vízellátásra vezethetők vissza. Gumózöldülés akkor fordul elő, ha a fejlődő burgonyagumó napfénnyel érintkezik, így abban klorofill képződik. Ezeket a gumókat étkezésre és takarmányozásra alkaloid tartalmuk miatt nem szabad felhasználni.
Hirdetés
A burgonya élettani betegségei

 

Ikernövés esetén a gumó 2-4 azonos méretű gumórészből áll, míg fiasodás esetén egy gumón több kis gumó képződik (1. kép). Fűzérképződésnek nevezzük, amikor a gumó rügyeiből sztóló fejlődik, ezen kis gumók képződnek. Az ilyen alakváltozáson keresztülment gumóknál a keményítőtartalom is csökken, ezáltal a gumóhús üvegesedik. A felsorolt tünetek a nem folyamatos vízellátásra vezethetők vissza. Gumózöldülés akkor fordul elő, ha a fejlődő burgonyagumó napfénnyel érintkezik, így abban klorofill képződik. Ezeket a gumókat étkezésre és takarmányozásra alkaloid tartalmuk miatt nem szabad felhasználni.

 

 

 


 


 

A burgonya vírusbetegségei

A burgonya levélsodródás a burgonya egyik legsúlyosabb vírusbetegsége. A betegség következtében akár 80%-os termésveszteséggel is lehet számolni. A betegségre jellemző tünetek a levelek kanalasodásában (sodródásában), törékennyé válásában, klorotikus elszíneződésben mutatkoznak. A levelek sodródása a növény felső részén kezdődik. A vírus terjedésében a levéltetveknek van szerepük. Fertőzött burgonyagumóval terjed. Fontos az egészséges, vírusmentes vetőburgonya használata. A fajták között vannak a kórokozóval szemben kevésbé fogékonyak is. A gumó előhajtatásával (a tenyészidő rövidítésével), korai ültetés és korai száreltávolítás csökkenti a kárt. Vetőmagtermesztésnél a levéltetvek rajzáscsúcsánál végzett szártalanítás megakadályozza a gumók fertőződését. A levéltetű vektorokat folyamatosan irtani kell.

 

A burgonya baktériumos betegségei

A baktériumos szártő- és nedves gumórothadás a világ burgonyatermesztő területein mindenütt elterjedt. A tünetegyüttesből elsősorban a nedves gumórothadásnak van nagyobb jelentősége hazánkban. Szártőrothadás esetén a csírázó burgonya nem kel ki, ugyanis a csíra nyálkás, fekete rothadás kíséretében elhal. Később a szár alsó részén feketésbarna hosszanti foltok jelennek meg, melyek nyálkásan rothadnak („feketelábúság”). Végső tünetként a fertőzött szár elhal. A gumók nedves rothadása jellegzetes, az egész gumó nedvesen rothadó kásás péppé alakul át, melyet sokszor a burgonyagumó héja tart össze. A rothadó gumóknak dohos szaga van. A gumórothadás tünet kialakulásában nagy szerepe van a gumó mechanikai sérülésének, a tároló hőmérsékletének és a tároló levegőjének CO2 tartalmának. A tárolóban kicsapódó kondenzvíz kedvez a baktériumnak. Lehetőség szerint kerülni kell a mélyfekvésű, nedves táblákat. A fajták között fogékonyságban jelentős különbségek vannak. Fontos az egészséges vetőgumó ültetése, ill. betakarításkor a vetőgumó mechanikai sérüléseinek megakadályozása. A tároló levegőjének szabályozásával a hajlamosító tényezők (magas nedvesség- és páratartalom) nagy részét ki tudjuk küszöbölni, amennyiben rothadás fellép a tárolóban, abban az esetben a fertőzött gócokat minél hamarabb fel kell számolni és a burgonyát át kell válogatni.

 

A sugárgombás varasodás hazánkban is nagy jelentőséggel bíró kórokozó, szinte minden évben jelen van burgonyatermő területeinken. A gumókon a paraszemölcsökből kiinduló barna foltok láthatók, melyek a gumó növekedésével együtt nőnek, majd barnán elhaló varas foltok képződnek.Elsősorban savanyú talajokon károsít. A fajták között vannak a kórokozóval szemben kevésbé fogékonyak (pl. Ciklámen, Sarolta), így fertőzött talajokon ezek termesztése célszerű. A kórokozó fejlődésére a talaj nedvességtartalma nagy hatást gyakorol, a könnyen kiszáradó talajokat kedveli, éppen ezért a gumókötés idején végzett öntözés jótékony hatású.

 

A burgonya baktériumos hervadása és barna rothadása (Ralstonia solenacearum) hazánkban az utóbbi években jelent meg, az egész világon elterjedt betegség. Sok gazdanövénye van, karantén kórokozó. A hajtásvégi levelek meleg délutánokon hervadnak, azonban eleinte ez éjszaka helyreáll. A szártövön hosszú, barna elszíneződések jelennek meg, a levelek bronzos árnyalatot vesznek fel. Amennyiben a fertőzött szárrészt kettévágva vízbe tesszük, jól látható a baktérium tejszerű nyálkakiáramlása. A fertőzött gumót kettévágva keresztmetszetén drapp barna gyűrű van, ahonnan nyomásra baktériumnyálka jelenik meg. A gyűrű folyamatosan vastagodik, a gumó elrothad. Elsősorban fertőzött vetőgumóval terjed, de árvakeléseken és gyomnövényeken (pl. fekete csucsor) is fennmarad. A talajban sokáig fertőzőképes marad, éppen ezért kerülni kell a fertőzött talajokon a burgonya önmaga után való termesztését legalább 6 évig. Vegyszeres védekezési lehetőség nincs, fontos az egészséges vetőgumó használata és a fertőzött területek kerülése.

 

A burgonya gombabetegségei

A burgonyavész a burgonya legsúlyosabb gombabetegsége. Az 1845-ös írországi éhínség okozója. A burgonya növényvédelmének egyik alapja az ellene való védekezés, csapadékos évjáratokban védekezés nélkül az állomány teljes pusztulását okozhatja. A levelek csúcsától vizenyős, sárgásbarna foltok jelennek meg, melyek gyorsan növekednek és beszáradnak. A barna és sárga részek határán a levélfonákon fehér színű penészbevonat jelenik meg magas légköri páratartalomnál. Súlyos esetben a lombvesztés teljes lehet (2. kép). A kórokozó a gumót is fertőzi, azon szürke, besüppedt később ráncosodó foltok jelennek meg, a fertőzött folt alatt a gumóhús rozsdabarnára színeződik. Fertőzött gumóval terjed, elsősorban mérsékleten meleg, de csapadékos időjárásban. Az első tünetek megjelenése sorzáródás időszakára tehető. A fertőzés a tárolás időszaka alatt is folytatódhat, ennek kedvez a tároló magas páratartalma. Száraz nyarakon is károsíthat, ilyenkor a reggeli harmat segíti terjedését. Az agrotechnikai védekezési módok közül fontos a nitrogéntúlsúly kerülése, megfelelő tőszám és az egészséges vetőgumók ültetése. A fajták között a lombkártétellel szembeni ellenállóság tekintetében vannak különbségek. A vegyi védekezésre kontakt és felszívódó hatású gombaölő szereket kell alkalmazni, az időjárási viszonyok alapján végzett előrejelzésre alapozva.

 

A burgonyahimlő általánosan elterjedt talajlakó gomba, hazánkban szinte minden évben változó mértékben károsít. Csírázó burgonyán is károsít, ilyenkor a kelőfélben lévő burgonya hajtásának csúcsi része elhal, így ki sem kel. Későbbiekben a fertőzött tövek vagy csak egy hajtást hajtanak, vagy sok, de fejletlen (gyertyatartószerű) hajtást növesztenek. A burgonya szárának alsó harmadában meleg, csapadékos időszakban szürkésfehér penészbevonat jelenik meg, később a szár elkorhad („fehérharisnyásság”). A levelek sűrűn állnak, gyakran sodródnak. A gumón jellegzetes, himlőszerű foltokat okoz, melyek csak kaparással távolíthatók el a gumó felszínéről. Elsősorban kötött, nedvesebb talajon lép fel alacsonyabb talajhőmérséklet esetén. Törekedni kell a kártétel megelőzésére, ezért fontos az egészséges vetőgumó ültetése, valamint az előhajtatás, ugyanis a kórokozó a zöld hajtásokat már nem támadja meg. Sekélyebb ültetéssel magasabb talajhőmérsékletet tudunk biztosítani, így a kelés is gyorsabb, ezáltal a fertőződés esélye csökken. A burgonyagumó csávázása szintén védelmet nyújt a csírázáskori fertőzés ellen.

 

A fuzáriumos tőhervadás és gumórothadás a világon mindenütt ismert kórokozó, a burgonya betegségei közül az egyik legsúlyosabb, ami elsősorban a gumórothadásnak köszönhető. Virágzás után a burgonya alsó levelei sárgulni kezdenek, majd a növény gyorsan elhal. A táblán belül gócokban jelentkezik a hervadás, mely az edénynyalábok barnulásának köszönhető. A gumók felületén sérülések, vagy a köldök helyén besüppedő barna ráncos foltok jelennek meg. A fertőzött rész alatt a gumó húsa szürkésbarna lesz, később a fertőzött felületen nedves körülmények között rózsaszín penészkiverődés jelenik meg, mely körkörösen zonált. Száraz körülmények között korhadás lép fel. Főként a talajból fertőz, mechanikai sérülések, sebek elősegítik terjedését. A gumófertőzésnek kedvez a gumó szennyezettsége, a nem megfelelő tárolási technológia, a magas páratartalom. A hervadásos tünetek ellen csak a megelőzésre törekedhetünk. Ezek közé tartozik a megfelelő vetésváltás, fertőzött növényi maradványok megsemmisítése, az öntözés, és az egészséges vetőgumó ültetése. A gumórothadás elleni védelem megegyezik a baktériumos szártő- és nedves gumórothadásnál tárgyaltakkal.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés
Hirdetés

Ossza meg!

Vissza: Növénytermesztés
címkék:
Neked is tetszeni fog ez a hűtő!

Készíts te is fillérekből hűtőt!

Ebben a nagy melegben bizony szükségünk van egy jól működő hűtőre, a most következő cikkben egy olyan jégszekrényt mutatok nektek, amit bárki elkészíthet könnyedén és gyorsan, ráadásul fillérekbe kerül! A nyár legtökéletesebb ötlete, próbáljátok ki ti is! 

A legjobb mód a görögdinnye felvágására

Így vágd fel tökéletesen a görögdinnyét!

Nincs többé pazarlás, és nem fog minden ragadni a görögdinnyétől, mutatok nektek egy nagyon hasznos és egyszerű trükköt, ami segít abban, hogy tökéletesen vágjátok fel ezt a nyári finomságot!

ELADÓ ERDŐ

Típus: használt
Feladva: 2016-05-30
Ár: 370 000 000 Ft

Melyik számodra a legkedvesebb kutyafajta?

Agavé a FÁNK-ban

A FÁNK csodásan virágzó agavéi

Az agavé fantaszikusan szép növény, mely idehaza is komoly méreteket tud ölteni, de hazájában, vagyis természetes élőhelyén még sokkal nagyobbra is nő. Ezekről a csodaszép növényekről hoztunk most nektek némi információt és képeket, hogy lássátok, milyen is, ha otthon érzi magát a növény! 

Egy nem mindennapi növény, a fehér liliom

Minden, amit tudni kell a fehér liliomról

Hamarosan virágzik a nyár egyik legcsodálatosabb virága, a fehér liliom! Éppen ezért most elmondjuk nektek, mit kell tudnotok erről a meseszép növényről, gondozásáról, neveléséről! Olvasd el te is hasznos tanácsainkat! 

Eseménynaptár

2016 Június

H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
             
Csodálatosan szép lehet az udvarod, segítünk!

Burkold az udvarodat fillérekből csodálatosan!

Hihetetlenül csodálatos ötleteket osztok meg veletek, melyek segítenek abban, hogy a te udvarod legyen a környék legszebbje! Zseniális burkolási trükkök, ráadásul nem kell hozzájuk sok minden, és fillérekbe kerülnek, imádni fogod mindet! 

Hírlevél feliratkozás

Érdeklik az állattartással, kertészkedéssel, gazdasággal kapcsolatos dolgok? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsőkézből értesülhessen róluk:

Mesébe illő teraszinspirációk

20 csodálatosan szép teraszinspiráció mindenkinek!

20 ámulatba ejtő, mesebeli teraszt mutatok nektek, melyeket mindenképpen látnotok kell. A terasz az egyik legcsodálatosabb éke lehet a háznak és a kertnek egyaránt, a következő képek is erről tanúskodnak! Melyik tetszik a legjobban? 

Eperszörp készítésének menete

Eperszörp készítése házilag

Mindenki imádni fogja ezt az istenien finom eperszörpöt, a jó hír az, hogy még csak főzni sem kell, ráadásul évekig eláll! A most következő cikkben megmutatom nektek a legtökéletesebb eperszörp receptjét! 

Hirdetés
Tudd meg, melyik magyar madárnak milyen hangja van!

Tudd meg, melyik magyar madárnak milyen hangja van!

Számos madarat találhatunk akár a kertünkben is, sokszor azonban nem tudjuk megkülönböztetni őket a hangjuk alapján. Éppen ezért mutatok nektek egy zseniális videót, amiben az összes magyar madár helyt kapott, ismerd meg őket a hangjuk alapján te is! 

Kedves Balázs Andrea! A palánták gyökérzete, ha barna, nem világos, átvágva bekül sárgásbanra színű, akkor valamilyen...

Készítsünk zöld dió befőttet

Zöld dió befőtt tartósítószer nélkül!

Készíts te is tartósítószer nélkül istenien finom zöld dió befőttet, a most következő cikkben megosztok veletek egy hihetetlenül egyszerű, de annál nagyszerűbb receptet, próbáld ki minél hamarabb! 

A pázsitviola megismerése

Minden, amit tudni érdemes a pázsitvioláról

Hihetetlenül csodálatos ez a növény, valóban ott a helye mindenkinek a kertjében, szakértőnk most bemutatja nektek a pázsitviolát, cikkünkből megtudhatod azt is, mi kell a gondozásához, neveléséhez!

Teherker Alkatrész bolt

Cím: 8000, Székesfehérvár Balatoni út 71.
Telefon: +36-22-340-802, +36-22-506-600

Egy kis újdonság, a szedermálna

Ismerd meg te is a szedermálnát!

A házi kertbe való szedermálna remekül sikerült keresztezése a málnának és a szedernek. Ha szereted a málnát és a szedret, akkor a szedermálnát fogod a leginkább imádni, hihetetlenül finom, ismerd meg te is! 

Kerti sütögetők

15 mesébe illő kerti sütögető

Álmaim kerti sütögetője is a képek között szerepel, egész pontosan a hatodik a számomra a legkedvesebb! Szerintem ti is megtaláljátok a legjobban tetszőt, hihetetlenül meseszépek, nézd meg mindet mindenképpen!